Αν νομίζετε ότι η πανακότα είναι μόνο γλυκιά, σήμερα θα σας διαψεύσω! Η σημερινή πανακότα με Grana Padano είναι αλμυρή, ξεχωριστή και πολύ πολύ νόστιμη!
Βελούδινη, τρεμουλιαστή και μοναδικά τυρένια πανακότα, χάρη στο αγαπημένο μου τυρί Grana Padano. Στο εσωτερικό της θα συναντήσετε καλαμπόκι που ταίριαξε άψογα, ενώ λίγα τρίμματα από καραμελωμένο crispy μπέικον και ένα βαλσάμικο ξύδι, έρχονται να συμπληρώσουν το απόλυτο.
Αυτή η πανακότα τρώγεται σαν ορεκτικό, συνδυάζεται υπέροχα με κριτσίνια και πράσινη σαλάτα. Μπορεί να συνοδεύσει ένα κρέας ενώ θα προσελκύσει όλα τα βλέμματα σε ένα γιορτινό τραπέζι. Και επειδή οι γιορτές είναι μόνο μια ανάσα μακριά, κρατήστε τη συνταγή για τα τραπεζώματα των Χριστουγέννων.
Λίγα λόγια για τη Grana Padano DOP.
Πρόκειται για ένα από το πρώτα σκληρά τυριά που παρασκευάστηκαν στην Ιταλία. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα μοναστήρι, το Chiaravalle κοντά στο Μιλάνο, πριν από 1000 χρόνια. Δίκαια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά τυριά, μιας που η μοναδική γεύση του, το κάνει ξεχωριστό. Είναι ιδανικό για πολλές και διαφορετικές χρήσεις χάρη στον αργό χρόνο ωρίμανσής του.
Σκληρό, ημιλιπαρό και φυσικά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η κοκκώδης υφή του, το χαρακτηρίζει και του χαρίζει το μισό του όνομα (grana > grain > κόκκος). Το γάλα που χρησιμοποιείται προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από ζώα που βόσκουν στην κοιλάδα του ποταμού Πάδου. Εξού και το Padano!
Από τα σημαντικότερα τυροκομεία στη Βόρεια Ιταλία, είναι το Fattorie Cremona, που με εμπειρία 80 περίπου χρόνων, παράγει την νοστιμότερη και τόσο ξεχωριστή Grana Padano DOP.
Και το μυστικό τους; Το φρέσκο γάλα, το οποίο μπαίνει στην παραγωγική διαδικασία από την πρώτη στιγμή που συλλέγεται.
Λίγα μυστικά:
- Υπολογίστε ακριβώς τα γραμμάρια από τα φύλλα ζελατίνης.
- Αφήστε τα φύλλα ζελατίνης σε νερό με παγάκια για τουλάχιστον 5 λεπτά.
- Μπορείτε να βράσετε φρέσκο καλαμπόκι (αν είναι η εποχή του), ή εναλλακτικά κατεψυγμένο ή σε κονσέρβα.
- Το καλαμπόκι δεν το βάζουμε από την αρχή στο μείγμα γιατί θα “κάτσει” στον πάτο του σκεύους. Αντίθετα το προσθέτουμε όταν η πανακότα αρχίζει να αποκτά σώμα και να πήζει ελαφρά.
- Αν δεν έχετε αντικολλητικά φορμάκια, μπορείτε να βάλετε την πανακότα σε ποτηράκια και να σερβίρετε χωρίς να ξεφορμάρετε.
- Αφήστε το μπέικον να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.
- Εκτός από βαλσαμικό ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με βασιλικό.
Υλικά (4 – 5 μερίδες)
- 250 ml κρέμα γάλακος (35% λιπαρά)
- 250 ml γάλα
- 5 γρ. φύλλα ζελατίνης (περίπου 3 φύλλα)
- 80 γρ. τριμμένη Grana Padano
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
- 60 γρ. καλαμπόκι (βρασμένο)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
για το τραγανό καραμελωμένο μπέικον
- 5 φέτες μπέικον
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
για το σερβίρισμα
- βαλσάμικο ξύδι ή ελαιόλαδο
- καλαμπόκι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Φτιάχνουμε την αλμυρή πανακότα
Σε ένα μπολ με νερό και παγάκια βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα. Ανακατεύουμε ελαφρά και ζεσταίνουμε καλά, χωρίς να αφήσουμε το μείγμα να βράσει. Βγάζουμε από τη φωτιά και στύβουμε τις ζελατίνες και τις βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας έντονα με σύρμα χειρός. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο (πολτοποιημένο) και την τριμμένη Grana Padano. Αλατοπιπερώνουμε και μοιράζουμε το μείγμα σε αντικολλητικά φορμάκια.
Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για περίπου 1 ώρα και να αρχίσουν να πήζουν ελαφρά. Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές καλαμπόκι στο κάθε φορμάκι και βάζουμε στο ψυγείο για ακόμα 2-3 ώρες.
Βήμα 2: Ψήνουμε το μπέικον.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C με αέρα. Τοποθετούμε το μπέικον σε αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τη ζάχαρη. Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά.
Βήμα 3: Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.
Για να ξεφορμάρουμε την πανακότα βυθίζουμε το κάθε φορμάκι με ζεστό νερό για 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι την ξεκολλάμε περιμετρικά και αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε το βαλσάμικο, το μπέικον και λίγο καλαμπόκι στο πιάτο.
Eδώ θα βρείτε ακόμα μία συνταγή με την αγαπημένη μου Grana Padano: πυργάκια γλυκοπατάτας.
Αυτή ήταν η συνταγή μου για την αλμυρή πανακότα με Grana Padano. Αν τη φτιάξετε θα χαρώ πολύ να δω τις φωτογραφίες σας στο Instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention, γράφοντας @thecookinyou.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, γράφοντας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας και να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.