Απίστευτα χορταστική, εξαιρετικά γευστική και απόλυτα υγιεινή. Μια ελαφριά σαλάτα στο πιάτο μας!
Μια απλή και εύκολη πράσινη σαλάτα με γαρίδες, κινόα, φέτες αβοκάντο & ένα τέλειο dressing μάνγκο, είναι τόσο απολαυστική και θα την ετοιμάσουμε σε λιγότερο από 20 λεπτά. Είναι ότι πρέπει για ένα ελαφρύ γεύμα ή ακόμα για μια πρωτότυπη σαλάτα για ένα τραπέζι για φίλους. Αν τη δοκιμάσετε, είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε και θα την φτιάχνετε ξανά και ξανά.
Αυτή η σαλάτα είναι θρεπτική και έχει υψηλή διατροφική αξία. Το αβοκάντο και η κινόα, εκτός των άλλων είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Όποτε καθώς θα τρώτε αυτή τη σαλάτα θα νιώσετε, όπως κι εγώ, ότι κάνετε “καλό” στο σώμα σας.
Θυμηθείτε:
- Θα χρειαστείτε ένα ώριμο αβοκάντο. Για να ωριμάσει γρήγορα, μπορείτε να το βάλετε σε χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο.
- Εγώ χρησιμοποίησα τρίχρωμη κινόα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια σας αρέσει. Ξεπλύντε την κινόα σε σουρωτήρι πολύ καλά κάτω από τη βρύση. Τρίψτε ελαφρά με τα χέρια σας καθώς τρέχει το νερό. Αυτό θα βοηθήσει την κινόα να ξεπικρίσει.
- Αφήστε τις γαρίδες να μαριναριστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά. Παρ’ όλα αυτά αν δεν έχετε χρόνο, βάλτε τες απ’ ευθείας στο τηγάνι μαζί με τη μαρινάδα.
- Μπορείτε να φτιάξετε το dressing μάνγκο από την προηγούμενη και να το κρατήσετε στο ψυγείο. Αν σας περισσέψει διατηρείται για 3 ημέρες.
Σαν βάση στη σημερινή σαλάτα, χρησιμοποίησα την αγαπημένη μου Πανδαισία από το Φρεσκούλη με εσκαρόλ, βαλεριάνα και ραντίτσιο.
Από τότε που ανακάλυψα τις σαλάτες του Φρεσκούλη, υπάρχει καθημερινά στο τραπέζι μου φρεσκοκομμένη σαλάτα. Το γεγονός ότι είναι έτοιμες, κομμένες και πλυμένες, μου λύνει τα χέρια. Παλιότερα όταν αγόραζα φρέσκα λαχανικά για σαλάτα, συνήθως τα ξέχναγα στο ψυγείο και μερικές μέρες μετά κατέληγαν στο κάδο.
Υλικά
• 1 σαλάτα “Πανδαισία” Φρεσκούλης
• 1 ώριμο αβοκάντο
• 1 ντομάτα
• 80 γρ. κινόα (ζυγισμένη άβραστη)
• 250 ml νερό
για τις μαριναρισμένες γαρίδες
• 200 γρ. γαρίδες (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
• 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
• 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι (ψιλοκομμένη)
• αλάτι, πιπέρι
για το dressing
• 1 μάνγκο κομμένο σε φέτες
• 2 κ.σ. μέλι
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 120 ml ελαιόλαδο
• χυμό από μισό λεμόνι
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τις γαρίδες.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκιες γαρίδες τις πλένουμε και τις καθαρίζουμε (αφαιρούμε το κεφάλι και το κέλυφος και βγάζουμε και το εντεράκι με τη μύτη ενός μαχαιριού). Τοποθετούμε όλα τα υλικά τις μαρινάδας σε ένα μπολ και τα αναμειγνύουμε. Προσθέτουμε τις γαρίδες και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για 15-30 λεπτά. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2: Βράζουμε την κινόα.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και αφήνουμε να βράσει. Βάζουμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά κάτω από τη βρύση. Τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει (για 15-20 λεπτά).
Βήμα 3: Φτιάχνουμε το dressing.
Καθαρίζουμε το μάνγκο, το κόβουμε σε κομμάτια και το βάζουμε μαζί με όλα τα υλικά του dressing στο multi. Χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σχετικά πηχτό και ομοιογενές μείγμα. To αφήνουμε στο ψυγείο.
Βήμα 4: Συνθέτουμε τη σαλάτα.
Σε ένα μπολ ή σαλατιέρα τοποθετούμε την πράσινη σαλάτα “Πανδαισία” Φρεσκούλης. Προσθέτουμε το αβοκάντο και τη ντομάτα, κομμένα σε φέτες, την κινόα, τις γαρίδες και περιχύνουμε με το dressing μάνγκο.
Και μην ξεχνάτε: Αν φτιάξετε αυτή τη σαλάτα με γαρίδες, κινόα & dressing μάνγκο, θα χαρώ να το μάθω. Ποστάρετε την φωτογραφία από το δικό σας πιάτο με το hashtag #thecookinyou, για να τη δω. Επίσης αν δεν το έχετε κάνει ήδη ακολουθήστε με στο instagram και κάντε like στη σελίδα μου στο facebook.
Αυτή η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος και είναι χορηγούμενη, στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τις σαλάτες Φρεσκούλης. Επιλέγω και προτείνω αποκλειστικά και μόνο, προϊόντα που χρησιμοποιώ στην κουζίνα μου με βάση την προσωπική μου και ειλικρινή μου γνώμη.