“Ρετρό” γιορτινή πουτίγκα

29 Δεκεμβρίου 2020

Ένα γιορτινό γλυκό, ιδανικό για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, μια πουτίγκα από τα παλιά, είναι σήμερα εδώ. Και αν ψάχνετε για την αγγλική παραδοσιακή πουτίγκα, δεν θα την βρείτε!

Γιατί η σημερινή συνταγή δεν αφορά την αγγλική γιορτινή πουτίγκα. Πρόκειται για μια παλιά συνταγή, για την οποία δεν ξέρω καν, από που κρατάει η σκούφια της!

Το copyright 🙂 για τη σημερινή συνταγή, ανήκει στο φίλο μου τον Χρήστο. Ο Χρήστος είναι ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει πολύ και συνήθως ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στην Αθήνα και έτσι έχουμε τη χαρά να τον βλέπουμε συχνότερα.

Λίγες μέρες πριν σε μία κουβέντα που είχαμε, τον ρώτησα αν θυμάται κάποιο χαρακτηριστικό γλυκό, από τα εφηβικά του οικογενειακά, γιορτινά τραπέζια. Και δεν τον ρώτησα τυχαία. Ξέρω καλά ότι η μητέρα του Χρήστου είναι σούπερ μαγείρισσα και έτσι ήμουν σίγουρη ότι κάτι θα “ψαρέψω”. Μου περιέγραψε μια γιορτινή πουτίγκα που η μητέρα του ετοίμαζε και δεσμεύτηκε να γυρίσει με τη συνταγή. Λίγες μέρες αργότερα μια ρετρό φωτογραφία από μία ασπρόμαυρη και τσαλακωμένη σελίδα και μια συνταγή γραμμένη σε πολυτονικό, έφτασε στο κινητό μου.

Και έτσι προέκυψε η σημερινή συνταγή. Την άλλαξα ελάχιστα και είμαι χαρούμενη που σήμερα θα την μοιραστώ μαζί σας.

Η αλήθεια είναι ότι ο Χρήστος δεν πρόλαβε να την δοκιμάσει γιατί το τηλεφώνημα μου, για το κάλεσμα τον βρήκε στην Ελβετία. Αλλά η φωτογραφία που του έστειλα “πέρασε” με επιτυχία.

Υλικά

για την πουτίγκα

• 140 γρ. ψωμί του τοστ (κομμένο σε κύβους)

• 6 αβγά

• 200 γρ. ζάχαρη

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)

• 500 ml φρέσκο γάλα

• 250 ml κρέμα γάλακτος

• 60 γρ. αμύγδαλα (χωρίς φλούδα)

• 80 γρ. σταφίδα ξανθή

• 2 κ.σ. κονιάκ

• 90 γρ. ξερά φρούτα (χουρμάδες, βερύκοκα, δαμάσκηνα)

για την επάλειψη της φόρμας

• 30 γρ. βούτυρο

• 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

για την σάλτσα καραμέλας βουτύρου

• 120 γρ. κρέμα γάλακτος

• 50 γρ. βούτυρο

• 100 γρ. μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση

Βήμα 1: Φρυγανίζουμε το ψωμί.

Κόβουμε το ψωμί σε κύβους του 1 εκατοστού και ψήνουμε για μερικά λεπτά στο γκριλ μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσέχοντας να μην καεί και μαυρίσει. Βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τον φούρνο στους 170 °C και αλείφουμε μια φόρμα για κέικ (ιδανικά χωρίς τρύπα), με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα για την πουτίγκα και ψήνουμε.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τα αβγά με τη βανίλια και τη ζάχαρη για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε, σε χαμηλή ταχύτητα το ανακάτεμα.

Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα ξερά φρούτα και ρίχνουμε το 1/3 στον πάτο της φόρμας. Προσθέτουμε το 1/3 από τα φρυγανισμένα ψωμάκια και το 1/3 από το μείγμα τα αβγά και το γάλα. Συνεχίζουμε βάζοντας τα υλικά εναλλάξ με την ίδια σειρά, μέχρι να τελειώσουν.

Ψήνουμε την πουτίγκα για περίπου 50 λεπτά. Λίγο πριν βγάλουμε από τον φούρνο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της και αν βγει στεγνό, η πουτίγκα είναι έτοιμη.

Αφού κρυώσει, την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε την καραμέλα.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η καραμέλα.

Βήμα 4: Σερβίρουμε.

Αναποδογυρίζουμε την πουτίγκα σε μια πιατέλα και περιχύνουμε την καραμέλα.

γιορτινή πουτίγκα ψωμί

Εδώ θα βρείτε και άλλες χριστουγεννιάτικες συνταγές.

Αν φτιάξετε αυτή την γιορτινή πουτίγκα, θυμηθείτε ότι θα χαρώ πολύ να το μάθω. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε να ποστάρετε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το hashtag #thecookinyou και να με κάνετε tag στο instagram. Μπορείτε επίσης να μου γράψετε τα σχόλια σας στο κάτω μέρος της σελίδας.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή