Αφράτα και γλυκά ψωμάκια, με αρώματα και γεύσεις πασχαλινές. Θυμίζουν τσουρέκι αλλά είναι πολύ πολύ πιο εύκολα στην παρασκευή τους!
Λατρεύω το τσουρέκι και το καλύτερο μου είναι το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, ένας διπλός ελληνικός και δυο φέτες φέτες αφράτο και κορδονάτο τσουρέκι. Πιστεύω ότι το σωστό το τσουρέκι είναι δύσκολη υπόθεση και γι’ αυτό αποφεύγω να σας παρουσιάσω ακόμα μία μέτρια συνταγή.
Επειδή όμως Πάσχα και ψησίματα πάνε μαζί, σήμερα θα φτιάξουμε γλυκά ψωμάκια με αρώματα τσουρεκιού. Ετοιμάζονται εύκολα και δεν χρειάζονται κρυφές τεχνικές και ιδιαίτερα “κόλπα”. Είναι ιδανικά για να τα προσφέρετε μαζί με λίγα κουλουράκια σε αγαπημένα σας πρόσωπα.
Λίγα μυστικά:
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτύπησε τα δάκρυα μαστίχας στο γουδί μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη.
- Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό.
- Αν δεν έχεις κουζινομηχανή, ζύμωσε για περίπου 10 λεπτά με τα χέρια.
- Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, μαλακή.
- Μην προσθέσεις αλεύρι. Αν δε μπορείς να πιάσεις το ζυμάρι βάλε στα χέρια σου λίγο βούτυρο.
- Αν θέλεις μπορείς να τα κάνεις μικρότερα, χώρισε τη ζύμη σε 15 κομμάτια για να έχεις 15 ψωμάκια.
- Πριν τα βάλεις στο φούρνο και αφού τα αλείψεις με τον κρόκο αβγού μπορείς να προσθέσεις φιλέ αμύγδαλο, σουσάμι ή ακόμα και λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
- Αν θέλεις να διακοσμήσεις με αβγό το κάθε ψωμάκι, τοποθέτησε τα βρασμένα, αμέσως μόλις τα βγάλεις από το φούρνο και είναι ακόμα καυτά.
- Μπορείς να τα τύλιξες σε μεμβράνη και να τα διατηρήσεις στην κατάψυξη.
Υλικά (για περίπου 12 ψωμάκια)
- 600 – 650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 300 ml χλιαρό γάλα
- 140 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. μαλακό βούτυρο
- 2 αβγά
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. σκόνη κάρδαμο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη)
- 1 κρόκο αβγό για επάλλειψη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη και τα αβγά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και λίγο λίγο το αλεύρι, ενώ ανακατεύουμε με το γάντζο. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά στη ζύμη. Αν χρειαστεί ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του κάδου τη ζύμη και αρχίζουμε να ρίχνουμε κομμάτι κομμάτι το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα, σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη.
Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο γυάλινο μπολ. Το καλύπτουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε τα ψωμάκια.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε σε μπαστούνι μήκους περίπου 40 εκ. Το κόβουμε στη μέση και τα δύο κορδόνια στο επάνω μέρος πιέζοντας τα. Σχηματίζουμε στεφάνι (στριφογυρίζοντας τα δύο κορδόνια) και επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα ζυμαράκια.
Τα ακουμπάμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, σε απόσταση 5 εκ. μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C με αέρα.
Βήμα 4. Ψήνουμε.
Αλείφουμε με το αβγό και τα ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Εδώ μπορείτε να βρείτε τη συνταγή μου για τα γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια. Και εδώ για ένα πασχαλινό babka γεμισμένο με σοκολάτα.
Αν φτιάξετε αυτά τα πασχαλινά ψωμάκια, θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας, στο instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention γράφοντας @thecookinyou .
Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι ή απλά να πείτε ένα γεια, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.
Και φυσικά: Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις κανούργιες συνταγές μου.