Είναι απαλή, νόστιμη, υγιεινή και πανεύκολη. Αυτή είναι η δική μου ψαρόσουπα βελουτέ και η αγαπημένη όλης της οικογένειας.
Η ψαρόσουπα βελουτέ είναι ένα πιάτο που όσο ο καιρός δροσίζει τόσο περισσότερο εμφανίζεται στο οικογενειακό τραπέζι. Είναι ο ιδανικός και ο πιο εύκολος τρόπος για να φάμε το ψάρι της εβδομάδας, χωρίς γκρίνιες και παρατράγουδα!
Σε αυτή τη συνταγή όλα αρχίζουν από το ψάρι. Το κατάλληλο και φρέσκο ψάρι κάνει τη διαφορά. Δεν είναι ανάγκη να δώσεις μία περιουσία για να αγοράσεις ψάρι. Μe ένα φρέσκο μπακαλιαράκι και μια χούφτα βραστόψαρα θα έχεις την πιο νόστιμη ψαρόσουπα. Φυσικά η επιλογή ψαριού είναι προσωπική. Κανείς δεν θα έλεγε όχι σε μία σκορπίνα ή σε ένα πορφυρό καπόνι. Αλλά και ο ταπεινός μπακαλιάρος μας φτάνει και μας περισσεύει! Aκόμα και μίας καλής ποιότητας κατεψυγμένο ψάρι είναι αρκετό.
Μία βασική διαφορά σε αυτή την ψαρόσουπα βελουτέ, είναι η σειρά που ακολουθώ στη διαδικασία του μαγειρέματος. Πρώτα βράζω τα ψάρια, και στη συνέχεια σουρώνω και βράζω στο ζωμό τα λαχανικά. Αυτό δίνει τη γεύση που θέλω το συνολικό πιάτο.
Τα βραστόψαρα είναι σημαντικά στη συνταγή μου, γιατί προσθέτουν γεύση. Οπότε μην τα παραλείψεις.
Λίγα μυστικά:
- Ιδανικά επίλεξε φρέσκα ψάρια. Ζήτησε από τον ψαρά να τα καθαρίσει.
- Αν διαλέξεις κατεψυγμένα ψάρια προτίμησε τα κοκκινόψαρα.
- Οι ποσότητες των υλικών που της συνταγής είναι για 4-5 πιάτα. Μην προσθέσεις περισσότερο νερό για να φτιάξεις περισσότερη σούπα. Αυτό που θα καταφέρεις είναι να έχεις ένα νεροζούμι στο πιάτο σου!
- Οι ποσότητες των λαχανικών είναι για να τα πολτοποιήσεις. Αν θέλεις να έχεις και κάποια λαχανικά έξτρα μαζί με το ψάρι, πρόσθεσε παραπάνω.
- Σούρωσε οπωσδήποτε το ζουμί που έβρασε το ψάρι.
- Για ακόμα περισσότερη γεύση πρόσθεσε 3-4 γαρίδες.
- Αν δεν έχεις κολοκύθα μπορείς να την αντικαταστήσεις με την ίδια ποσότητα κολοκυθάκια.
- Ο χρόνος βρασμού των λαχανικών είναι σχετικός με το μέγεθος που θα τα κόψεις. Οπότε κόψε τα σε μικρότερα κομμάτια αν δεν έχεις χρόνο.
- Πολτοποιούμε τη σούπα στο multi ή στο μπλέντερ ή χρησιμοποιώντας το ραβδομπλέντερ.
- Για το σερβίρισμα οπωσδήποτε μπόλικο λεμόνι, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη.
Υλικά
- 1 κιλό ψάρι (για σούπα)
- 500 γρ. βραστόψαρα
- 3-4 γαρίδες
- 2 λίτρα νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 5-6 κλωστούλες σαφράν
- 500 γρ. πατάτες
- 150 γρ. καρότα
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 150 γρ. κολοκύθα
- 1 πράσο (το λευκό του μέρος)
- 3 κλωνάρια σέλινο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Βράζουμε τα ψάρια.
Πλένουμε καλά τα ψάρια. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις βράσει, ρίχνουμε τα ψάρια. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και το σαφράν. Αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι να βράσουν τα ψάρια για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει (όχι να λιώσει) το κρέας του ψαριού. Αφαιρούμε τα ψάρια και σουρώνουμε το ζωμό σε μία άλλη μεγάλη κατσαρόλα.
Βήμα 2: Προσθέτουμε τα λαχανικά.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια. Τα ρίχνουμε στο ζωμό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (και να τρυπιούνται με ένα πιρούνι).
Βήμα 3: Πολτοποιούμε τη σούπα.
Αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα δάφνης, πολτοποιούμε τα λαχανικά και ένα μέρος από το ψαχνό του ψαριού.
Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι, ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη.
Αν σου αρέσουν οι σούπες δες εδώ και άλλες ξεχωριστές ιδέες.
Φτιάξε αυτή την ψαρόσουπα βελουτέ και γράψε μου πώς σου φάνηκε, στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Ή βγάλε μία φωτογραφία και ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να την ποστάρω στο @thecookinyou.