Αν ψάχνεις μία νόστιμη και διαφορετική συνταγή για το μεσημεριανό τραπέζι, τότε συνέχισε να διαβάζεις. Το κους κους είναι το τέλειο συνοδευτικό για ένα νόστιμο και ζουμερό κοτόπουλο.
Η σημερινή συνταγή είναι εμπνευσμένη από το μακρινό Μαρόκο. Τα μπόλικα και πικάντικα μπαχαρικά που περιέχει μαζί με τα ψητά λαχανικά θα μεταμορφώσει το κους κους σε ένα πιάτο έκπληξη.
Στο Μαρόκο αλλά και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και της Μέσης Ανατολής συναντάμε το κους κους σαν παραδοσιακό γεύμα. Σερβίρεται συνήθως σαν βάση για πολλά μαγειρευτά φαγητά ή σαν συνοδευτικό παρέα με ρεβύθια, λαχανικά ή κάποια ζωική πρωτεΐνη.
Εμείς σήμερα θα ψήσουμε λαχανικά, θα προσθέσουμε βρασμένα ρεβύθια και φρέσκο ρόδι. Και μη σε τρομάζουν όλα αυτά, γιατί πρόκειται για μια πανεύκολη συνταγή που όμοια της δεν έχεις δοκιμάσει. Εκτός και έχεις ταξιδέψει στο Μαρόκο!
Και φυσικά αν δε θέλεις μπορείς να μην προσθέσεις το ψητό κοτόπουλο. Γιατί αυτό το κους κους τα έχει όλα. Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο, ζεστό αλλά και κρύο.
Και αν δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι το κους κους θα σου πω ότι δεν είναι καρπός όπως πολλοί νομίζουν, αλλά προβρασμένο και χοντροκομμένο σιτάρι που έχει αποξηραθεί. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα είδος ζυμαρικού. Χρειάζεται ελάχιστο βράσιμο και είναι πεντανόστιμο και θρεπτικό.
Και αν ακόμα δεν το έχεις δοκιμάσει, σου προτείνω να το ψάξεις στα ράφια των super market και να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή.
Υλικά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 3 μέτρια καρότα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 μικρά κολοκυθάκια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 350 γρ. βρασμένο κους κους
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. πάστα σκόρδου
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κούπα προβρασμένα ρεβύθια
- 1/2 κούπα ρόδι
- 2 φιλέτα κοτόπουλου
- ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ψήνουμε τα λαχανικά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια όλα τα λαχανικά. Τα στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και με ένα πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα κόβουμε σε κυβάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2: Ψήνουμε το κοτόπουλο.
Στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα κοτόπουλο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Τα κρατάμε ζεστά.
Βήμα 3: Ετοιμάζουμε το κους κους.
Βράζουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Βάζουμε όλα τα ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε τα βρασμένα ρεβύθια και το ρόδι.
Ψιλοκόβουμε το κόλιανδρο και τον προσθέτουμε στο μπολ.
Βήμα 4: Σερβίρουμε.
Σερβίρουμε το κους κους ζεστό με το κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές φέτες.
Αν θέλεις μία ιδιαίτερη αλλά εύκολη ιδέα για το καθημερινό σου φαγητό δες εδώ ένα πανεύκολο ανατολίτικο ράμεν.
Και μη ξεχνάς: Θα ήθελα πολύ να ξέρω πώς σου φάνηκε αυτή η συνταγή για κους κους με κοτόπουλο.
Δοκίμασε τη και αν θέλεις ανέβασε ένα story στο Instagram και κάνε με tag @thecookinyou, για να το δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Επίσης μπορείς να μου στείλεις μήνυμα, mail ή ακόμα και να μου γράψεις στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Και φυσικά: Κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Instagram, για να μαθαίνεις πρώτος τις κανούργιες συνταγές μου.