Δεν υπάρχει καλύτερο συνοδευτικό από ένα κομμάτι νόστιμο κέικ. Και όταν έχει σοκολάτα είναι ακόμα καλύτερο!
Φθινοπωρινές μυρωδιές, φθινοπωρινές γεύσεις και φυσικά συνταγές. Η κολοκύθα είναι παντού σε διάφορα χρώματα, μεγέθη και σχήματα. Ας την εκμεταλλευτούμε όσο την έχουμε και ας την βάλουμε στην κουζίνα, σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Μετά το περσινό κέικ με κολοκύθα και ελαιόλαδο, (που πολύ σας έχει αρέσει και μπορείτε να το δείτε το εδώ), είπα σήμερα να φτιάξουμε μικρά κεκάκια με κολοκύθα & σοκολάτα.
Και με πρωταγωνίστρια την κόρη μου, η οποία προσφέρθηκε να με βοηθήσει όχι μόνο στην κουζίνα αλλά και στη φωτογράφιση, ξεκινάμε. Και περιμένοντας τη μεταμόρφωση της κολοκύθας σε άμαξα, αρχίζουμε ένα μοναδικό παιχνίδι, μαζί της!
Τα σημερινά κεκάκια λοιπόν είναι ξεχωριστά. Ο πουρές της κολοκύθας τα κάνει ζουμερά, ενώ σε κάθε μπουκιά η σοκολάτα κατακλύζει τον ουρανίσκο! Είναι ξεχωριστό συνοδευτικό για τον πρωινό καφέ, αλλά είμαι σίγουρη ότι και τα παιδάκια σας, θα τα λατρέψουν.
Λίγα μυστικά:
- Κόψτε την κολοκύθα σε φέτες και μην βγάλετε τη φλούδα. Ξεφλουδίζεται εύκολα αφού ψηθεί. Τα 800 γρ. κολοκύθας (ζυγισμένη με τη φλούδα) θα μας δώσουν περίπου 250 γρ. πουρέ.
- Αν σας περισσέψει κολοκύθα (ή πουρές), φυλάξτε την στην κατάψυξη.
- Aν θέλετε μπορείτε να ψήσετε την κολοκύθα από την προηγούμενη και αφού την πολτοποιήσετε να τη φυλάξετε στο ψυγείο σε ένα σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά της. Αυτό θα βοηθήσει να μη λασπώσουν τα κεκάκια.
- Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κοσκινίστε το αλεύρι. Αυτό θα κάνει τα κεκάκια πιο αφράτα.
- Μην το παρακάνετε με το χτύπημα. Το αλεύρι δεν πρέπει να χτυπηθεί υπερβολικά.
- Χρησιμοποιώντας τις ίδιες ποσότητες, μπορείτε να ψήσετε το μείγμα σε φόρμα για κέικ. Ψήστε όμως για περίπου 50-55 λεπτά.
Υλικά (για περίπου 12 κεκάκια)
• 250 γρ. πουρέ κολοκύθας
• 270 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1/2 κ.γ. baking powder
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 200 γρ. γιαούρτι
•100 γρ. φρέσκο βούτυρο
• 2 αβγά
• 170 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• ξύσμα από ένα πορτοκάλι
• 2 κ.σ. κακάο
• 150 γρ. σταγόνες σοκολάτας
• ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ψήνουμε την κολοκύθα και πολτοποιούμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, σαν πεπόνι, χωρίς να ξεφλουδίσουμε. Τις τοποθετούμε σ’ ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι οι φέτες να μαλακώσουν αρκετά. Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε στο multi. Τοποθετούμε τον πουρέ κολοκύθας σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τον αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπέϊκιν και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, τα αβγά και τον πουρέ κολοκύθας και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά με μία μαρίζ (ή με μία ξύλινη κουτάλα).
Βάζουμε το 1/3 από το μείγμα σε ένα άλλο μπολ, στο οποίο ρίχνουμε το κακάο κοσκινισμένο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
Βήμα 3: Ψήνουμε.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις ειδικές θήκες για μάφιν. Τινάζοντας αφαιρούμε το περιττό αλεύρι. Γεμίζουμε τα 2/3 της κάθε θήκης με μισό από το σοκολατένιο και μισό από το μείγμα βανίλιας.
Ψήνουμε για περίπου 18-22 λεπτά στους 180 °C
Αφού βγάλουμε τα κεκάκια από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά, και ύστερα τα τοποθετούμε σε μία σχάρα για να να κρυώσουν εντελώς.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Αν φτιάξετε αυτά τα κεκάκια με κολοκύθα & σοκολάτα, θα χαρώ πολύ να το μάθω. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου γράφοντας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Και επίσης: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.
Και φυσικά: κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.