Τούρτα σοκολάτας

30 Ιανουαρίου 2019

Είμαι ενθουσιασμένη. Το blogάκι μου έχει γενέθλια. Ένας χρόνος. Αχ, πόσο μ’ αρέσουν τα γενέθλια! Ανυπομονώ για τα γενέθλια της κόρης μου (νομίζω τα απολαμβάνω περισσότερο και από εκείνη), πάντα σβήνω κεράκι στα δικά μου γενέθλια, άλλοτε παρέα με φίλους και άλλοτε οικογενειακά και αντίστοιχα γιορτάζουμε και τα γενέθλια του Γιώργου.

Από φέτος έχω ακόμα μία ημερομηνία να χαίρομαι. Τα γενέθλια αυτού του blog. Πριν ένα χρόνο το ξεκίνησα, περίεργα και διστακτικά, χωρίς καμία γνώση για τη δημιουργία και το στήσιμο του και χωρίς καμία ιδέα για τη φωτογραφία. Για το μόνο που ήμουν σίγουρη ήταν ότι μου αρέσει να μαγειρεύω και να απολαμβάνω το φαγητό μου, παρέα με την οικογένειά μου ή με τους φίλους μου. Ο Γιώργος είναι αυτός που το πίστευε από την αρχή και μου έλεγε να το τολμήσω και όταν στην πορεία απογοητεύομουν ήταν αυτός που με ενθάρρυνε και με σήκωνε.

τούρτα σοκολάτας με βουτυρόκρεμα και γκανάζ, chocolate cake

τούρτα σοκολάτας με βουτυρόκρεμα και γκανάζ, chocolate cake

Έτσι λοιπόν πέρασε ένας χρόνος, με απίστευτο ενθουσιασμό και λαχτάρα για νέες συνταγές, καινούργιες ιδέες και πειραματισμούς.  Είναι σπουδαίο να μοιράζεσαι και εγώ μέσα από αυτό το blog νιώθω ότι μοιράζομαι την αγάπη μου γι’ αυτό που συμβαίνει. Μοιράζομαι την αγάπη μου για το καλό, νόστιμο και ποιοτικό φαγητό και τη λαχτάρα μου να μάθω νέα πράγματα.

Στο πέρασμα αυτού του χρόνου ανακάλυψα πόσο μου αρέσει η φωτογραφία και αν και πιστεύω ότι ξέρω ελάχιστα πράγματα, ελπίζω και θέλω να μάθω πολλά ακόμα. Σας παρουσιάζω συνταγές άλλοτε απλές και συνηθισμένες και άλλοτε λίγο πιο ιδιαίτερες. Πάντα μα πάντα όμως μοιράζομαι μαζί σας συνταγές που με ενθουσιάζουν ή για κάποιους δικούς μου λόγους κάπου με παρεπέμπουν. Σας δείχνω τα πιάτα μου μέσα απ’ τα δικά μου μάτια και μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής μου προσπαθώντας να σας κάνω να νιώθετε τις μυρωδιές και τις γεύσεις αυτών που ετοιμάζω.

Σήμερα λοιπόν για χάρη των γενεθλίων του blog, ετοίμασα μια τούρτα. Ή καλύτερα ένα σοκολατένιο κέικ με γέμιση σοκολατένιας βουτυρόκρεμας. Έριξα από πάνω για να γίνει πιο γιορτινό μια γυαλιστερή γκανάζ σοκολάτας και σβήσαμε το πρώτο κεράκι.

Σας την παρουσιάζω!

τούρτα σοκολάτας με βουτυρόκρεμα και γκανάζ, chocolate cake

Υλικά

για το παντεσπάνι – κέικ

• 400 γρ. ζάχαρη

• 210 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 2 κ.γ. σόδα

• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

• 240 ml ξινόγαλο

• 120 ml ηλιέλαιο

• 2 αβγά

• 60 γρ. κακάο

• 240 ml βραστό νερό

• 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 100 ml κρύο γάλα (για να βρέξουμε το παντεσπάνι)

για την σοκολατένια βουτυρόκρεμα

• 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• 650 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)

• 120 γρ. κακάο (κοσκινισμένο)

• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

• 120 ml γάλα

για τη γκανάζ

• 150 γρ. κρέμα γάλακτος

• 150 γρ. κουβερτούρα

• 40 γρ. μέλι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (με αέρα). Ανακατεύουμε το κακάο με το βραστό νερό. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα στερεά υλικά και μετά προσθέτουμε τα αβγά, το ξινόγαλο, το λάδι, τη βανίλια και το νερό με το κακάο. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 2 λεπτά. Χρειαζόμαστε 3 ταψάκια διαμέτρου 20 εκατοστών. Αν δεν έχουμε, πρέπει να επαναλάβουμε την διαδικασία τρεις φορές. Βάζουμε λίγο βούτυρο στο κάθε ταψί και πασπαλίζουμε με κακάο. Δεν ξεχνάμε να βουτυρώσουμε τα ταψιά και περιφερειακά. Στον πάτο του κάθε ταψιού τοποθετούμε λαδόκολλα και ρίχνουμε στο καθένα το 1/3 του μείγματος. Ψήνουμε (και τα τρία ταψάκια μαζί) για 25-30 λεπτά. Βάζουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρου του ταψιού και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί. Αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή βγάζουμε από τον φούρνο. Διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμα. Αφήνουμε τα παντεσπάνια να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα.

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε την άχνη κουταλιά κουταλιά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε τη βανίλια και το κακάο και λίγο λίγο το γάλα. Χτυπάμε για 2 λεπτά σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να σφίξει η κρέμα.

Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι ανάποδα σε μία στρογγυλή πιατέλα ή σε μία τουρτιέρα. Με ένα πινέλο το βρέχουμε με γάλα. Με μαχαίρι ή με σπάτουλα απλώνουμε το 1/3 της κρέμας. Επαναλαμβάνουμε και με τα άλλα δύο παντεσπάνια. Απλώνουμε όση βουτυρόκρεμα μας έχει περισσέψει γύρω γύρω από την τούρτα. Βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε την γκανάζ.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μέλι. Ζεσταίνουμε καλά, σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος (δεν την αφήνουμε να βράσει). Τη ρίχνουμε στο μπολ με την σοκολάτα, αφήνουμε για 1-2 λεπτά και ύστερα ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ μέχρι να λιώσει καλά η κουβερτούρα. Αφήνουμε να κρυώσει και την περιχύνουμε πάνω στην τούρτα. Μπορούμε να γαρνίρουμε την τούρτα με ξύσμα σοκολάτας, τριμμένα μπισκότα, ή φρέσκα φρούτα. Η τούρτα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες να σταθεροποιηθεί και να σφίξει πριν σερβίρουμε.

Μπορείτε να μου γράψετε πώς σας φάνηκε η συνταγή ή τυχόν απορίες, στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

τούρτα σοκολάτας με βουτυρόκρεμα και γκανάζ, chocolate cake τούρτα σοκολάτας με βουτυρόκρεμα και γκανάζ, chocolate cake

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή