Μια παραδοσιακή πίτα με μακαρόνια, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι πάντα ευπρόσδεκτη σε ένα τραπέζι.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό το post δεν ήταν στο πρόγραμμα. Βέβαια είχα στο μυαλό μου κάποια στιγμή να γράψω για την πίτα των παιδικών μου χρόνων, αλλά όχι τώρα. Προέκυψε ξαφνικά όταν μερικές μέρες πριν την γιορτή της κόρης μου ψάχνοντας μια πίτα για το τραπέζι που θα κάναμε στους λίγους φίλους της, αποφάσισα να κάνω μια γιαννιώτικη μακαρονόπιτα. Τα μακαρόνια, σκέφτηκα, αρέσουν στους μικρούς μας φίλους και έτσι αντί από το ξενόφερτο mac and cheese που είχα στο πρόγραμμα, είπα να κάνω μια δικιά μας πίτα.
Η μακαρονόπιτα είναι η πίτα με την οποία μεγάλωσα. Σας έχω πει και στο παρελθόν ότι κατάγομαι από τα Γιάννενα, μια περιοχή όπου οι πίτες είναι παράδοση, μιας που οι παλιές νοικοκυρές εκεί προσπαθούσαν με λίγα υλικά να χορτάσουν όλη την οικογένεια. Έτσι λοιπόν και εγώ θυμάμαι τη μακαρονόπιτα της γιαγιάς μου, με το τραγανό φύλλο και την αφράτη και πεντανόστιμη γέμιση με φέτα και μακαρόνια. Είναι μια ταπεινή πίτα με λίγα υλικά, πολύ εύκολη στην εκτέλεσή της αλλά πραγματικά πεντανόστιμη.
Αποφάσισα λοιπόν να τη μοιραστώ μαζί σας, γιατί σκέφτηκα ότι μια πίτα είναι πάντα “ευπρόσδεκτη” σε ένα γεύμα. Και μιας που οι γιορτές πλησιάζουν, σίγουρα ταιριάζει απόλυτα σε ένα γιορτινό τραπέζι.
Αν λατρεύετε όπως κι εγώ τα μακαρόνια δοκιμάστε την.
Υλικά
• 1 συσκευασία φύλλο κρούστας (450 γρ.)
• 300 γρ. μακαρόνια Νο 2
• 4 αβγά
• 200 γρ. τριμμένο κασέρι
• 250 γρ. φέτα σε κομμάτια
• 500 ml φρέσκο γάλα (ή αραιωμένο εβαπορέ)
• ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο. Αφού τα σουρώσουμε τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το γάλα. Προσθέτουμε τα αβγά, τα τυριά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας, λαδώνοντας τα κάθε φορά. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας και πάλι ένα ένα. Ραντίζουμε με λίγο νερό το τελευταίο φύλλο και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε απαλά την πίτα σε κομμάτια. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα.
Και μην ξεχνάτε: Αν φτιάξετε αυτή την γιαννιώτικη μακαρονόπιτα, θα χαρώ πολύ να το μάθω.
Φωτογραφίστε την και κάντε με tag @thecookinyou στο Instagram ή γράψτε μου στα σχόλια, στο κάτω μέρος της σελίδας.
Αν δεν το έχετε κάνει ήδη κάντε like στη σελίδα μου στο Facebook ή ακολουθήστε με στο Instagram ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.