Δανέζικα μπισκοτάκια βανίλιας

9 Δεκεμβρίου 2018

Το Hygge είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τελευταία. Ακριβής μετάφραση δεν υπάρχει, είναι όμως κάτι σαν “φτιάχνω ατμόσφαιρα”, “νιώθω χαλαρά”, “απολαμβάνω”.

Λένε ότι οι Δανοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη και ο συγγραφέας του βιβλίου αποφάσισε να μας πει τα μυστικά τους.

Επίσης λένε ότι οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο (θέλω να το κάνω άμεσα), αλλά ξέρω ένα Δανό. Ο μπαμπάς της καλύτερης φίλης της κόρης μου είναι Δανός. Ένας Δανός που ζει στην Αθήνα, με την Ελληνίδα γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον ξέρω καλά, όμως ξέρω πολύ καλά την κόρη του. Η μικρή Ο. είναι ένα πανέμορφο κατάξανθο κορίτσι τόσο ήρεμο και τρυφερό και ταυτόχρονα τόσο ανεξάρτητο και αυτόνομο. Δεν γκρινιάζει ποτέ, μιλάει χαμηλόφωνα, γελάει συνέχεια, είναι ευγενική αλλά και διεκδικιτική όταν χρειάζεται. Αλήθεια πιστεύω ότι η κόρη μου είναι τυχερή που έχει μια τέτοια φίλη.

Στα δικά μας τώρα. Ζήτησα από τη μαμά της Ο. να μου πει κάποιες δανέζικες χριστουγεννιάτικες συνταγές. Εκείνη βέβαια δεν μαγειρεύει συχνά (το έχει αναλάβει μπαμπάς τους αυτό), παρόλ’ αυτά που περιέγραψε τα σημερινά μας μπισκοτάκια. Αυτή η συνταγή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δανία τις ημέρες των Χριστουγέννων. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό μπισκότο με έντονο άρωμα βανίλιας και βουτύρου. Η παρασκευή της ζύμης είναι πανεύκολη. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και παίρνουμε μία μαλακή και κολλώδης ζύμη. Για να φτιάξουμε τα μπισκότα χρειαζόμαστε σακούλα ζαχαροπλαστικής και τη μύτη με το σχήμα αστεριού. Ααα, και λίγο δύναμη.

danish cookies, δανέζικα χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου βανίλιας
Υλικά

• 1 στικ βανίλιας

• 1 κ.γ. κρυσταλική ζάχαρη

• 175 γρ. ζάχαρη άχνη

• 200 γρ. καλής ποιότητας βούτυρο (σε θεμοκρασία δωματίου)

• 1 αβγό

• 75 γρ. ανάλατα αμύγδαλα χωρίς φλούδα

• 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.

Τρίβουμε στο multi τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Πάνω σε ένα ξύλο κοπής, με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζουμε κατά μήκος το στικ βανίλιας και το ανοίγουμε στα δύο. Με το μαχαίρι ξύνουμε το εσωτερικό του και παίρνουμε όλα τα μικρά του σποράκια. Ρίχνουμε πάνω στο ξύλο κοπής ένα κουταλάκι του γλυκού κρυσταλική ζάχαρη και το ανακατεύουμε με τους σπόρους της βανίλιας μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν πάστα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη άχνη και το βούτυρο. Χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το αβγό, τη πάστα βανίλιας, τα τριμμένα αμύγδαλα και στο τέλος λίγο λίγο το αλεύρι. Δουλεύουμε για λίγο στο μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, τοποθετώντας μία μύτη σε σχήμα αστεριού.

danish cookies, δανέζικα χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου βανίλιας

Σε ταψί με λαδόκολλα φτιάχνουμε κύκλους διαμέτρου 4-5 εκατοστά, αφήνοντας λίγο απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για 6 λεπτά μέχρι τα μπισκότα να έχουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο στο ταψί και μετά τα τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή να τα βυθίσουμε με λιωμένη σοκολάτα.

Διατηρούνται σε καλά κλεισμένο δοχείο.

danish cookies, δανέζικα χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου βανίλιας

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή