Μία νηστίσιμη και πολύ νόστιμη συνταγή. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φρέσκα καλαμαράκια και κατεψυγμένα καθώς επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θράψαλα.
Υλικά
1 κιλό φρέσκα καλαμαράκια
• 300 γρ. κριθαράκι μέτριο
• 3/4 κούπας λάδι
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομένο
• 1 πράσο ψιλοκομένο
• 2 κολοκυθάκια κομμένα σε καρέ
• 2 φλιτζάνια σάλτσα τομάτας (ιδανικά φρέσκια)
• 1/2 κούπα λευκό κρασί
• 1/2 κ.γ. κουρκουμά
• αλάτι, πιπέρι
• 3-4 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καλαμαράκια. Σε ξύλο κοπής τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 2-3 εκατοστά. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα κολοκυθάκια με το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα καλαμαράκια να τσιγαριστούν κι αυτά. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράζει για περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε τη τομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και τον κουρκουμά. Προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να βράσει (περίπου 1/2) μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα καλαμαράκια. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ρίχνουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε το φαγητό (σχεδόν συνεχώς), γιατί είναι πολύ εύκολο να “πιάσει”, μέχρι να βράσει το κριθαράκι.