Καλοσωρίζω την εποχή της κολοκύθας με ένα φανταστικό κέικ με “σιρόπι” από τρία γάλατα ή αλλιώς tres leches cake.
Αν σου αρέσει η κολοκύθα, τώρα είναι η στιγμή να τη βάλεις στο κέικ. Και το σημερινό κέικ να ξέρεις ότι θα σε κάνει να παραμιλάς. Πρόκειται για το πιο μυρωδάτο, πιο αφράτο και ζουμερό κέικ που έχεις δοκιμάσει. Η φυσική γλυκύτητα της κολοκύθας συνδυάζεται αρμονικά με τα αρωματικά μπαχαρικά και απογειώνει τη γεύση του. Το “σιρόπι” με τρία γάλατα κάνει το κέικ μοναδικά ζουμερό.
Αυτή η συνταγή τα έχει όλα. Ζεστά αρώματα από την κανέλα και το γαρύφαλλο, πολύπλοκες γεύσεις και βελούδινη υφή. Χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, χωρίς μίξερ και μόνο σε ένα μπολ, θα φτιάξεις ένα κέικ που θα εντυπωσιάσει τόσο με την εμφάνιση του αλλά και με τη γεύση του.
Το ξεχωριστό σε αυτή τη συνταγή είναι τα τρία γάλατα – tres leches, που λειτουργούν σαν σιρόπι. Αυτό χαρίζει στο κέικ μια απίστευτα ζουμερή και αφράτη υφή κάνοντας το να λιώνει στο στόμα. Το μείγμα από ζαχαρούχο, εβαπορέ και φρέσκο γάλα θα απορροφηθεί εντελώς από το κέικ και θα του δώσει μια μοναδικά κρεμώδη γεύση και υγρασία.
Για ακόμα πιο απολαυστικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε μια στρώση αφράτης σαντιγί στην κορυφή του κέικ. Η δροσερή, ελαφριά υφή της σαντιγί συμπληρώνει ιδανικά την πλούσια γεύση του tres leches, δίνοντας μια επιπλέον διάσταση στο κέικ κολοκύθας. Πασπάλισε την με μπόλικη κανέλα και απόλαυσε το πιο λαχταριστό κέικ!
Λίγα μυστικά:
- Κόψε την κολοκύθα σε φέτες και μην βγάλεις τη φλούδα. Ξεφλουδίζεται εύκολα αφού ψηθεί. Τα 800 γρ. κολοκύθας (ζυγισμένη με τη φλούδα) θα μας δώσει περίπου 300 γρ. πουρέ κολοκύθας.
- Ψήσε την κολοκύθα από την προηγούμενη μέρα και αφού την πολτοποιήσεις, άφησε την στο ψυγείο σε ένα σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά της. Αυτό θα βοηθήσει να μην λασπώσει το κέικ.
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Άφησε το κέικ να κρυώσει καλά πριν το τρυπήσεις και πριν ρίξεις τα γάλατα.
- Για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι με τα γάλατα θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα.
- Για να φτιάξεις μια εύκολη και αφράτη σαντιγί δες εδώ τη συνταγή μου.
- Διατήρησε το κέικ στο ψυγείο.
Υλικά (για το κέικ κολοκύθας)
- 200 γρ. γιαούρτι
- 80 ml γάλα
- 150 γρ. ηλιέλαιο
- 3 μεγάλα αβγά
- 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 120 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.γ. baking powder
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 300 γρ. πουρέ κολοκύθας
- 80 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
για το tres leches
- 200 ml ζαχαρούχο γάλα
- 150 ml γάλα εβαπορέ
- 150 γάλα φρέσκο
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C (αντιστάσεις).
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το γάλα και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις ζάχαρες. Με ένα αβγοδάρτη ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι, το baking, το αλάτι και μπαχαρικά και στο τέλος προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και τα καρύδια. Ανακατεύουμε για λίγο και ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
Βήμα 2. Φτιάχνουμε το σιρόπι με τα τρία γάλατα.
Ψήνουμε το κέικ για 35-40 λεπτά. Στο μεταξύ σε μία κανάτα ανακατεύουμε τα τρία γάλατα και αφήνουμε στο ψυγείο.
Βήμα: 3. Σιροπιάζουμε το κέικ.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο τα αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του. Ρίχνουμε το σιρόπι με τα γάλατα και το αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα να το απορροφήσει εντελώς.
Προαιρετικά καλύπτουμε το κέικ με σαντιγί και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα.
Αν ψάχνεις για περισσότερες συνταγές για κέικ με κολοκύθα δες αυτό με ελαιόλαδο ή αυτό με κολοκύθα, καρότο και πορτοκάλι.
Αν δοκιμάσεις τη συνταγή μου για αυτό το κέικ με κολοκύθα και τρία γάλατα, θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε. Και ακόμα περισσότερο αν ποστάρεις μία φωτογραφία. Αν το κάνεις μην ξεχάσεις να βάλεις hashtag #thecookinyou για να μπορέσω να τη δω (αν το profile σου είναι δημόσιο). Διαφορετικά στείλε μου σε pm τη φωτογραφία που τράβηξες.