Τρελαίνομαι για μαρέγκες. Και για φράουλες. Οπότε καταλαβαίνετε. Λατρεύω την πάβλοβα.
Πιστεύω ότι η πάβλοβα είναι ένα υπέροχο γλυκό, που της αξίζει η κεντρική θέση σε ένα επίσημο ή γιορτινό τραπέζι. Είναι όμορφη, επιβλητική, εκκεντρική και τόσο, μα τόσο ξεχωριστή. Τα έντονα χρώματα των φρούτων της δένουν αρμονικά με την λευκή βάση της μαρέγκας, ενώ σάλτσα φράουλας, ρέει ανεξέλεγκτη προσθέτοντας μια γλυκιά φρεσκάδα.
Η πάβλοβα είναι ένα γλυκό τόσο δροσερό και φίνο, τόσο υπέροχα διαφορετικό.
Για να φτιάξετε μία πετυχημένη πάβλοβα, πρέπει να διαβάσετε τα μυστικά της συνταγής και να μην πειραματιστείτε. Τουλάχιστον την πρώτη φορά. Το κλειδί είναι η μαρέγκα.
Τα ασπράδια των αβγών αφού ψηθούν παίρνουν μία μαστιχωτή και τραγανιστή όψη στις κορυφές τους ενώ το εσωτερικό τους θυμίζει λαχταριστά marshmallows. Η σχεδόν άγλυκη σαντυγί κάνει το γλυκό εξαιρετικά ελαφρύ ενώ τα φρούτα και η φρέσκια σάλτσα φράουλας προσθέτουν δροσιά και φρεσκάδα.
Μην σας τρομάζει η “μεγάλη” συνταγή. Τα υλικά της είναι απλά και η παρασκευή της πραγματικά πανεύκολη. Απλά διαβάστε την προσεκτικά πριν ξεκινήσετε.
Αξίζει να τη δοκιμάσετε!
Υλικά
• 180 γρ. ασπράδια αβγών (περίπου από 6 μέτρια αβγά)
• 180 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
• 1 κ.σ. κορν φλάουρ
• 180 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1 κ.σ. λευκό ξύδι
Για την σαντιγύ
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για τη σάλτσα φράουλας
• 200 γρ. φράουλες
• 20 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το γαρνίρισμα
• φράουλες, ρόδι, raspberries, blueberries, ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 °C. Ξεχωρίζουμε με πολύ προσοχή τα ασπράδια από τους κρόκους. Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και ξεκινάμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα. Περιμένουμε μέχρι να έχουμε μία δεμένη μαρέγκα, στην οποία σχηματίζονται σφιχτές κορυφές. Λίγο πριν σταματήσουμε το μίξερ προσθέτουμε τη βανίλια και το ξύδι. Κοσκινίζουμε την άχνη και το κόρν φλάουρ. Ρίχνουμε σαν βροχή την άχνη και το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας με μία μαρίζ με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν στη μαρέγκα.
Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Με ένα μολύβι σχηματίζουμε ένα κύκλο διαμέτρου περίπου 23-25 εκατοστά. Πάνω στον κύκλο ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τη μαρέγκα και στο τέλος πιέζουμε στο κέντρο, απαλά να δημιουργηθεί μία λακούβα. Με το πίσω μέρος ένα κουταλιού και ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, δημιουργούμε διακοσμητικές κορυφές, σε όλο τον κύκλο. Ψήνουμε για τουλάχιστον 3 ώρες. Καταλαβαίνουμε ότι η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν είναι τελείως στεγνή και τραγανή στο εξωτερικό της και ξεκολάει εύκολα από την λαδόκολα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στον φούρνο.
Όσο ψήνεται η μαρέγκα ετοιμάζουμε την σαντυγί και την σάλτσα φράουλας.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σφίξει. Την κρατάμε στο ψυγείο.
Στο multi λιώνουμε τις φράουλες με την άχνη, χτυπώντας για τουλάχιστον 2 λεπτά. Την βάζουμε και αυτή στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να στήσουμε το γλυκό.
Συναρμολόγηση του γλυκού.
Βάζουμε την ψημένη μαρέγκα σε ένα δίσκο ή σε μία τουρτιέρα. Στη λακούβα που έχει στο κέντρο της ρίχνουμε τη σαντυγί και γαρνίρουμε με τα φρούτα ενώ ρίχνουμε την σάλτσα φράουλας λίγο πριν την σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε ζάχαρη άχνη.
Σημαντικά tips.
#1. Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
#2. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο διαχωρισμό των αβγών. Δεν πρέπει να υπάρχει στα ασπράδια ούτε μία σταγόνα κρόκου. Γι’αυτό το λόγο καλό θα είναι να τα διαχωρίζουμε ένα ένα σε ξεχωριστό μπολ και ύστερα να τα ρίξουμε στο κάδο του μίξερ.
#3. Ο κάδος του μίξερ πρέπει να είναι καθαρός και στεγνός.
#4. Κατά την διαδικασία παρασκευής της μαρέγκας, στην κουζίνα δεν πρέπει να έχουμε υγρασία. Δεν βράζουμε τίποτα στο χώρο.
#5. Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια με την ζάχαρη, αυστηρά σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να κάνει σταθερές κορυφές. Για να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμη γυρνάμε τον κάδο ανάποδα. Η μαρέγκα δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου.
#6. Δεν πρέπει να χτυπήσουμε υπερβολικά τα ασπράδια. Σταματάμε το μίξερ όταν έχουμε κάνει την παραπάνω δοκιμή. Διαφορετικά η μαρέγκα θα αρχίσει να χάνει τον όγκο της.
#7. Αφού βάλουμε τη μαρέγκα στη λαδόκολα και της δώσουμε σχήμα, την βάζουμε αμέσως στον προθερμασμένο φούρνο, για να μην χάσει καθόλου τον όγκο της.
#8. Αφήνουμε τη μαρέγκα για ώρες να κρυώσει καλά μέσα στον φούρνο.
#9. Ιδανικά στήνουμε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρουμε. Έτσι θα παραμείνει η μαρέγκα τραγανή και μαστιχωτή.
#10. Μπορείτε να κάνετε και μικρές ατομικές φωλιές μαρέγκας.
Θυμηθείτε: Αν δοκιμάσετε τη συνταγή μου γράψτε μου στα σχόλια αν σας άρεσε ή κάντε με tag στο instagram @thecookinyou.