Όταν κάνω ένα τραπέζι στους φίλους μου, πάντα με δυσκολεύει η σαλάτα. Δύσκολα βρίσκω μία σαλάτα να με ικανοποιεί τόσο για τη γεύση της όσο και για την ιδιαιτερότητά της. Νομίζω ότι αυτό που τελικά με πείθει ή όχι, για να ετοιμάσω μία σαλάτα είναι το dressing της. Με τα λαχανικά στη σαλάτα μπορώ να πειραματίζομαι και να προσθέτω όποιο μου αρέσει ή όποιο έχω διαθέσιμο. Το dressing όμως κάνει όλη τη δουλειά. Αν το dressing είναι αδιάφορο ότι και να βάλεις μέσα δεν πείθεις! Εντάξει και τα τυριά στη σαλάτα βοηθάνε, αλλά το dressing είναι αυτό που τη δένει στο στόμα και την κάνει διαφορετική. Έχω φτιάξει σχεδόν όλες τις βινεγκρέτ που κυκλοφορούν, ποτέ όμως δεν είχα δοκιμάσει αυτή που ετοίμασα σήμερα.
Το ταχίνι είναι μία τροφή που συχνά βάζουμε στη διατροφή μας με εξαιρετικές ιδιότητες. Υπάρχουν όμως άλλοι, πιο κατάλληλοι από μένα να μιλήσουν γι’αυτό, εγώ όμως μπορώ να σας πω για την εξαιρετική γεύση αυτό του dressing ταχινιού που θα ετοιμάσουμε.
Είναι μία υπέροχη, δροσερή και κρεμώδης σως ταχινιού, με αρώματα σκόρδου, λεμονιού και δεντρολίβανου. Είναι σχετικά παχύρευστη και μπορούμε εκτός από τη σαλάτα να την σερβίρουμε σαν ντιπ με αραβικές πιτούλες ή στικς λαχανικών.
Μπορείτε να πειραματιστείτε με την πυκνότητά της, προσθέτοντας λίγο περισσότερο νεράκι, αλλά και με τις εντάσεις της. Αν σας αρέσει πιο έντονη βάλτε λίγο περισσότερο σκόρδο ή λεμόνι. Δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά, ανάλογα με την προτίμησή σας. Το ζυμαρικό που πρόσθεσα στη σαλάτα, την κάνει ένα πλήρες γεύμα για τις μέρες που χρειάζεσθε κάτι περισσότερο από μία σκέτη σαλάτα για το μεσημεριανό σας.
Υλικά (για τη σαλάτα)
• 300 γρ. πράσινα λαχανικά της αρεσκείας σας (σαλάτα, λόλα, ρόκα)
• 10 ντοματίνια
• 2 κούπες ζυμαρικά
Για το dressing ταχινιού
• 4 κ.σ. ταχίνι
• 3 κ.σ. χυμός λεμονιού
• 1 κ.σ. μέλι
• 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
• 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
• αλάτι
• 2 κ.σ. νερό
Βράζουμε τα ζυμαρικά. Προτιμάμε κοντά ζυμαρικά (πένες, fusilli). Αφού πλύνουμε τα λαχανικά μας, τα στεγνώνουμε καλά.
Όταν τα λαχανικά είναι εντελώς στεγνά, το dressing δένει καλύτερα πάνω τους και φυσικά δεν “νερώνει” μέσα στη σαλάτα. Αν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο για το στέγνωμα τους, αφού τα πλύνετε αφήστε τα πάνω σε βαμβακερή πετσέτα, μέχρι να φύγουν όλα τα νερά.
Ετοιμάζουμε το dressing ταχινιού. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το νερό) σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να έχουμε μία λεία σάλτσα. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή.
Βάζουμε όλα τα λαχανικά και τα ζυμαρικά σε μπολ και περιχύνουμε με το dressing ταχινιού.
Και μην ξεχνάτε αν δοκιμάσετε αυτή τη σαλάτα θα χαρώ πολύ να το μάθω. Φωτογραφίστε την και ανεβάστε την στο instagram, βάζοντας hashtag #thecookinyou, για να τη δω!