Οι σπιτικές κρέπες είναι οι καλύτερες. Λεπτές, βουτυράτες, έτοιμες να τις γεμίσετε με ότι εσείς διαλέξετε.
Έχω ψήσει πολλές κρέπες στη ζωή μου. Από τα εφηβικά μου χρόνια, όταν μαζευόμασταν φίλοι στο σπίτι, το τηγάνι έπαιρνε φωτιά. Έφτιαχνα τις καλύτερες κρέπες, έλεγαν οι φίλοι μου. Ίσως γιατί κανείς άλλος από την παρέα δεν ασχολιόταν τότε με τη μαγειρική 🙂 .
Στο σπίτι τις φτιάχνω συχνά. Τις λατρεύουμε οικογενειακώς. Αλμυρές ή γλυκιές, κανείς μας δεν αντιστέκεται. Συνήθως τις ετοιμάζω από την προηγούμενη, τις κρατάω στο ψυγείο και την επόμενη μέρα τις γεμίζω και τις απολαμβάνουμε.
Δεν λείπουν ποτέ από τα πάρτυ της κόρης μου, συνήθως γεμιστές με τυριά και γαλοπούλα και ψημένες με κρέμα γάλακτος στο φούρνο. Δεν το λες και light, αλλά τι να κάνω; τα παιδιά ξετρελαίνονται!
Τυριά, αλλαντικά, κοτόπουλο, σπανάκι, καπνιστός σολομός, είναι μόνο μερικές από τις ιδέες για να γεμίσετε αυτές τις πεντανόστιμες κρεπούλες. Αν τις προτιμάτε γλυκές, πραλίνα, τριμμένο μπισκότο, ταχίνι, μέλι και σίγουρα φρέσκα φρούτα. Βάλτε τη φαντασία σας και απολαύστε τες!
Και οπωσδήποτε κρατήστε μερικές για το επόμενο πρωί. Είναι η καλύτερη ιδέα για ένα λαχταριστό πρωϊνό γεύμα.
Λίγα μυστικά:
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αφού λιώσετε το βούτυρο που θα χρειαστείτε για το μείγμα, αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το προσθέσετε.
- Μπορείτε να χτυπήσετε τα υλικά για τον χυλό σε επεξεργαστή τροφίμων (food processor) ή σε μπλέντερ. Προσοχή όμως: χτυπήστε για πολύ λίγο μέχρι να αναμειχθούν.
- Φτιάξτε το χυλό για τις κρέπες νωρίτερα. Θα χρειαστεί να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Αυτό θα βοηθήσει να τις γεύσεις να “δέσουν” καλύτερα.
- Χρησιμοποιήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι (περίπου 20 εκ.)
- Θα χρειαστείτε ένα πινέλο και ένα φλιτζανάκι του καφέ. Βουτυρώστε το τηγάνι κάθε φορά πριν ρίξετε το χυλό. Το φλιτζάνι θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε ίδια ποσότητα χυλού σε όλες τις κρέπες.
- Ρίξτε το χυλό στο κέντρο του βουτυρωμένου τηγανιού και περιστρέψτε το, για να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια.
- Συνήθως η πρώτη κρέπα χαλάει. Μην αγχωθείτε. Οι υπόλοιπες θα βγουν τέλειες!
- Μπορείτε να κρατήσετε τις κρέπες στο ψυγείο για 2-3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες.
- Όταν θέλετε να την γεμίσετε, απλά βάλτε την σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά και προσθέστε τα υλικά της αρεσκείας σας.
Υλικά (για περίπου 12-15 κρέπες)
- 50 γρ. λιωμένο βούτυρο (κρύο)
- 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ελάχιστο αλάτι
- 2 αβγά
- 300 ml φρέσκο γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή μία βανιλίνη)
- 40-50 γρ. βούτυρο για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το χυλό.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν πολύ καλά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή για όλο βράδυ).
Βήμα 2: Ψήνουμε τις κρέπες.
Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Με το φλιτζανάκι ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι και το σηκώνουμε από το μάτι, περιστρέφοντας το για να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού. Ψήνουμε για περίπου 40” από κάθε μεριά.
Γεμίζουμε τις κρέπες με υλικά της αρεσκείας μας.
Don’t forget: αν δοκιμάσετε αυτές τις κρέπες θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε τη φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.
Και επίσης: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.