Ο Σεπτέμβρης έχει μπει για τα καλά, οι διακοπές είναι πια παρελθόν, τα σχολεία ανοίγουν και εγώ με ένα πρωτάκι είμαι περισσότερο αγχωμένη από όσο περίμενα. Τα καινούργια τετράδια, τα μολύβια, οι πολύχρωμες γόμες, οι ξυλομπογιές και οι μαρκαδόροι και φυσικά η μεγάλη σχολική τσάντα είναι έτοιμα και περιμένουν να χρησιμοποιηθούν. Επίσης μια τσάντα φαγητού περιμένει και αυτή να φορτωθεί, για να συνοδεύει τη μικρή μου καθημερινά στο σχολείο με το φαγητό της μαμάς! Ήδη έχω καταγράψει τις “παραγγελίες” της για την πρώτη εβδομάδα. Παστίτσιο, ρεθύβια, ψαράκι με μαγιονέζα και μπάμιες! Αυτά είναι τα αγαπημένα φαγητά της κόρης μου και φυσικά αυτά θα της ετοιμάσω, για τις πρώτες ημέρες, στο “μεγάλο” σχολείο.
Επίσης θέλει να έχει μαζί της καθημερινά και κάτι “πρόχειρο”, όπως συνηθίζει να λέει. Γιαουρτάκι, τοστάκι, φρούτο, αλλά οπωσδήποτε και τα μαλακά μπισκότα με σοκολάτα.
Αυτά είναι τα λαχταριτά cookies με κομμάτια σοκολάτας!
Έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές πριν καταλήξω σε αυτή που ακολουθεί. Είναι η πιο τέλεια συνταγή που υπάρχει. Και όχι μόνο αυτό. Εϊναι η πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται μίξερ, ετοιμάζονται γρήγορα και τρώγονται ακόμα γρηγορότερα!
Είναι μαστιχωτά και μαλακά. Καθώς δαγκώνεις νιώθεις τη γεύση της λιωμένης σοκολάτας, της μαύρης ζάχαρης και της βανίλιας. Δοκιμάστε τα και είμαι σίγουρη ότι δεν θα ξανακάνετε άλλη συνταγή για cookies!
Διατηρούνται σε ένα καλά κλεισμένο βάζο για περίπου μία εβδομάδα.
Υλικά
• 100 γρ. ζάχαρη
• 160 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 115 γρ. λιωμένο βούτυρο
• 1 αβγό
• 1 κ.γ. βανίλια
• 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 1/2 κ.γ. σόδα
• 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (κομμένη σε μικρά κομμάτια)
• 100 γρ. σοκολάτα γάλακτος (κομμένη σε μικρά κομμάτια)
• χοντρό αλάτι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Σε ένα μπωλ βάζουμε τις ζάχαρες, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αβγό και τη βανίλια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μπωλ. Ανακατεύουμε με σπάτουλα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε τα κομμάτια σοκολάτας και τα ενσωματώνουμε.
Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα, αφήνοντας μεταξύ τους αρκετή απόσταση γιατί θα απλώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15-30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει τα cookies να απλώσουν ομοιόμορφα και να κρατήσουν το σχήμα τους, κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C (πάνω κάτω), για 10-12 λεπτά.
Σερβίρετε με τον καφέ, αλλά και με γάλα που ταιριάζουν υπέροχα!
Λίγα μυστικά ακόμα
#1. Καλό θα είναι τα μπαλάκια που θα φτιάξουμε να έχουν το ίδιο βάρος. Εγώ τα κάνω 35 γρ. Μετά το ψήσιμο απλώνουν και γίνονται περίπου 7 εκατοστά.
#2. Χρησιμοποιήστε τη λαμαρίνα του φούρνου και βάλτε 8 μπαλάκια κάθε φορά (αραιά μεταξύ τους).
#3. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα είδος σοκολάτας. Εγώ πάντα βάζω μαύρη κουβερτούρα και γάλακτος. Μπορείτε να βάλετε λιγότερη σοκολάτα, αν δεν τα θέλετε πολύ σοκολατένια.
#4. Αν δεν σας αρέσουν πολύ γλυκά, μειώστε κατά 20 γρ. την λευκή ζάχαρη και κατά 30γρ. την μαύρη.
#5. Όταν θα βάλετε τη δεύτερη δόση στο ταψί, πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει τελείως ή να χρησιμοποιήσετε άλλο ταψί.
#6. Η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 3 ημέρες και να ψήνετε όποτε θέλετε.
#7. Μπορείτε να τα ψήσετε λίγα λεπτά παραπάνω, αν σας αρέσουν περισσότερο τραγανά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο. Εγώ τα ψήνω 11 λεπτά ακριβώς.
#8. Βγάλτε τα από το ταψί με μία σπάτουλα, αφού κρυώσουν καλά, προσεκτικά γιατί είναι πολύ μαλακά.
#9. Η παραπάνω δόση μας δίνει περίπου 20 cookies, διαμέτρου 7 εκατοστών.
#10. Το πασπάλισμα με χοντρό αλάτι είναι προαιρετικό, αλλά πιστέψτε τους πάει πολύ!
3 σκέψεις στο “Cookies με σοκολάτα”
Καλημέρα σας, συγχαρητήρια για τις ωραίες συνταγές σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι όσον αφορά την σόδα που χρησιμοποιείται. Εγώ όσες φορές χρησιμοποίησα σόδα σε μπισκότα πάντοτε τα μπισκότα είχαν την μυρωδιά τη σόδας και έτσι βάζω μπέικιν πάουντερ. Μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να μην έχουν τα μπισκότα την γεύση της σόδας? (επειδή με την σόδα γίνονται πιο αφράτα). Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλημέρα και ευχαριστώ! Η σόδα είναι απαραίτητη σε κάποιες συνταγές και η αλήθεια είναι ότι η γεύση και η μυρωδιά της μερικές φορές μας ενοχλεί. Γι’ αυτό το λόγο συνήθως προσθέτουμε στη συνταγή αρωματικά (όπως βανίλια, ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι) που εξουδετερώνουν αυτή τη μυρωδιά. Συνήθως όταν κρυώσει το γλυκό καλά η μυρωδιά της σόδας μειώνεται. Το μπείκιν πάουντερ περιέχει σόδα. Στη συγκεκριμένη συνταγή η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει, οπότε δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά για το αποτέλεσμα. Αν θέλεις να το δοκιμάσεις, μπορείς να την αντικαταστήσεις με διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα με μπείκιν (1 κ.γ. σόδα – 2 κ.γ. μπέικιν) και θα περιμένω να μου πεις πως σου φάνηκε!
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας. Καλό μεσημέρι