Αν ψάχνεις την πιο νόστιμη συνταγή για το μοσχαρίσιο συκώτι που έχεις στο ψυγείο, τότε σου έχω την καλύτερη!
Με αρώματα και γεύσεις από την Ανατολή αυτό το συκώτι με σάλτσα τεριγιάκι, μεταμορφώνεται σε ένα πιάτο γεμάτο ένταση αλλά και ισορροπία. Απίστευτα μελωμένο εξωτερικά και μοναδικά ζουμερό στο εσωτερικό του είναι πραγματικά ο απόλυτος τρόπος για να μαγειρέψεις το συκώτι και να το δεις με “άλλο μάτι”.
Συνόδεψε το με ρύζι μπασμάτι και λαχανικά και θα έχεις ένα ξεχωριστό πιάτο στο τραπέζι σου.

Η αλήθεια είναι ότι δεν τρώω συκώτι. Για την ακρίβεια δεν το προτιμώ. Μπορεί να δοκιμάσω μία μπουκιά αλλά ποτέ δεν το επιλέγω σε ένα εστιατόριο και σπάνια το μαγειρεύω στο σπίτι. Η ιδέα για αυτή τη συνταγή όμως μου έκανε “κλικ”. Φαντάστηκα ότι η γλυκύτητα και η umami γεύση της σάλτσας τεριαγιάκι θα ταιριάξει με το συκώτι και έτσι αποφάσισα να τη δοκιμάσω.
Η συνταγή μου για τη σάλτσα τεριγιάκι είναι απλή. Χωρίς τα δύσκολα και δυσεύρετα υλικά της αυθεντικής (mirin & σάκε), πέτυχα μία απίστευτα βαθιά γεύση. Ελαφρώς γλυκόξινη, αλμυρή όσο πρέπει και απόλυτα ισορροπημένη.
Το συκώτι το έψησα στη φριτέζα αέρος MULTIPLA XL STEAMY BBQ της Gruppe και πραγματικά μέσα σε λίγα λεπτά είχα στο πιάτο μου ένα ζουμερό και μελωμένο συκώτι. Και πίστεψε με το έφαγα όλο.

Υλικά (για 2 άτομα)
- 300 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι
για τη σάλτσα τεριγιάκι
- 8 κ.σ. σόγια
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ξύδι ρυζιού ή λευκό
- 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. τζίντζερ ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
για το σερβίριρισμα
- ρύζι μπασμάτι
- λαχανικά
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη σάλτσα τεριγιάκι.
Σε ένα βαζάκι βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κρατάμε τη μισή ποσότητα για τη μαρινάδα και την υπόλοιπη τη βάζουμε σε ένα μπρίκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κουταλιές σούπας νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει και να γυαλίσει η σάλτσα. Κρατάμε το γλάσσο τεριγιάκι στην άκρη για το σερβίρισμα.
Βήμα 2: Μαρινάρουμε και ψήνουμε το συκώτι.
Στραγγίζουμε το συκώτι και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Το κόβουμε σε λωρίδες πάχους περίπου 2 εκατοστών. Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα της σάλτσας και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ψήνουμε στη φριτέζα αέρος για περίπου 8 λεπτά ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει.
Βήμα 3: Σερβίρουμε.
Σερβίρουμε με ρύζι, λαχανικά στον ατμό, σουσάμι και προσθέτουμε λίγο από το γλάσο.

Αν σου αρέσουν οι έθνικ συνταγές δες εδώ και άλλες ιδέες.
Αν φτιάξεις αυτό το συκώτι με σάλτσα τεριγιάκι, γράψε μου πώς σου φάνηκε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Ή βγάλε μία φωτογραφία και ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να την ποστάρω στο @thecookinyou.