Ένα γιορτινό πιάτο, θα γίνει ακόμα πιο ξεχωριστό για να ξαφνιάσει ευχάριστα όσους το δοκιμάσουν. Οι αγαπημένοι σε όλους μας λαχανοντολμάδες, σήμερα θα βάλουν τα “καλά” τους!
Αυτοί οι λαχανοντολμάδες με κάστανο και τραχανά θα είναι η έκπληξη του γιορτινού σας τραπεζιού. Χωρίς κρέας και με πολλά μυρωδικά, γλυκά ψημένα κάστανα και τραχανά αντί για ρύζι. Εξαιρετική νοστιμιά και μια πρωτότυπη ιδέα που θα σας αποζημιώσει!
Για αυτούς τους λαχανοντολμάδες ακούω χρόνια. “Οι λαχανοντολμάδες της Χάρις, είναι μοναδικοί!”
Η κα Χάρις είναι η μαμά της Νικολίνας (αγαπημένης μου φίλης), η οποία, αν υπήρχε ο τίτλος “Νο1 μαγείρισσα μαμά”, θα τον κέρδιζε επάξια!
Τα ρετρό της πιάτα δεν λείπουν ποτέ από τα τραπεζώματα που μας κάνει η Νικολίνα. Η ρώσικη σαλάτα είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει, οι γαρίδες κοκτέιλ σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, ενώ το μοσχαράκι νουά απλά δεν υπάρχει.
Κατάφερα να μιλήσω με την κα Χάρις και να μάθω για τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες της. Και φυσικά μου είπε τα πάντα. Μου περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις διαδικασίες και όλα τα κόλπα και τα μυστικά της συνταγής. Μιας συνταγής που φτιάχνει για πάνω από 50 χρόνια κάθε Πρωτοχρονιά. Και αυτή τη συνταγή, τη δοκίμασα και σήμερα σας προτείνω να τη δοκιμάσετε και εσείς!
Τα μυστικά της κας Χάρις:
- Διαλέξτε ένα μέτριο λάχανο, στρουμπουλό και αφράτο.
- Το λάχανο πρέπει να βράσει αρκετά, μέχρι τα φύλλα να αρχίσουν να ξεκολλάνε.
- Τα κάστανα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας. Να είναι φρέσκα και γλυκά, διαφορετικά θα χρειαστεί περισσότερη ζάχαρη.
- Καλό θα είναι να ψήσετε τα κάστανα, και όχι να τα βράσετε. Η γεύση είναι διαφορετική και σίγουρα πολύ καλύτερη. Αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία, μπορείτε να αγοράσετε μερικά από τον καστανά!
- Ψιλοκόψτε, ψιλοκόψτε, ψιλοκόψτε. Όσο περισσότερο ψιλοκομμένα τα μυρωδικά, τόσο το καλύτερο.
- Πρέπει να κόψετε τα κάστανα σε κομμάτια, περίπου 1×1 εκατοστό. Δεν πρέπει να είναι τρίμματα.
- Κατά το δίπλωμα των λαχανοντολμάδων μην σφίξετε πολύ, γιατί όπως και το ρύζι έτσι και ο τραχανάς φουσκώνει κατά το μαγείρεμα και ίσως ανοίξει και χυθεί η γέμιση.
- Όταν τοποθετείτε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, η ένωση πρέπει να είναι προς τα κάτω.
- Φροντίστε όταν το φαγητό έχει γίνει (μετά από περίπου 45 λεπτά βρασμού), να έχει μείνει με 2 κούπες περίπου ζουμάκι. Θα το χρειαστείτε για τη λεμονάτη κρέμα.
Υλικά
για τους λαχανοντολμάδες
- 1 μέτριο λάχανο (αφράτο και ελαφρύ)
- 400 γρ. κάστανα ψημένα (ζυγισμένα χωρίς τα τσόφλια)
- 150 γρ. ξινό τραχανά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνιθο
- 2 κ.σ. δύοσμο
- 3 κ.σ. μαϊντανό
- 2 κρεμμύδα ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1-2 κ.σ. ζάχαρη
- 50 γρ. βούτυρο
- χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο για το μαγείρεμα
- νερό
για την λεμονάτη κρέμα
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι
- 500 ml από το ζωμό του φαγητού
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1: Βράζουμε το λάχανο.
Αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο, με ένα κοφτερό μαχαίρι και το βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό να βράσει για περίπου 15-20 λεπτά. Αφού μαλακώσει το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 2: Ψήνουμε τα κάστανα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C (στις αντιστάσεις). Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσουμε ένα σταυρό σε κάθε κάστανο και τα απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Βήμα 3: Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κάστανα σε κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σωτάρουμε για μερικά λεπτά, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μυρωδικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα κάστανα και τον τραχανά. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Βήμα 4: Τυλίγουμε τους ντολμάδες και μαγειρεύουμε.
Ξεχωρίζουμε τα φύλλα από το λάχανο και στρώνουμε τα χοντρά ή τα σχισμένα φύλλα στον πάτο μιας μεγάλης και πλατιάς κατσαρόλας. Πάνω στα φύλλα ρίχνουμε το βούτυρο σε κομμάτια.
Απλώνουμε ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας μας και με ένα μαχαίρι κόβουμε τριγωνικά το χοντρό του σημείο. Βάζουμε στην άκρη του φύλλου μία κουταλιά της σούπας γέμιση, και τυλίγουμε σε ρολό, γυρνώντας και τις δύο άκρες προς το εσωτερικό του για να κλείσει καλά. Τοποθετούμε το κάθε ρολάκι στη κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Επαναλαμβάνουμε και κάνουμε και δεύτερη στρώση.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το χυμό, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο (ανάποδα) και προσθέτουμε νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να φτάσει στο πιάτο. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό (πάντα το νερό πρέπει να είναι στο ύψος του πιάτου).
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσεκτικά αφαιρούμε το ζουμάκι του.
Βήμα 5: Φτιάχνουμε την κρέμα.
Σε μία μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί από το φαγητό, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς με μπόλικη κρέμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εδώ θα βρείτε και άλλες χριστουγεννιάτικες συνταγές και ιδέες.
Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα για το μενού της Πρωτοχρονιάς, φτιάξτε τους λαχανοντολμάδες με κάστανο και τραχανά.
Μπορείτε να μου γράψετε τυχόν απορίες σας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Επίσης μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο Facebook ή στο Instagram.
Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.