Ένα ανοιξιάτικο κέικ, γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Νηστίσιμο και ελαφρύ, ιδανικό για τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, που έρχεται.
Το σημερινό νηστίσιμο κέικ με passion fruit & λεβάντα είναι έκπληξη. Και πώς να μην είναι άλλωστε αφού οι γεύσεις και τα αρώματά του δεν είναι συνηθισμένα. Το εξωτικό passion fruit θα ταιριάξει άψογα με την αρωματική λεβάντα, σε αυτό το δροσερό κέικ.
Η πρώτη μου γνωριμία με αυτό το ιδιαίτερο φρούτο ήταν πριν χρόνια όταν το ανακάλυψα σαν γεύση σε παγωτό. Τότε δούλευα ακόμα στη διαφήμιση και διαχειρίστηκα το λανσάρισμα μιας νέας γεύσης παγωτού, γνωστού premium brand. Και για να έχω άποψη φυσικά το δοκίμασα και το αγάπησα. H γεύση του ξινή, γλυκιά αλλά και πικρή. Μπήκε αμέσως στις γευστικές μου προτιμήσεις. Δεν θα σας πω ότι το αγοράζω για το σπίτι, αλλά το ζητάω πάντα σε κοκτέιλ και οπωσδήποτε το επιλέγω αν το το συναντήσω σε κάποιο γλυκό.
Το σημερινό νηστίσιμο κέικ με passion fruit θα το αρωματίσουμε ελαφρά με λεβάντα και πραγματικά θα έχουμε ένα ακαταμάχητα γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά
- 280 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. baking powder
- 180 γρ. ζάχαρη
- μία πρέζα αλάτι
- 120 ml χυμός πορτοκάλι
- 120 ml χυμός passion fruit (περίπου 7-8 φρούτα)
- 80 ml σπορέλαιο
- 80 ml ρόφημα αμυγδάλου (ή άλλου καρπού)
- 1 κ.σ. ανθάκια λεβάντας
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
για το γλάσο
- 130 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. χυμός από passion fruit (ή πορτοκάλι)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το χυμό από τα passion fruit.
Κόβουμε στη μέση τα φρούτα και με ένα κουτάλι μεταφέρουμε το εσωτερικό τους σε ένα μπολ. Περνάμε λίγο λίγο από το φρούτο σε σουρωτήρι, για να αφαιρέσουμε τα σπόρια. (Αυτή τη διαδικασία μπορείτε να την κάνετε και σε αποχυμωτή).
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα για το κέικ.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη λεβάντα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να αρωματιστεί το γάλα (τουλάχιστον 20 λεπτά).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C (στις αντιστάσεις).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σουρώνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μπολ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μία ξύλιμη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 3: Ψήνουμε το κέικ.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μία φόρμα για κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά.
Βήμα 4: Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό και προσθέτουμε το γλάσο σε κρύο κέικ.
Εδώ θα βρείτε ακόμα ένα ιδιαίτερο νηστίσιμο κέικ με αχλάδι και αμύγδαλα.
Αν φτιάξετε αυτό το νηστίσιμο κέικ με passion fruit & λεβάντα, θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας, στο instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention γράφοντας @thecookinyou .
Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι ή απλά να πείτε ένα γεια, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.
Και φυσικά: Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις κανούργιες συνταγές μου.
Και οπωσδήποτε: κάντε τώρα εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.