Αυτά τα πεντανόστιμα και πολύ πρωτότυπα ταρτάκια με καβουρμά και καραμελωμένα κρεμμύδια, θα τα λατρέψεις με την πρώτη δαγκωνιά!
Είναι πανεύκολα και πολύ λαχταριστά. Σερβίρονται ως συνοδευτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο μαζί με μία πράσινη σαλάτα. Σήμερα θα τα φτιάξουμε με έτοιμη ζύμη σφολιάτας (για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη), αλλά εσύ αν θέλεις μπορείς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη (δες εδώ τη συνταγή μου). Επίσης μπορείς να ψήσεις μεγαλύτερη τάρτα σε ταψί με διάμετρο έως 30 εκατοστά.
Σε αυτή την τάρτα θα συναντήσεις πολλά και διάφορα. Στη βάση της υπάρχουν καραμελωμένα κρεμμύδια, πικάντικη γραβιέρα και πάνω πάνω βουβαλίσιος καβουρμάς. Ζουμερά, γλασαρισμένα ντοματίνια και λίγο μαλακό τυρί (εγώ έβαλα τσαλαφούτι) καθώς φρέσκια ρόκα για το decor!
Και για να σε προλάβω. Αυτά τα ταρτάκια με καβουρμά είναι πανεύκολα. Σε λιγότερο από 30 λεπτά αυτά τα ταρτάκια θα είναι στο πιάτο σου.
Και αν κάτι υπάρχει περίπτωση να σε δυσκολέψει είναι η συγκίνηση που θα νιώσεις όταν καθαρίζεις τα κρεμμύδια! Αν αυτό μπορείς να το ξεπεράσεις, δοκίμασε την άμεσα.
Για το καραμέλωμα των κρεμμυδιών χρησιμοποίησα το αγαπημένο μου γλάσο με μέλι από την Εntopia Greece.
Πρόκειται για μια σειρά από εξαιρετικής ποιότητας φυσικά και χειροποίητα προϊόντα. Spreads, βαλσαμικά γλάσα και chutneys, φτιαγμένα αποκλειστικά με φρούτα και χυμούς. Χωρίς προσθήκη ζάχαρης και χωρίς καθόλου συντηρητικά, χωρίς χρωστικές, αλλά παράλληλα με εξαιρετική γεύση, μοναδικά φρουτένια.
Τα προϊόντα της Entopia θα βρείτε σε επιλεγμένα super market ή παντοπολεία (ή εδώ για να εντοπίσετε το πιο κοντινό σας, σημείο πώλησης).
Υλικά
- 1 συσκευασία ζύμη σφολιάτας (2 φύλλα)
- 100 γρ. βούτυρο
- 500 γρ. κρεμμύδια (σε λεπτές φέτες)
- 3 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 50 γρ. βαλσαμικό γλάσο μέλι Entopia
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πράσο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 350 γρ. βουβαλίσιο καβουρμά
- 150 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 300 γρ. ντοματίνια
- φρέσκο θυμάρι
- 1 αβγό
- αλάτι, πιπέρι, σουσάμι
- 100 γρ. τσαλαφούτι (ή κατίκι)
- φρέσκια ρόκα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βαλσαμικό γλάσο μέλι Entopia. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-12 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τον καβουρμά.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και τα πράσα σε ροδέλες. Τα σοτάρουε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε τον καβουρμά. Με ξύλινη κουτάλα τον “σπάμε” σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά.
Βήμα 3: Γεμίζουμε τη ζύμη και ψήνουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C (με αντιστάσεις). Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε 6 κομμάτια και τρυπάμε το κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι και απλώνουμε πρώτα τα καραμελωμένα κρεμμύδια, στη συνέχεια λίγο τριμμένο τυρί και στο τέλος τον καβουρμά. Προσθέτουμε δύο ντοματίνια κομμένα στη μέση και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.
Με τον κρόκο αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης και προαιρετικά προσθέτουμε σουσάμι.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι τα ταρτάκια να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρουμε με μία κουταλιά μαλακό τυρί και έξτρα βαλσαμικό γλάσο.
Αν φτιάξεις αυτά τα ταρτάκια με καβουρμά και καραμελωμένα κρεμμύδια, θα χαρώ πολύ να μου πεις πώς σου φάνηκε. Μην ξεχάσεις να τα φωτογραφήσεις και να κάνεις ένα story στο Instagram κάνοντάς με tag (και αν ο λογαριασμός σου είναι δημόσιος θα ενημερωθώ). Διαφορετικά στείλε μου ένα μήνυμα με μία εικόνα και εγώ θα τη δημοσιεύσω στα stories μου.
2 σκέψεις στο “Ταρτάκια με καβουρμά & καραμελωμένα κρεμμύδια”
Εκπληκτική ιδέα και συνταγή! Θα την δοκιμάσω άμεσα! Με τι άλλο μπορώ να αντικαταστησω τον καβουρμά????? Ευχαριστώ 🥰
καλησπέρα, χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή μου. Μπορείτε να βάλετε ίσως σύγκλινο, αντί για καβουρμά. Θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκε η συνταγή.