Γιαννιώτικη μακαρονόπιτα

17 Δεκεμβρίου 2018

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το post δεν ήταν στο πρόγραμμα. Βέβαια είχα στο μυαλό μου κάποια στιγμή να γράψω για την πίτα των παιδικών μου χρόνων, αλλά όχι τώρα. Προέκυψε ξαφνικά όταν μερικές μέρες πριν την γιορτή της κόρης μου ψάχνοντας μια πίτα για το τραπέζι που θα κάναμε στους λίγους φίλους της, αποφάσισα να κάνω μια μακαρονόπιτα. Τα μακαρόνια, σκέφτηκα, αρέσουν στους μικρούς μας φίλους και έτσι αντί από το ξενόφερτο mac and cheese που είχα στο πρόγραμμα, είπα να κάνω μια δικιά μας πίτα.

γιαννιώτικη μακαρονόπιτα, πίτα με φύλλο κρούστας και μακαρόνια

Η μακαρονόπιτα είναι η πίτα με την οποία μεγάλωσα. Σας έχω πει και στο παρελθόν ότι κατάγομαι από τα Γιάννενα, μια περιοχή όπου οι πίτες είναι παράδοση, μιας που οι παλιές νοικοκυρές εκεί προσπαθούσαν με λίγα υλικά να χορτάσουν όλη την οικογένεια. Έτσι λοιπόν και εγώ θυμάμαι τη μακαρονόπιτα της γιαγιάς μου, με το τραγανό φύλλο και την αφράτη και πεντανόστιμη γέμιση με φέτα και μακαρόνια. Είναι μια ταπεινή πίτα με λίγα υλικά, πολύ εύκολη στην εκτέλεσή της αλλά πραγματικά πεντανόστιμη.

Αποφάσισα λοιπόν να τη μοιραστώ μαζί σας, γιατί σκέφτηκα ότι μια πίτα είναι πάντα “ευπρόσδεκτη” σε ένα γεύμα. Και μιας που οι γιορτές πλησιάζουν, σίγουρα ταιριάζει απόλυτα σε ένα γιορτινό τραπέζι. 

Αν λατρεύετε όπως κι εγώ τα μακαρόνια δοκιμάστε την.

Υλικά

• 1 συσκευασία φύλλο κρούστας (450 γρ.)

• 1 πακέτο μακαρόνια Νο 2 (500 γρ.)

• 4 αβγά

• 200 γρ. τριμμένο κασέρι

• 250 γρ. φέτα σε κομμάτια

• 500 ml φρέσκο γάλα (ή αραιωμένο εβαπορέ)

• ελαιόλαδο

• αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο. Αφού τα σουρώσουμε τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το γάλα. Προσθέτουμε τα αβγά, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας, λαδώνοντας τα κάθε φορά. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και πάλι ένα ένα. Ραντίζουμε με λίγο νερό το τελευταίο φύλλο και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε απαλά την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.

 

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε