Σας αρέσει η σφολιάτα, αλλά νιώθετε ότι οι ζύμες του εμπορίου είναι κάπως βαριές; Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να τη φτιάξετε στο σπίτι και γι’ αυτό δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ;
Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε μια εύκολη ζύμη, σαν σφολιάτα, χωρίς διπλώματα και φουσκώματα. Θα είναι έτοιμη σε λιγότερο από μία ώρα και πιστέψτε με θα τη λατρέψετε. Όταν τη δοκιμάσετε, δεν θα χρησιμοποιήσετε ξανά ζύμη εμπορίου.
Χρησιμοποιήστε αυτή τη ζύμη σε γλυκιές και αλμυρές πίτες. Γεμίστε την με τυριά, λαχανικά ή ότι άλλο φανταστείτε. Φτιάξτε μικρά πιτάκια ή ακόμα και σαν κρουασάν γεμιστά με πραλίνα.
Λίγα μυστικά πριν ξεκινήσετε:
- Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι παγωμένα.
- Βάλτε το αλεύρι στο ψυγείο και το βούτυρο στην κατάψυξη, τουλάχιστον μισή ώρα πριν ξεκινήσετε.
- Στο νερό που θα χρησιμοποιήσετε προσθέστε παγάκια, ώστε να παραμείνει κρύο.
- Το ξύδι θα κάνει τη ζύμη απ’ έξω τραγανή και αφράτη στο εσωτερικό της.
- Προσθέστε το νερό λίγο λίγο. Χρειάζεται τόσο όσο να “δέσει” τη ζύμη.
- Πριν ανακατέψετε τη ζύμη με τα χέρια σας, φορέστε γάντια, για να περιορίσετε τη μεταφορά θερμότητας. Ζυμώστε ελάχιστα.
- Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη, ανοίξτε δύο φύλλα πάχους 1 εκατοστού.
- Η πίτα σας θα γίνει πιο όμορφη και γυαλιστερή, αν πριν την ψήσετε αλείψετε τη ζύμη με αβγό.
- Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο για 3 ημέρες ή στην κατάψυξη για 2 μήνες.
Υλικά
• 250 γρ. βούτυρο (από την κατάψυξη)
• 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (παγωμένο)
• μία πρέζα αλάτι
• 10-12 κ.σ. κρύο νερό
• 1 κ.σ. ξύδι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Φτιάχνουμε τη ζύμη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Τρίβουμε το βούτυρο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και το ρίχνουμε στο μπολ. Με ένα πηρούνι ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, μέχρι να μοιάζουν σαν χοντρά τρίμματα ψωμιού. Στη συνέχεια προσθέτουμε μία μία κουταλιά το παγωμένο νερό και το ξύδι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ίσως να μην χρειαστεί να το προσθέσουμε όλο.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας για πολύ λίγο, ίσα ίσα μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι.
Bήμα 2: Παγώνουμε τη ζύμη.
Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Βήμα 3: Πλάσιμο της ζύμης πριν το ψήσιμο.
Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη, χωρίστε την στα δύο και ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ένα μακρόστενο σχήμα, διαστάσεων 15×30 εκατοστών. Διπλώστε στη μέση και ξανά στη μέση και με τον πλάστη ανοίξτε τη ζύμη στο σχήμα που θέλετε.
Περιμένω να μάθω αν δοκιμάσατε αυτή την εύκολη ζύμη, σαν σφολιάτα! Ποστάρετε μια πίτα που θα φτιάξετε στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.
Και θυμηθείτε: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.