Δεν είναι ιδιαίτερο, γκουρμέ ούτε και περίεργο, αλλά είναι αγαπημένο, παραδοσιακό και πολύ πολύ ξεχωριστό το σημερινό μου πιάτο.
Τα παραδοσιακά γεμιστά, έτσι όπως τα έχω μάθει από τη μαμά μου και όπως μετά πολλές πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, τα φτιάχνω πια με κλειστά μάτια και πάντα βγαίνουν υπέροχα.
Τις τελευταίες μέρες μαγειρεύω συνέχεια. Μαγειρεύω γιατί όλη η οικογένεια είναι στο σπίτι και το “πεινάω” ακούγεται συνέχεια. Προσπαθούμε να αποφύγουμε το delivery και το σπιτικό απλό φαγητό είναι η μόνη επιλογή. Και να σας πω την αλήθεια: Μου αρέσει πολύ, μιας που είναι η πρώτη φορά που προετοιμάζουμε όλοι μαζί το φαγητό μας, μαζεύομαστε όλοι στο τραπέζι χωρίς να βιαζόμαστε και το απολαμβάνουμε καθημερινά.
Η αλήθεια είναι ότι το καθημερινό μαγείρεμα είναι σπαζοκεφαλιά και πόσο μάλλον αυτό το διάστημα η επισκέψεις μας στο super market δεν μπορεί να είναι συχνές.
Έτσι κι εγώ προσπαθώ να ετοιμάζω απλά και αγαπημένα φαγητά, χωρίς ιδιαίτερα και δυσεύρετα υλικά, όπως και τα σημερινά παραδοσιακά γεμιστά.
Σίγουρα όλοι φτιάχνουμε παραδοσιακά γεμιστά. Και μάλλον σε όλους αρέσουν. Σήμερα θα σας παρουσιάσω τη συνταγή που εγώ ακολουθώ πάντα. Είναι η συνταγή της μαμάς μου και βασικά είναι η συνταγή για τα τέλεια, για τα δικά μου τουλάχιστον γούστα, γεμιστά.
Αρκετό ελαιόλαδο, πολλά μυρωδικά, μπόλικη ντομάτα, το κατάλληλο ρύζι και ένα έξτρα υλικό: τριμμένη γραβιέρα. Αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτή τη συνταγή ακαταμάχητη.
Tips:
- Οπωσδήποτε τρυπήστε με πηρούνι τα λαχανικά πριν τα γεμίσετε. Αυτό θα βοηθήσει να ψηθεί το ρύζι ομοιόμορφα.
- Τα γεμιστά είναι λαδερό φαγητό και χρειάζονται αρκετό ελαιόλαδο. Μην το τσιγκουνευτείτε!
- Για κάθε λαχανικό που θέλετε να γεμίσετε, χρειάζεται μία γεμάτη κουταλιά της σούπας ρύζι. Το μείγμα θα σας καλύψει ακριβώς.
- Ο χυμός ντομάτας που μπαίνει στο τέλος, πάνω από τη γέμιση, της προσθέτει εκτός από έξτρα γεύση και χρώμα, υγρασία και το ρύζι ψήνεται καλύτερα.
- Όσο και να είστε σίγουροι ότι χρειάζεται, ΜΗΝ προσθέσετε νερό στο ταψί.
Πάμε λοιπόν στη συνταγή;
Υλικά
• 5 σχετικά ώριμες ντομάτες
• 5 πιπεριές
• 3 μελιτζάνες
• 3 κολοκυθάκια
• 3 πατάτες
για τη γέμιση
• 400 γρ. ρύζι για γεμιστά (φάνσυ)
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
• 100 ml ελαιόλαδο για τη γέμιση & 50 ml για το ταψί
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
• αλάτι, πιπέρι
• 250 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
Εκτέλεση
Βήμα 1: Πλένουμε και αδειάζουμε τα λαχανικά.
Αφού πλύνουμε τα λαχανικά, κόβουμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος τους και με ένα κουτάλι, αδειάζουμε τη σάρκα τους σε ένα μεγάλο μπολ (εκτός τη σάρκα από τις πιπεριές). Βάζουμε τα άδεια λαχανικά σε ένα ταψί. Με ένα πηρούνι τρυπάμε τα λαχανικά εξωτερικά σε αρκετά σημεία. Τα αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ με νερό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Στο μπλέντερ ή τμηματικά στο multi πολτοποιούμε τη σάρκα από τα λαχανικά και ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και το δυόσμο. Ρίχνουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, τη γραβιέρα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 3: Γεμίζουμε τα λαχανικά & ψήνουμε.
Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τα 2/3 των λαχανικών, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει όταν ψηθεί. Ρίχνουμε πάνω από το κάθε γεμιστό μία κουταλιά της σούπας χυμό ντομάτας και κλείνουμε με τα καπάκια. Τοποθετούμε στα κενά τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο 20 λεπτά πριν.
Προσοχή: Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό.
Εσείς έχετε κάποιο μυστικό για τέλεια παραδοσικά γεμιστά; Αν θέλετε μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Και μην ξεχνάτε: Ακολουθήστε με στο instagram, στο pinterest ή κάντε like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.