Αλμυρά μπισκοτάκια από μια άλλη εποχή. Τραγανά αλλά και αφράτα, με τη χαρακτηριστική τους γεύση θα μας ταξιδέψουν στο χρόνο.
Τα μπατόν σαλέ είναι ένα σνακ από τα παλιά. Μεσορανούσαν στις δεκατετίες του 70 και του 80 και τα έβρισκες στα ρετρό ζαχαροπλαστεία της εποχής. Έκαναν παρέα με τις πάστες αμυγδάλου, τις σεράνο και το παγωτό Σικάγο.
Στο σπίτι μου υπήρχαν συχνά. Ποτέ δεν το ήξερα όμως. Πίστευα πώς είναι μόνο για μεγάλους. Πάντα τα έβλεπα δίπλα σε ένα ποτήρι βερμούτ όταν η γιαγιά μου έβγαζε κέρασμα σε κάποιο καλεσμένο.
Μεγαλώνοντας τα ανακάλυψα ξανά. Λατρεύω αυτά τα βουτυρένια μπαστουνάκια και τα φτιάχνω συχνά στο σπίτι. Η κόρη μου πάντα με ενθουσιασμό συμμετέχει στην προετοιμασία τους ενώ είναι από τα καλύτερα της σνακ για το σχολείο παρέα πάντα με το αγαπημένο της αγγουράκι!
Η συνταγή μου είναι εύκολη, απλή και πάντα πετυχημένη. Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη λίγο τριμμένο τυρί για πιο έντονη γεύση.
Υλικά
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκο & 1 ασπράδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. baking powder
- 100 ml γάλα
- σουσάμι, μαυροσούσαμο, χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός) χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τον κρόκο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και συνεχίζουνε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Ρίχνουμε το baking powder και λίγο λίγο το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι (κρατώντας στην άκρη περίπου 1/2 κούπα). Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να έχουμε μία σχετικά σφιχτή ζύμη, που αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα μέχρι να σφίξει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C.
Bήμα 2: Πλάθουμε και ψήνουμε τα μπατόν σαλέ.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε με μικρά κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο μπαστούνι και αν θέλουμε το πλάθουμε σε πλεξούδα.
Αλείφουμε την επιφάνεια τους με το ασπράδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροσούσαμο (ή χοντρό αλάτι).
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν αρκετά.
Αφού κρυώσουν εντελώς τα διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές μέρες.
Εδώ θα βρείτε ακόμα μία συνταγή για αλμυρά κρακεράκια με τυρί.
Φτιάξτε αυτά τα μπατόν σαλέ και πείτε μου αν σας ταξίδεψαν στο παρελθόν.
Βρείτε με στο Instagram ή στο Facebook, ή αφήστε μου το σχόλιό σας στο κάτω μέρος της σελίδας.