Μαλακό, ζουμερό και απόλυτα νόστιμο. Το σημερινό burger θα είναι το επόμενο σας Saturday night dinner!
Αν δεν έχετε ακόμα δοκιμάσει “μαδημένο” χοιρινό, τώρα είναι η ευκαιρία σας. Φτιάξτε το καλύτερο pulled pork, βάλτε σε ψωμάκι, πάγωστε τις μπύρες και απλά κάλεστε την παρέα σας, για να απολαύσετε το καλύτερο burger ever!
Είναι ένα από τα νοστιμότερα street food. Aυτό το χοιρινό λιώνει στο στόμα και είναι τόσο ζουμερό που θα σας ξαφνιάσει.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συνταγή έχει μια μικρή διαδικασία. Και για να μην τραμάξετε, θα ξαναπώ: “μικρή”. Θα πρέπει το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Επίσης θα χρειαστεί αργό μαγείρεμα. Οπότε αν προγραμματίζετε να το ετοιμάσετε για το σαββατιάτικο τσίμπι τσίμπι με την παρέα, καλό θα είναι να ξεκινήσετε από την Παρασκευή.
Λίγα μυστικά:
- Αφαιρέστε το περιττό λίπος από το κρέας.
- Αν είναι ένα ολόκληρο κομμάτι, κόψτε το στα δύο.
- Τρίψτε καλά τη μαρινάδα σε όλη την επιφάνεια του κρέατος και φυλάξτε το στο ψυγείο (ιδανικά για όλο το βράδυ).
- Προαιρετικά πριν μπει στο φούρνο, μπορείτε να το σωτάρετε ελαφρά για μερικά λεπτά από όλες τις πλευρές.
- Ιδανικά ψήνουμε με μαντεμένια γάστρα. Αν δεν έχετε, χρησιμοποιήστε μία απλή.
- Μπορείτε να μαγειρέψετε το χοιρινό σε slow cooker, στην πιο χαμηλή θερμοκρασία για 6-8 ώρες.
- Αν βιάζεστε πολύ μπορείτε να το βάλετε στη χύτρα. Μαγειρέψτε το για περίπου 60-70 λεπτά.
- Αν το φτιάξετε από την προηγούμενη, μην το μαδήσετε. Φυλάξτε στο ψυγείο τα κομμάτια και τα υγρά από το μαγείρεμά του. Για να το ζεστανετε βάλτε τα όλα στο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 160 °C, ή στα μικροκύμματα 2 λεπτά.
- Αφού το μαδήσετε προσθέστε μερικές κουταλιές από τα υγρά του και προαιρετικά λίγο barbeque sauce.
- Εκτός από burger μπορείτε να γεμίσετε bao buns, τορτίγιες ακόμα και πίτες για σουβλάκι.
Υλικά (για περίπου 4 άτομα)
- 1 κιλό χοιρινό ωμοπλάτη (χωρίς κόκαλο)
για τη μαρινάδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. σκόνη σκόρδου
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 250 ml cola (αναψυκτικό)
για τα burger
- ψωμάκια
- φέτες ντομάτας
- πίκλες
- τυρί cheddar
- barbeque sauce
Εκτέλεση
Βήμα 1: Μαρινάρουμε το κρέας.
Με χαρτί κουζίνας στεγνώνουμε το κρέας. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος. Αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστον 1 ώρα (ή και μία νύχτα) στο ψυγείο.
Βήμα 2: Ψήνουμε στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 °C. Σε μία γάστρα ρίχνουμε το αναψυκτικό και από πάνω τοποθετούμε το κρέας. Σκεπάζουμε καλά το κρέας με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε το καπάκι και ψήνουμε για 3 – 3 1/2 ώρες. Ελέγχουμε το κρέας, να είναι πολύ μαλακό και στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι, το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για ακόμα 1/2 ώρα να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, με δύο πιρούνια ανοίγουμε το κρέας και το μαδάμε. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από τη υγρά που υπάρχουν στο ταψί και ανακατεύουμε.
Βήμα 3: Συναρμολογούμε τα burger.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαφρά τα ψωμάκια και τα γεμίζουμε με μπόλικο pulled pork, ντομάτα, τυρί και ότι άλλο μας αρέσει.
Φτιάξτε burger με pulled pork και δείξτε μου τις φωτογραφίες σας, στο instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention γράφοντας @thecookinyou .
Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι ή απλά να πείτε ένα γεια, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.
Και φυσικά: Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις κανούργιες συνταγές μου.
Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.