Προφιτερόλ με κρέμα λεμονιού & κάρδαμο

21 Αυγούστου 2019

Όταν ακούς προφιτερόλ το μυαλό σου πάει αμέσως στο σοκολατένιο μπολάκι, που βυθίζοντας το κουτάλι ψάχνεις με αγωνία να βρεις το αφράτο σουδάκι με την απολαυστική creme patissiere. Προσπαθείς να φτιάξεις μπουκιά που να τα έχει όλα. Σου, κρέμα και σοκολάτα. Και συνήθως τα σουδάκια τελειώνουν πιο γρήγορα και στο μπολάκι σου μένει σκέτη σοκολάτα!

Το σημερινό προφιτερόλ είναι όμως διαφορετικό, από αυτό που έχεις συνηθίσει. Διαφορετικό στη γεύση, αλλά και στην εμφάνιση. Αέρινα και αφράτα σουδάκια, γεμισμένα με μία κρέμα με διακριτική γεύση λεμόνι και μία πικάντικη νότα από κάρδαμο. Για το τέλος επικάλυψη από λευκή σοκολάτα και μερικά σπασμένα φυστίκια Αιγίνης για τσαχπινιά! Παρουσιάζονται στο πιάτο σου ξεκάθαρα, το ένα δίπλα στο άλλο και σε προκαλούν να τα απολαύσεις με μία μπουκιά.

Οι γεύσεις αυτού του προφιτερόλ με λεμόνι είναι ιδιαίτερες αλλά ισορροπημένες. Η κρέμα του βελούδινη, ελαφρώς λεμονάτη και πικάντικη, δένει απίστευτα με τη γλύκα της λευκής σοκολάτας που τυλίγει τα σου.

Η αλήθεια είναι ότι η συνταγή είναι μεγάλη. Τα υλικά της όμως είναι απλά και η διαδικασία της είναι πανεύκολη. Μην σας τρομάξει λοιπόν και βάλτε στο πρόγραμμα να την δοκιμάσετε.

Φτιάξτε την κρέμα λεμονιού από την προηγούμενη (ετοιμάζεται σε λιγότερο από 10 λεπτά) και αφήστε την στο ψυγείο. Διαβάστε καλά όλη τη συνταγή και ξεκινήστε!

Enjoy!

διαφορετικό προφιτερόλ με κρέμα λεμονιού και κάρδαρμο και λευκή σοκολάτα
διαφορετικό προφιτερόλ με κρέμα λεμονιού και κάρδαρμο και λευκή σοκολάτα

Υλικά

για την κρέμα

• 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες

• φλούδα από ένα ακέρωτο λεμόνι

• 3/4 κ.γ. σκόνη κάρδαμο

• 2 κρόκους αβγού και 1 ολόκληρο

• 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 3 κ.σ. κορν φλάουρ

• 1 πρέζα αλάτι

• 2 κ.σ. βούτυρο

για τα σου

• 120 γρ. βούτυρο

• 120 ml φρέσκο γάλα πλήρες

• 120 ml νερό

• 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

• 1/4 κ.γ. αλάτι

• 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 3-4 αβγά

• 1 αβγό για την επάλειψη

για την επικάλυψη λευκής σοκολάτας

• 120 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

• 250 γρ. λευκή κουβερτούρα (σε κομμάτια)

• 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ξεκινάμε με την κρέμα.

Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού και το κάρδαμο. Μόλις ζεσταθεί καλά (λίγο πριν το βρασμό), αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά με αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη για περίπου 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν μία λαμπερή κρέμα.

Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τη φλούδα λεμονιού.

Με μία κουτάλα ρίχνουμε, στο μείγμα με τα αβγά μία μία κουταλιά από το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν τελειώσουμε μεταφέρουμε στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο. Δεν αφήνουμε το μείγμα να βράσει. Θέλουμε μία λεπτή και λεία κρέμα.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο σκεύος και αφού κρυώσει λίγο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να ακουμπάει καλά σε όλη την επιφάνεια της. Αυτό το κάνουμε για να μην δημιουργηθεί πέτσα στην κρέμα καθώς θα παραμείνει στο ψυγείο.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τα σου.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό, το γάλα, το βούτυρο σε κομμάτια, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μόλις αρχίσει να βγάζει τις πρώτες φουσκάλες, σβήνουμε την φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να έχουμε μία απαλή ζύμη σαν μπάλα, η οποία δεν πρέπει να κολλάει στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αβγά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός αρχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας τα αβγά τμηματικά σε 4-5 δόσεις. Ανάμεσα σε κάθε δόση χτυπάμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τη ζύμη, για να ενσωματωθεί το αβγό. Ίσως να μην χρειαστεί να ρίξουμε όλα τα αβγά. Ελέγχουμε τη ζύμη και σταματάμε να προσθέτουμε αβγό όταν γίνει μαλακή, λεία και αέρινη, η οποία αν την σηκώσουμε με κουτάλι πρέπει να έχει τάση να πέφτει (όχι σαν να χύνεται) και να μην στέκεται πάνω του. Δεν πρέπει να μοιάζει με σφιχτό ζυμάρι, αλλά ούτε να είναι πολύ αραιή.

Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο το αλείφουμε με νερό. Αυτό θα δημιουργήσει υγρασία κατά το ψήσιμο και θα βοηθήσει να μην στεγνώσουν τα σου.

Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ και δημιουργούμε μικρά μικρά σουδάκια, διαμέτρου περίπου 2-3 εκατοστών, αφήνοντας 2 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους. Βουτάμε το δάχτυλό μας σε νερό και πιέζουμε ελαφρά την κορυφή των σου. Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με αβγό, πολύ απαλά και προσεχτικά.

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 °C , συνεχίζοντας το ψήσιμο για ακόμα 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν τα σου ένα χρυσό-καστανό χρώμα. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν αρχίσουμε την συναρμολόγηση του γλυκού.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε την επικάλυψη λευκής σοκολάτας.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνουμε την κρέμα γάλακτος. Δεν θέλουμε να βράσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα και το βούτυρο. Αφήνουμε να σταθεί μερικά λεπτά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 15-20 λεπτά, να κρυώσει τελείως.

Βήμα 4: Συναρμολογούμε το προφιτερόλ με λεμόνι.

Βγάζουμε την κρέμα λεμονιού από το ψυγείο και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για λίγο μέχρι να αφρατέψει.

Με ένα μαχαίρι κάνουμε μία μικρή τρύπα κάτω από τα σου ή εναλλακτικά κόβουμε στη μέση οριζόντια το κάθε σου και γεμίζουμε με την κρέμα λεμονιού, χρησιμοποιώντας κορνέ ή κουτάλι. Τοποθετούμε σε δίσκο και ρίχνουμε από πάνω τη λευκή σοκολάτα. Γαρνίρουμε με κομματάκια από φυστίκι Αιγίνης.

Αν σας αρέσει το λεμόνι στα φαγητά ή στα γλυκά σας βρείτε και άλλες συνταγές εδώ.

Δοκιμάστε αυτό το διαφορετικό προφιτερόλ με λεμόνι και κάρδαμο και πείτε μου πώς σας φάνηκε. Γράψτε μου στα σχόλια, στο κάτω μέρος της σελίδας ή φωτογραφίστε το και κάντε tag στο instagram @thecookinyou, για να το δω. Θα μοιραστώ την φωτογραφία σας στα stories μου! Ακολουθήστε με στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες δημοσιεύσεις.

διαφορετικό προφιτερόλ με κρέμα λεμονιού και κάρδαρμο και λευκή σοκολάτα

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή