Τέτοιο ψωμί για τοστ δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Απλά υλικά, ελάχιστο ζύμωμα και θα έχετε το καλύτερο ψωμί για τοστ και όχι μόνο.
Νομίζω ότι είναι η καλύτερη στιγμή για να σας δείξω αυτή τη συνταγή. Σπιτικό ψωμί για τοστ. Αλεύρι, νερό, μαγιά, λίγο γάλα, βούτυρο και αλάτι. Και θα έχετε το καλύτερο ψωμί για τοστ και σάντουιτς που έχετε δοκιμάσει ποτέ!
Όσες μαζικές προμήθειες τροφίμων και να κάνουμε, υπάρχουν κάποια που τελειώνουν πιο γρήγορα απ’ όσο θα θέλαμε. Στην προσπάθειά μου να ελαχιστοποιήσω τις επισκέψεις μου στο super market αυτές τις μέρες φτιάχνω μόνη μου ότι μπορώ.
Μετά από τα σπιτικά ζυμαρικά (συνταγή θα βρείτε εδώ), ζυμωτό ψωμί (εδώ) ή ψωμί χωρίς ζύμωμα με κουρκουμά (εδώ), σήμερα θα σας παρουσιάσω το πιο τέλειο σπιτικό ψωμί για τόστ. Και πιστέψτε με: Αυτό είναι το πιο νόστιμο ψωμί για τοστ που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Αφράτη ψίχα και ξεροψημένη κόρα είναι ιδανικό να ψηθεί ή και να καταναλωθεί άψητο με όποια συστατικά επιλέξετε.
Όταν το δοκιμάσετε είναι σίγουρο πώς θα καταλάβαιτε ότι έτσι πρέπει να είναι το καλό ψωμί για τόστ και σάντουιτς. Αυτό το ψωμί δεν είναι μόνο για να σκεπάσει τα υλικά που θα βάλουμε μέσα. Αυτό το ψωμί αναδυκνύει τα υλικά, ξεχωρίζει με τη γεύση του και χαρίζει στα τοστ μας μοναδική νοστιμιά.
Χρειάζεται δύο φουσκώματα, για να γίνει αφράτο, μην το παραμελίσετε. Ψήστε το, αφήστε το να κρυώσει και μόνο τότε κόψτε το σε λεπτές φέτες με ένα καλό μαχαίρι ψωμιού. Φυλάξτε το στο ψυγείο για μερικές μέρες ή στην κατάψυξη έως 2 μήνες. Θα έχετε καθημερινά φρέσκο και νόστιμο ψωμί για τα τοστάκια σας. Και φυσικά θα είναι δικό σας χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.
Υλικά
• 360 ml χλιαρό νερό
• 90 ml χλιαρό γάλα
• 3 & 1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
• 50 γρ. ζάχαρη
• 90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 2 & 1/4 κ.γ. αλάτι
• 600 – 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο για επάλειψη
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και το γάλα. Πρέπει να είναι χλιαρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει στην επιφάνεια.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 1 κούπα από το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο. Προσθέτουμε τα υγρά με την ενεργοποιημένη μαγιά και χτυπάμε με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αν χρεαστεί σταματάμε το μίξερ και με μία ξύλινη κουτάλα ξεκολλάμε το αλεύρι από τα τοιχώματα του μπολ. Όταν το ζυμάρι μαζευτεί στο γάντζο, δημιουργώντας μία μπάλα και έχει ξεκολλήσει εντελώς από τα τοιχώματα, τότε η ζύμη είναι έτοιμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Στο τέλος πρέπει να έχουμε μία μαλακή και πολύ ελαστική ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και ζυμώνουμε για 2 λεπτά με τα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια. Δημιουργούμε μία μπάλα και τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο, μεγάλο και γυάλινο μπολ. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για 1-2 ώρες, σε ζεστό μέρος.
Βήμα 2: Πλάθουμε το ψωμί και αφήνουμε για φουσκώσει για 2η φορά.
Αφού η ζύμη έχει διπλασιαστεί, πιέζουμε με τις γροθιές μας να φύγει ο αέρας. Τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 1 λεπτό. Ανοίγουμε με τον πλάστη και χωρίς να τον πιέζουμε πάνω στη ζύμη, σε ένα παραλληλόγραμμο διαστάσεων 25×35 εκατοστών περίπου.
Ρολλάρουμε τη ζύμη από τη μικρότερη πλευρά (των 25 εκ.) και τοποθετούμε σε μία μακρόστενη λαδωμένη φόρμα για κέικ διαστάσεων 29×10 εκ. (περίπου). Σκεπάζουμε ξανά με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 °C (με αέρα).
Βήμα 3: Ψήνουμε το ψωμί.
Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε χαμηλή θέση στο φούρνο, για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει το ψωμί ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Αν ο φούρνος είναι δυνατός και το ψωμί πάρει χρώμα νωρίτερα, καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Κόβουμε σε φέτες αφού κρυώσει εντελώς.
Καλά τυλιγμένο με μεμβράνη, διατηρείται στο ψυγείο για μία εβδομάδα και στην κατάψυξη για 2 μήνες.
Τώρα που μένουμε σπίτι και έχουμε χρόνο είναι η καλύτερη ευκαιρία να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό ψωμί για τοστ. Θα χαρώ πολύ αν το δοκιμάσετε και ακόμα περισσότερο αν ποστάρετε τη φωτογραφία του, στο instagram. Μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.
Αν θέλετε να διευκρινήσεις για τη συνταγή ή θέλετε να με ρωτήσετε οτιδήποτε ή απλά να πείτε ένα “γεια”, γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Και φυσικά αν δεν το έχετε κάνει ήδη, κάντε με follow στο instagram, στο pinterest ή like σελίδα μου στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.