Όλη η γεύση από τις καραμέλες βουτύρου των παιδικών μου χρόνων είναι αυτό το cupcake. Πλούσιο, αφράτο και μοναδικά καραμελένιο.
Αν σας αρέσει η καραμέλα βουτύρου αυτή είναι η συνταγή σας! Αυτά τα cupcakes με καραμέλα θα σας ταξιδέψουν στο χρόνο. Με την πρώτη μπουκιά θα είναι σα να γεύεστε τη μαλακή καραμελίτσα που μόλις βγάλατε από το χρυσό χαρτάκι!
Πλούσιο κέικ βανίλιας, βελούδινο γλάσο αλατισμένης καραμέλας και η έκπληξη με το πρώτο δάγκωμα: σιρόπι καραμέλας στο εσωτερικό! Πραγματικά αυτά τα cupcakes είναι μοναδικά νόστιμα και σίγουρα αξίζουν να τα δοκιμάσετε.
Η συνταγή είναι μεγάλη αλλά αυτό δεν πρέπει να σας τρομάξει. Για να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία μπορείτε να φτιάξετε το σιρόπι αλμυρής καραμέλας από τη προηγούμενη. Και οπωσδήποτε πριν ξεκινήσετε πρέπει να διαβάσετε τα μυστικά για να έχετε στα σίγουρα επιτυχημένο αποτέλεσμα!
Λίγα μυστικά:
- Tα υλικά για τα κεκάκια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Η σκούρα καστανή ζάχαρη δίνει και αυτή μια “καραμελένια” γεύση στο κέικ.
- Αφού τη φτιάξετε το σιρόπι αλμυρής καραμέλας, αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσετε για το frosting.
- Για το frosting (όπως θα δείτε και στη συνταγή) θα χρειαστούν περίπου τα 3/4 από το σιρόπι. Το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε το εσωτερικό των cupcakes.
- Αφού κρυώσουν καλά τα κεκάκια με ένα μικρό κουτάλι ή μαχαίρι (ή αν έχετε με τον καθαριστή μήλων), “σκάψτε” ελαφρά στη μέση και αφαιρέστε λίγο από την ψίχα του κέικ, μέχρι να δημιουργήσετε μία τρυπούλα.
- Πριν γεμίσετε τα cupcakes το σιρόπι έχει θερμοκρασία δωματίου.
- Αν δεν είναι αρκετά ρευστό μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρά ή προσθέστε 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος.
Υλικά (για 12 cupcakes με καραμέλα)
για τα κεκάκια
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. baking powder
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
- 120 γρ. βούτυρο
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
- 120 γρ. γάλα
- 1 δόση σιρόπι αλμυρής καραμέλας βουτύρου
για το frosting
- 3/4 δόσης σιρόπι αλμυρής καραμέλας βουτύρου
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3-4 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το σιρόπι αλμυρής καραμέλας.
Φτιάχνουμε το σιρόπι σύμφωνα με τη συνταγή που θα βρείτε εδώ. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε τα κεκάκια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για τουλάχιστον 3 λεπτά με το μίξερ χειρός. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε το μίγμα, στο μπολ με το αλεύρι ανακατεύοντας ελαφρά με μία ξύλινη κουτάλα ή με μία μαρίζ και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 3: Ψήνουμε.
Τοποθετούμε χαρτάκια στο ειδικό ταψάκι για muffins/cupcakes. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση και ψήνουμε για περίπου 20-22 λεπτά.
Βήμα 4: Φτιάχνουμε το frosting.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 3/4 από το σιρόπι της αλμυρής καραμέλας και προσθέτουμε κοσκινίζοντας την άχνη. Προσθέτουμε μία μία κουταλιά, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Γεμίζουμε ένα κόρνε ζαχαροπλαστικής και αφήνουμε στην άκρη.
Bήμα 5: Συνθέτουμε τα cupcakes.
Με ένα μυτερό μαχαίρι “σκάβουμε” μία τρυπούλα στη κορυφή του κάθε cupcake. Γεμίζουμε με το σιρόπι καραμέλας που έχουμε φυλάξει και γαρνίρουμε με το frosting.
Προαιρετικά προσθέτουμε χοντρό αλάτι.
Αυτή ήταν η συνταγή μου για cupcakes με καραμέλα. Αν τα φτιάξετε θα χαρώ πολύ να δω τις φωτογραφίες σας στο Instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention, γράφοντας @thecookinyou.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, γράφοντας στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας και να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες μου συνταγές.