Αυτό το φανταστικό, γεμισμένο με σοκολάτα babka, είναι παραλλαγή του δικού μας πασχαλινού τσουρεκιού και πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσεις!
Tο babka είναι μια συνταγή που κατάγεται από το Ισραήλ και μοιάζει με τσουρέκι. Το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές, αλλά πάντα γεμιστό με σοκολάτα. Στη δική μου, σημερινή εκδοχή θα το κάνουμε ακόμα πιο “τσουρεκένιο”, αφού θα του προσθέσουμε όλες τις γεύσεις και τα αρώματα του δικού μας παραδοσιακού τσουρεκιού.
Το Πάσχα πλησιάζει και τα κουλούρια, τα αβγά και φυσικά τα τσουρέκια, μονοπωλούν το ενδιαφέρον όλων μας. Οι συνταγές είναι άπειρες και ο καθένας μας έχει την “καλύτερη”. Κουλούρια σμυρνέικα, τσουρέκια με κορδωνάτα, οι επιλογές μας αμέτρητες!
Δεν είχα σκοπό να παρουσιάσω συνταγή για τσουρέκι για δύο λόγους: πρώτον γιατί το έχουν κάνει άλλοι πολύ πιο ειδικοί από εμένα και δεύτερον γιατί τα τσουρέκια τα “φοβάμαι”. Πάντα πίστευα και ακόμα το πιστεύω ότι το τσουρέκι το σωστό είναι δύσκολη υπόθεση. Και δεν ήθελα να ρισκάρω, οπότε εσκεμμένα το απέφευγα.
Και θα αναρωτηθείς: “και τώρα τι;”. Μα αυτό δεν είναι τσουρέκι. Είναι babka (σαν) τσουρέκι. Είναι ένα αφράτο και μαλακό ψωμάκι που θα σου θυμίσει αρκετά το δικό μας τσουρέκι. Θα το γεμίσουμε και θα το καλύψουμε με σοκολάτα, θα το ψήσουμε και δεν θα μείνει ψίχουλο.
Λίγα μυστικά:
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Χτύπησε τα δάκρυα μαστίχας στο γουδί μαζί με 2 κ.σ. ζάχαρη.
- Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό.
- Αν δεν έχεις κουζινομηχανή, σήκωσε τα μανίκια. Ζύμωσε με τα χέρια τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, μαλακή και κορδονάτη.
- Μην προσθέσεις αλεύρι. Αν δε μπορείς να πιάσεις το ζυμάρι βάλε στα χέρια σου λίγο βούτυρο.
- Η σοκολατένια κρέμα θα χρησιμοποιηθεί μισή στη γέμιση και μισή σαν γλάσο στα babka.
- Στη γέμιση μπορείς να προσθέσεις τριμμένο μπισκότο ή καρύδια.
Υλικά (για το babka)
- 600 γρ. αλεύρι σκληρό
- 140 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 250 ml χλιαρό γάλα
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αβγό & 1 κρόκο
- 170 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/4 κ.γ. κακουλέ
- 1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη)
για τη σοκολατένια κρέμα
- 500 γρ. κουβερτούρα
- 170 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 4 κ.σ. μέλι
- 1 αβγό για επάλειψη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και τη μαστίχα. Ανακατεύουμε με τον γάντζο και προσθέτουμε το αβγό και τον κρόκο και στη συνέχεια το γάλα με τη μαγιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 3 λεπτά. Αν χρειάζεται ξεκολλάμε από τα τοιχώματα τη ζύμη και αρχίζουμε να ρίχνουμε κομμάτι κομμάτι το βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα, σε μέτρια ταχύτητα για 15 λεπτά.
Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο γυάλινο μπολ. Το καλύπτουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί (ή στο φούρνο μικροκυμάτων). Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3: Συνθέτουμε και γεμίζουμε το babka.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε στα δύο. Με ένα πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 30×35 εκατοστά. Απλώνουμε το 1/4 από την ποσότητα της γέμισης σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, ξεκινώντας από την μεγάλη πλευρά της ζύμης. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε το ρολό κατά μήκος και δημιουργούμε δύο ζυμάρια τα οποία κάνουμε πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε με το το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Βάζουμε την κάθε πλεξούδα σε βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα 23 εκατοστών περίπου ή σε μικρή στρογγυλή φόρμα για κέικ.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και τα αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C με αέρα.
Βήμα 4. Ψήνουμε.
Αφού τα babka έχουν φουσκώσει αλείφουμε με το αβγό και ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Βήμα 5: Ρίχνουμε το γλάσο.
Ρίχνουμε το σοκολατένιο γλάσο που έχουμε κρατήσει, αφού τα babka έχουν κρυώσει εντελώς.
Εδώ μπορείτε να βρείτε τη συνταγή μου για τα γιαννιώτικα πασχαλινά κουλούρια.
Αν φτιάξετε αυτό το babka τσουρέκι, θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας, στο instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention γράφοντας @thecookinyou .
Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι ή απλά να πείτε ένα γεια, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.
Και φυσικά: Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις κανούργιες συνταγές μου.
Και οπωσδήποτε: κάντε τώρα εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.