Είμαι σίγουρη πως δεν έχετε ποτέ δοκιμάσει τα ρεβύθια έτσι. Υπέροχα, χυλωμένα με λεμονάτη σάλτσα γιαουρτιού.
Την προηγούμενη εβδομάδα συνάντησα τυχαία μία παλιά μου φίλη που είχα να δω αρκετά χρόνια. Ήπιαμε καφέ, κουτσομπολέψαμε και κάποια στιγμή τη ρώτησα, το κλασσικό: “Τι μαγείρεψες σήμερα;”. “Ρεβύθια με γιαούρτι” μου είπε και με ξέρανε!
Η κόρη μου τρελαίνεται για ρεβύθια και έτσι τα μαγειρεύω συχνά. Τα έχω φτιάξει με διάφορους τρόπους: Ρεβύθια σούπα με λεμόνι, ρεβύθια στη γάστρα με δεντρολίβανο, ρεβύθια κοκκινιστά, ακόμα και σαλάτα.
Δεν είχα ακούσει ποτέ πριν, τα ρεβύθια με γιαούρτι. Και αφού έβαλα την Αθηνά να μου αναλύσει τη συνταγή της, την κράτησα στο μυαλό μου και σήμερα την δοκίμασα. Πρόσθεσα κάποιες δικές μου πινελιές, όπως τον κουρκουμά και την καπνιστή πάπρικα καθώς και το λεμόνι, το οποίο φυσικά ταιριάζει τέλεια με τα ρεβύθια, αλλά δένει υπέροχα την σάλτσα γιαουρτιού.
Μια πραγματικά πεντονόστιμη εκδοχή των ταπεινών ρεβυθιών, με μία υπέροχη, βελούδινη και χυλωμένη σάλτσα.
Για μένα η συνταγή καθιερώθηκε και σας προτείνω να την δοκιμάσετε το συντομότερο!
Υλικά
• 500 γρ. ρεβύθια
• ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι
• 2 αβγά
• χυμό από ένα λεμόνι
• 1/2 κ.γ. κουρκουμά
• 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από την προηγούμενη, σε άφθονο νερό.
Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Εγώ τα βράζω σε χύτρα για περίπου 45 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους ξεχωριστά.
Σε μία κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τα ρεβύθια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά και την πάπρικα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το λεμόνι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία δεμένη σάλτσα. Προσθέτουμε στην σάλτσα 2-3 κουτάλες από το ζουμί που έχουμε κρατήσει, σταδιακά για να μην κόψει.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα ρεβύθια και αποσύρουμε από την φωτιά.