Δίχρωμα μπισκότα βουτύρου

15 Οκτωβρίου 2018

Από τις πρώτες μου συνταγές σ’ αυτό το blog, ήταν τα μπισκότα βουτύρου (βρείτε τη συνταγή εδώ). Είχα αποφασίσει τότε να την γράψω γιατί ήταν και είναι μία συνταγή για την οποία είμαι περήφανη. Είναι μία συνταγή που ποτέ δεν μου πάει στραβά και πιστεύω πως και όποιος την δοκιμάσει και την ακολουθήσει πιστά, θα έχει το ίδιο υπέροχο αποτέλεσμα με μένα.

Αυτά τα μπισκότα είναι πεντανόστιμα, βουτυράτα και τόσο αφράτα, που λιώνουν στο στόμα και μένουν φρέσκα για μέρες.

Τα φτιάχνω πάντα στα γενέθλια της κόρης μου, τα κόβω και τα  στολίζω σύμφωνα με το θέμα, τα φτιάχνω και τα γεμίζω με πραλίνα φουντουκιού (εδώ θα βρείτε μία εύκολη σπιτική συνταγή για πραλίνα φουντουκιού), ή μαρμελάδα για να συνοδέψουν τον καφέ ή το γάλα καθώς επίσης και τα Χριστούγεννα όπου πειραματίζομαι με γιορτινές διακοσμήσεις! Είναι η καλύτερη επιλογή για σπιτικά μπισκότα, χωρίς συντηρητικά και καλύπτουν και με το παραπάνω την ανάγκη μας για μία λιχουδιά, αρκεί να μπορέσουμε να αντισταθούμε στη γεύση τους και μην τα καταβροχθίσουμε όλα!

Μια μικρή παραλλαγή τους δοκίμασα πριν λίγες μέρες και πραγματικά ξετρελάθηκα! Τα έκανα δίχρωμα! Πρόσθεσα στη μισή ζύμη λίγο κακάο και ένωσα τις δύο ζύμες. Η εμφάνιση τους ενθουσιάσε την κόρη μου και τους φίλους της που τα δοκίμασαν. Και όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες έκανα δύο εκδοχές. Έκανα μερικά στριβογυριστά (σπιράλ) και τα υπόλοιπα απλά δίχρωμα.

Και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό!

μπισκότα βουτύρου σπιράλ, σοκολάτα βανίλια δίχρωμα

Υλικά

• 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 200 γρ. ζάχαρη άχνη

• 250 γρ. βούτυρο ανάλατο

• 3 κρόκους αβγού

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• ξύσμα από 1 λεμόνι και από 1 πορτοκάλι

• 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

• 30 γρ. κακάο κοσκινισμένο

Αφήνουμε το βούτυρο 1/2 ώρα εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Το κόβουμε σε κύβους και το χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε την άχνη και χτυπάμε ακόμα 5 λεπτά, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια σε υψηλή. Προσθέτουμε τη βανίλια.

Ρίχνουμε τους κρόκους, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και τα ξύσματα. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτεί το αλεύρι (μόνο για μερικά δευτερόλεπτα).

Βγάζουμε τη μισή ζύμη από τον κάδο και την αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στον κάδο το κακάο και χτυπάμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα (για λίγα δευτερόλεπτα).

Τυλίγουμε τις ζύμες χωριστά σε μεμβράνη, δίνοντας και στις δύο ένα ορθογώνιο σχήμα και τις βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Οι ζύμες θα σφίξουν και έτσι μετά θα μπορούμε να τις ανοίξουμε και να τις ενώσουμε πιο εύκολα.

Στρώνουμε μία λαδόκολλα στην επιφάνεια εργασίας μας και ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι. Βγάζουμε την ζύμη βανίλιας από την μεμβράνη, τοποθετούμε πάνω στην λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να έχουμε ένα ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων περίπου 25×35 εκατοστά. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και τη σοκολατένια ζύμη. Μεταφέρουμε τη μία ζύμη πάνω στην άλλη (ανασηκώνοντάς την μαζί με το αντικολλητικό χαρτί) και τυλίγουμε σε σφικτό ρολό, από την μακριά πλευρά. Τυλίγουμε το ρολό με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για ακόμα μία ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  175 °C, (όχι αέρα) και βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί. 

μπισκότα βουτύρου σπιράλ, σοκολάτα βανίλια δίχρωμα

Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και αφού αφαιρέσουμε την μεμβράνη κόβουμε με ένα μαχαίρι ρολάκια πάχους 1,5 εκατοστού. Τα βάζουμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για περίπου 10-12 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν για 10 λεπτά και ύστερα τα ακουμπάμε σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Διατηρούνται ολόφρεσκα για τουλάχιστον 5 ημέρες σε καλά κλεισμένο κουτί.

Για μία παραλλαγή στο σχέδιο

Μπορούμε να κρατήσουμε λίγη από ζύμη από το δίχρωμο ρολό και με τα χέρια να ενώσουμε ελαφρά και να ανοίξουμε τη ζύμη με τον πλάστη, σε πάχος 1 εκατοστό. Ύστερα με ένα κουπ ατ να κόψουμε και ψήσουμε τα μπισκότα με τον ίδιο τρόπο.

Αν τα δοκιμάσετε, θα χαρώ πολύ να το μάθω. Μπορείτε να μου γράψετε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια, στο κάτω μέρος της σελίδας. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να τα φωτογραφίσετε και ανεβάσετε την φωτογραφία στο instagram, κάνοντας tag @thecookinyou, για να τη δω!

μπισκότα βουτύρου σπιράλ, σοκολάτα βανίλια δίχρωμα

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή