Μελιτζάνες με σάλτσα & φακές

12 Σεπτεμβρίου 2022

H βασίλισσα των λαχανικών είναι αναμφισβήτητα η μελιτζάνα. Για σήμερα μια συνταγή έξω από τα δικά μας συνηθισμένα, αλλά με γεύσεις και ρίζες απόλυτα μεσογειακές.

Μια συνταγή απλή αλλά διαφορετική. Μελιτζάνες καπνισμένες, με μια απλή σάλτσα ντομάτας και βρασμένες φακές. Και από πάνω μία δροσερή κρέμα με γιαούρτι και σκόρδο και ταχίνι. Γεύσεις που συναντάμε στη μαροκινή αλλά και στην τουρκική κουζίνα.

Αποφάσισα να απλοποιήσω αυτή τη ιδέα και να συνδυάσω γεύσεις που μέχρι δεν θα πίστευα ότι ταιριάζουν. Από τη μία η σάλτσα που περίσσεψε από τα χθεσινά μακαρόνια, και από την άλλη οι μελιτζάνες που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο, στάθηκαν η αφορμή γι’ αυτή τη δοκιμή. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Ο απόλυτος συνδυασμός γεύσεων. Λάτρεψα αυτό το φαγάκι και πιστέψτε με: αν αγαπάτε τις μελιτζάνες όπως εγώ, μην το χάσετε με τίποτα.

μελιτζάνες με φακές

Tώρα που το σκέφτομαι δεν έχω αφιερώσει πολλές συνταγές στο αγαπημένο μου λαχανικό. Και μάλλον αυτό συμβαίνει γιατί δυστυχώς δεν τις μαγειρεύω συχνά. Δεν αρέσουν σε κανένα άλλο στο σπίτι. Όμως σήμερα αφιερώνω αυτή τη συνταγή σε όλους τους λάτρεις της μελιτζάνας και φυσικά σε μένα!

Μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι αφού δεν έχω κουζίνα με γκάζι, δεν μπορώ να καπνίσω μελιτζάνες. Για τις ανάγκες της σημερινής συνταγής όμως βρήκα τον τρόπο. Το μαγικό και για όλες τις χρήσεις γκαζάκι. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο και σχετικά γρήγορα, κάπνισα τις μελιτζάνες μου.

Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε συνταγή που χρειάζεται μελιτζάνες καπνιστές μην απομακρυνθείτε. Δώστε μια ευκαιρία στο γκαζάκι να σας αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.🙂

Λίγα μυστικά

  • Οι μελιτζάνες που θα διαλέξετε δεν πρέπει να είναι”παχουλές” και να είναι μέτριες σε μέγεθος, για να καπνιστούν εύκολα.
  • Οι φλάσκες συνήθως θέλουν ξεπίκρισμα. Χαράξτε τες στη μέση (χωρίς να τις κόψετε) και ρίξτε αρκετό αλάτι. Αφήστε για 20-30 λεπτά και μετά ξεπλύντε με άφθονο νερό και σκουπίστε τες με χαρτί κουζίνας.
  • Για να τις καπνίσετε πρέπει να τρυπήσετε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία, την κάθε μελιτζάνα περιφερειακά.
  • Οι φακές πρέπει να είναι απλά “νερόβραστες”.
  • Το αμύγδαλο και το ρόδι είναι προαιρετικά, ταιριάζουν όμως απόλυτα.

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες (φλάσκες)
  • 300 γρ. φακές βρασμένες

για τη σάλτσα ντομάτας

  • 5-6 ντομάτες τριμμένες (ή 500 γρ. συσκευασμένο χυμό ντομάτας)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι, κουρκουμάς, καπνιστή πάπρικα

για την κρέμα γιουρτιού

  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 κ.γ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο

  • 3 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ
  • 2 κ.σ. ρόδι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1: Καπνίζουμε τις μελιτζάνες.

Αφού ξεπικρίσουμε και πλύνουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε γύρω γύρω με ένα πιρούνι. Τις βάζουμε μία μία κάθε φορά, ολόκληρες πάνω στο γκαζάκι για 10-15 λεπτά, γυρνώντας τες τακτικά. Όταν είναι όλες έτοιμες με ένα πιρούνι τις ανοίγουμε δεξιά αριστερά, και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι με το άνοιγμα προς τα κάτω. Τις πιέζουμε ελαφρά να βγάλουν τα υγρά τους.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το αφήνουμε να καραμελώσει για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά και ύστερα ρίχνουμε το σκόρδο. Συνεχίζουμε με τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά και την πάπρικα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει καλά.

Βήμα 3: Φτιάχνουμε την κρέμα γιαουρτιού.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα στα υλικά και το βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 3: Συνθέτουμε το πιάτο.

Γεμίζουμε το κέντρο της κάθε μελιτζάνας με φακές και σάλτσα ντομάτας. Από πάνω ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά από την κρέμα γιαουρτιού. Σερβίρουμε προσθέτοντας φιλέ αμυγδάλου, ρόδι και ελαιόλαδο.

μελιτζάνες με φακές

Αυτή ήταν λοιπόν η διαφορετική συνταγή μου για μελιτζάνες με φακές και γιαούρτι. Αν σας άρεσε και τη δοκιμάσετε, θα χαρώ πολύ να το μάθω. Μπορείτε να ποστάρετε μία φωτογραφία στο Instagram. Μην ξεχάσετε όμως να βάλετε hashtag @thecookinyou να να με κάνετε tag.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή