Κέικ με κρόκο Κοζάνης & σαγκουίνι

29 Ιανουαρίου 2022

Σε αυτό το κέικ θα βρείτε όλες τις γεύσεις, τα αρώματα και τα χρώματα του χειμώνα. Και αν αναρωτιέστε πώς αυτό είναι δυνατό, απλά δοκιμάστε το!

Το σημερινό κέικ με κρόκο Κοζάνης (ή σαφράν) και σαγκουίνι, δεν είναι απλό κέικ. Είναι ίσως το πιο ιδιαίτερο κέικ που έχω δοκιμάσει. Και δίκαια είναι ένα ξεχωριστό κέικ, αφού με αυτό θα γιορτάσουμε τα τέσσερα χρόνια ύπαρξης αυτού του blog.

Για τους καινούργιους της παρέας, θα πω απλά ότι με λένε Γωγώ και μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω και να φωτογραφίζω τις συνταγές μου. Λατρεύω να μαθαίνω ότι δοκιμάζετε τα πιάτα μου και να μου στέλνετε μηνύματα, είτε εδώ είτε στα social media της σελίδας μου.

Αν θέλετε να μάθετε λίγα περισσότερα πράγματα για μένα μπορείτε να δείτε το profile μου εδώ ή να διαβάσετε εδώ μια “εξομολόγηση” στην περσινή μου ανάρτηση (και συνταγή) για τα τρίτα γενέθλια του blog.

Δημιούργησα αυτή τη γωνίτσα στο χαοτικό διαδίκτυο, χωρίς καμία γνώση, χωρίς καμία ιδέα και χωρίς καμία προσδοκία. Απλά γιατί ένιωθα ότι κάτι δημιουργικό ξεκινάει εδώ. Και αυτό μου άρεσε πολύ.

Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έχω γνωρίσει ανθρώπους που εκτιμώ, έχω μάθει και καθημερινά μαθαίνω νέα πράγματα. Και αυτό μου δίνει τεράστια χαρά και με γεμίζει ενέργεια.

Η αγάπη μου μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και είναι απίστευτη η χαρά και ικανοποίηση που μου δίνετε όταν επικοινωνείτε μαζί μου, άλλες φορές για να μου πείτε πώς σας φάνηκε μία συνταγή μου που δοκιμάσατε, άλλες φορές για να πείτε απλά ένα “γεια”.

Και μια ευχή:

Αφού λοιπόν πω ένα τεράστιο ευχαριστώ, σε παλιούς και νέους φίλους του the cook in you, θέλω να κάνω μόνο μια ευχή: να έχουμε την υγειά μας και να γευόμαστε στιγμές, εικόνες, αγγίγματα και γεύσεις.

Ελπίζω να σας αρέσει το βιντεάκι που ετοίμασα. Βάλτε τον ήχο δυνατά και απολαύστε το!

Και τι να πω γι’ αυτό το κέικ; Είναι μοναδικά αφράτο, υπέροχα ζουμερό, με μία σπιρτάδα στη γεύση, κάτι που αν δεν ξέρεις τα συστατικά του θα σε προβληματίσει ευχάριστα. Τη γεύση του κέικ έρχεται να συμπληρώσει η γκανάζ λευκής σοκολάτας που και αυτή είναι αρωματισμένη με κρόκο Κοζάνης.

Αν λοιπόν σας αρέσουν οι ιδιαίτερες και λίγο πιο ξεχωριστές γεύσεις πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε.

κέικ με σαφράν, κρόκο Κοζάνης, σαγκουίνι
κέικ με σαφράν, κρόκο Κοζάνης, σαγκουίνι

Λίγα μυστικά για το κέικ με σαφράν και σαγκουίνι:

  • Όπως σε όλα τα κέικ, πρέπει να φροντίσετε τα συστατικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρόκο Κοζάνης σε σκόνη ή σε στίγματα (τα γνωστά “τριχάκια). Απλά πριν καλό θα είναι να τα “σπάσετε” στο γουδί με λίγη ζάχαρη.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σαγκουίνι με πορτοκάλι.
  • Αν δεν έχετε λικέρ πορτοκάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντίστοιχη ποσότητα ρούμι.
  • Η γκανάζ δεν είναι υποχρεωτική, όμως η λευκή σοκολάτα ταιριάζει απόλυτα με τις γεύσεις του κέικ.
  • Μην παραψήσετε το κέικ. Πρέπει να βγει από το φούρνο, όταν στη δοκιμή, η οδοντογλυφίδα έχει ελάχιστα τρίμματα και λίγη υγρασία. Διαφορετικά το κέικ θα είναι στεγνό.
  • Το κέικ πρέπει να είναι εντελώς κρύο, πριν ρίξετε τη γκανάζ.

Υλικά

  • 1/4 κ.γ. σκόνη κρόκου Κοζάνης (ή 12-15 στίγματα)
  • 2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι (ή ρούμι)
  • 280 γρ. αλεύρι για κέικ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 180 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 70 ml σπορέλαιο
  • 220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 100 γρ. χυμό σαγκουίνι
  • 170 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)

για τη γκανάζ λευκή σοκολάτας

  • 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 80 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 1/8 κ.γ. σκόνη κρόκου Κοζάνης (ή 5 στίγματα)
  • φιστίκια Αιγίνης (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τον κρόκο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Αλευροβουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 28 εκατοστών.

Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης, 1 κουταλιά σούπας από τη ζάχαρη και το λικέρ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα για το κέικ.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το baking.

Με το μίξερ χειρός (ή την κουζινομηχανή) χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, για τουλάχιστον 5 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπορέλαιο, το χυμό, το γιαούρτι, τη βανίλια, καθώς και το λικέρ με τον κρόκο. Ανακατεύουμε ελαφρά. Τέλος ρίχνουμε τα στέρεα υλικά, ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα ή με μία μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Βήμα 3: Ψήνουμε το κέικ.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Μετά τα 45 λεπτά βυθίζουμε στο κέικ μία οδοντογλυφίδα. Δεν πρέπει να βγει εντελώς στεγνή, αλλά να έχει ελάχιστη υγρασία και μερικά τρίμματα στην επιφάνεια της.

Αφού βγάλουμε το κέικ από το φούρνο το αφήνουμε τουλάχιστον για λίγο να κρυώσει μέσα στη φόρμα και ύστερα αναποδογυρίζουμε σε μία σχάρα. 

Βήμα 4: Φτιάχνουμε τη γκανάζ.

Ψιλοκόβουμε στη λευκή κουβερτούρα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο κατσαρολάκι την κουβερτούρα. Αφήνουμε να “σταθεί” για 3 λεπτά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η λευκή κουβερτούρα.

Ρίχνουμε τη γκανάζ σε κρύο κέικ και προσθέτουμε τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.

Αν φτιάξετε αυτό το κέικ με σαφράν και σαγκουίνι, πείτε μου πώς σας φάνηκε.

Επικοινωνήστε μαζί μου γράφοντας μου στα σχόλια στο τέλος της σελίδας ή στείλτε μου μήνυμα στο Instagram ή στο Facebook.

Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή