Υπέροχη, τυρένια, βελούδινη, εύκολη, ελαφριά. Μια νόστιμη βελουτέ σούπα με μπρόκολο, για να ζεσταίνει τα μέσα και τα έξω μας!
Αγαπώ τις σούπες. Και αυτές τις χειμωνιάτικες μέρες έχω κάθε δικαιολογία να τις μαγειρεύω συχνά. Ποιος άλλωστε μπορεί να διαφωνήσει ότι οι νόστιμες σούπες του χειμώνα είναι ότι καλύτερο για ένα υγιεινό και εύκολο φαγητό;
Μια σούπα μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα ενός γεύματος, όμως μπορεί να σερβιριστεί και σαν κυρίως πιάτο.
Εμείς στο σπίτι συνήθως τρώμε τις σούπες βράδυ. Και εξηγούμε αμέσως: όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ και διαφορετικό και το μεσημεριανό φαγητό δεν μας καλύπτει, μία γρήγορη σούπα είναι η λύση. Απλές και εύκολες όπως μία σούπα με χειροποίητο τραχανά από το χωριό, ή μια λαχταριστή μινεστρόνε (δες εδώ τη συνταγή μου).
Πριν λίγο καιρό ένα ξεχασμένο μπρόκολο στο ψυγείο και ένα κομμάτι Grana Padano, ήταν η αφορμή για αυτή τη συνταγή. Με λίγα και εύκολα υλικά την ετοίμασα και την απολαύσαμε. Αφού ακόμα και η μικρή μου λατρεύει το μπρόκολο!
Ας γνωρίσουμε τη Grana Padano DOP.
Είνα ένα τυρί με μεγάλη ιστορία, αφού πρώτη φορά το συναντάμε πριν περίπου 1000 χρόνια στη μονή του Chiaravalle κοντά στο Μιλάνο. Στην Ιταλία (και όχι μόνο) είναι από τα πιο δημοφιλή τυριά, αφού η μοναδική του γεύση το κάνει ξεχωριστό. Σκληρό, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό και φυσικά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η κοκκώδης υφή του, το χαρακτηρίζει και του χαρίζει το μισό του όνομα (grana > grain > κόκκος). Το γάλα που χρησιμοποιείται προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από ζώα που βόσκουν στην κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Εξού και το Padano!
Στη Βόρεια Ιταλία, κοντά στην κοιλάδα του Πάδου, το τυροκομείο Fattorie Cremona, με εμπειρία 90 περίπου χρόνων, παράγει την νοστιμότερη και τόσο ξεχωριστή Grana Padano DOP.
Και το μυστικό τους; Το φρέσκο γάλα, το οποίο μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία από την πρώτη στιγμή!
Λίγα λόγια για τη σούπα μπρόκολο.
- Οι ποσότητες των υλικών είναι για 3 μεγάλες μερίδες.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου, και φυσικά αν φτιάχνετε το δικό σας, ακόμα καλύτερα.
- 1/2 κουταλιά του γλυκού σκόνη τζίντζερ, ισοδυναμεί με το φρέσκο τζίντζερ της συνταγής.
- Ιδανικά πολτοποιήστε τα λαχανικά με το ραβδομπλέντερ. Αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό πολυκόφτη (multi) ή μπλέντερ.
- Τα υλικά του σερβιρίσματος είναι προαιρετικά. Λίγο σοταρισμένο σύγκλινο ή μερικές φέτες τραγανιστό προσούτο, κολοκυθόσπορος ή σουσάμι θα κάνουν το πιάτο περισσότερο ελκυστικό. Όμως μια γενναία κουταλιά Grana Padano θα προσθέσει έξτρα γεύση!
- Μια φέτα φρυγανισμένο τυρί ταιριάζει απόλυτα. Αλείψτε με βούτυρο, τρίψτε πάνω του λίγο σκόρδο και φυσικά προσθέστε τριμμένη Grana Padano. Βάλτε στο grill για λίγα λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να λιώσει το τυρί.
Υλικά (3-4 μερίδες)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο μπρόκολο (500-600 γρ.), σε κομμάτια
- 1 μέτρια πατάτα σε κυβάκια
- 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντερ
- 800 ml ζωμό λαχανικών
- 100 γρ. τριμμένη Grana Padano
- 50 γρ. βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι
για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- τριμμένη Grana Padano
- σοταρισμένο σύγκλινο
- ροδέλες κολοκυθιού
- φρέσκο κρεμμυδάκι
- ψιλοκομμένο μαϊντανό
- φύλλα κόκκινης μουστάρδας
- κολοκυθόσπορος
Εκτέλεση
Βήμα 1: Σοτάρουμε και μαγειρεύουμε τα λαχανικά.
Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το μπρόκολο, την πατάτα, το τζίντζερ και το ζωμό. Βράζουμε τη σούπα για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βήμα 2: Πολτοποιούμε τη σούπα.
Με το ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα λαχανικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη Grana Padano και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις τη σούπα μέχρι να λιώσει το τυρί και το βούτυρο.
Βήμα 3: Σερβίρουμε.
Σερβίρουμε ζεστή προσθέτοντας επιπλέον Grana Padano και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Και όπως πάντα: αν δοκιμάσετε αυτή τη σούπα με μπρόκολο, θα χαρώ πολύ να το μάθω! Ποστάρετε την φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.
Και θυμηθείτε: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.
Και φυσικά: κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.