Bomboloni | τα ιταλικά donuts

23 Μαρτίου 2022

Ολοστρόγγυλα, στρουμπουλά και απίστευτα αφράτα. Αυτά είναι τα ιταλικά donuts ή αλλιώς bomboloni και τα τρώμε μετά μανίας!

ο λουκουμάς…

Αγαπημένο μου κολατσιό σε όλη την παιδική και την εφηβική μου ηλικία, ήταν ο λουκουμάς. Τα καλοκαίρια, όταν πήγαινα με τη μητέρα μου στη θάλασσα, περίμενα πώς και πώς να κάνει την εμφάνισή του. Αυτός ο κύριος με το μεγάλο ξύλινο δίσκο, τον οποίο είχε κρεμασμένο με ένα χοντρό λουρί – σα ζώνη, στο λαιμό του. Έτρεχα να πάρω το λουκουμά μου. Διάλεγα τον πιο ζαχαρωμένο ενώ τον έτρωγα μαζί με το αλάτι από τα γεμάτα θάλασσα μαλλιά μου.

και μετά ήρθαν τα donuts…

Αργότερα ανακάλυψα τα donuts. Με κανέλα και σταφίδες ή γεμισμένα με πραλίνα, με κρέμα Βαυαρίας, ή ακόμα και με κρέμα λεμονιού. Μου άρεσαν όλα το ίδιο. Όταν στο σπίτι έσκαγε μύτη το λευκό κουτί με τα ροζ και πορτοκαλί γράμματα, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη.

ιταλικά bomboloni, donuts, ντονατς

Πριν λίγους μήνες βρέθηκα με τις φίλες μου στη Ρώμη. Ένα ταξίδι που το ονειρευτήκαμε και το σχεδιάσαμε οι έξι μας, αλλά δυστυχώς η μία δεν τα κατάφερε. Στην Τάνια λοιπόν αφιερώσαμε το ταξίδι, που εκείνη έγινε χωρίς να το ξέρει, η αφορμή για να το πραγματοποιήσουμε.

Η Δήμητρα έχοντας ζήσει για χρόνια στην Ιταλία, ήξερε τα μυστικά. Τι και πού θα φάμε την καλύτερη πίτσα, πού θα βρούμε το καλύτερο παγωτό, ποια αξιοθέατα δεν πρέπει να χάσουμε, και το σημαντικότερο: bomboloni-α! Από το αεροπλάνο έλεγε και ξαναέλεγε: “οπωσδήποτε, bomboloni”. Και φυσικά τα βρήκαμε, τα φάγαμε και τα ξαναφάγαμε. Μέχρι και από αεροδρόμιο της Ρώμης κατά την επιστροφή φορτώσαμε μερικά για το σπίτι!

ιταλικά bomboloni, donuts, ντονατς

Και όπως καταλαβαίνετε δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα αναζητήσω ξανά. Μπήκα λοιπόν στην διαδικασία να μάθω για αυτά, διάβασα συνταγές είδα βιντεάκια και τώρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι έφτιαξα τα καλύτερα bomboloni-α ever!

Αυτά λοιπόν τα ιταλικά donuts, μοιάζουν με donuts αλλά δεν είναι. Περισσότερο η ζύμη και η γεύση τους θυμίζει το δικό μας λουκουμά. Οι Ιταλοί συνήθως τα γεμίζουν με μια υπέροχη κρέμα από φυστίκι Αιγίνης, αλλά και με πραλίνα φουντουκιού.

Αν βρεθείτε στην Ιταλία αναζητήστε τα σε φούρνους ή cafe. Αλλά γιατί να περιμένετε μέχρι τότε; Φτιάξτε τα στο σπίτι και θα με θυμηθείτε!

ιταλικά bomboloni, donuts, ντονατς

Λίγα μυστικά:

  • Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μη ζεστάνετε πολύ το γάλα γιατί θα “κάψει” τη μαγιά και η ζύμη δε θα φουσκώσει ποτέ.
  • Χτυπήστε τη ζύμη με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα αλλά μην το παρακάνετε με το ζύμωμα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι λεία, μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρά στα τυχώματα.
  • Αν χρειαστεί να προσθέσετε αλεύρι, (το οποίο γενικά πρέπει να το αποφύγετε), κάντε το ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά.
  • Ο χρόνος φουσκώματος ποικίλλει ανάλογα την εποχή και τη θερμοκρασία του χώρου.
  • Το λάδι στο σκεύος που θα τηγανίσετε πρέπει να έχει ύψος 4-6 εκατοστά.
  • Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι στους 170 °C, πριν τοποθετήσετε τα bomboloni. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, ρίξτε λίγο από το ζυμάρι στο καυτό λάδι και αν ανέβει στην επιφάνεια και αχρίσει να τηγανίζετε έντονα, τότε το λάδι είναι έτοιμο.
  • Τηγανίστε λίγα λίγα κάθε φορά, για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Εδώ θα βρείτε τη δική μου συνταγή για σπιτική και εύκολη πραλίνα. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε μαρμελάδα ή αυτή την κρέμα φυστικιού.
ιταλικά bomboloni, donuts, ντονατς

Υλικά

  • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 αβγά
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 110 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 160 ml γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλίνες)
  • 7 γρ. ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα. Ρίχνουμε το μισό σε ένα μπολ μαζί με τη μαγιά και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει το μείγμα.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το βούτυρο σε κομμάτια. Αρχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας ένα ένα τα αβγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 8-10 λεπτά. Πρέπει να έχουμε μία ζύμη λεία και ελαστική που θα κολλάει ελαφρά.

Με αλευρωμένα χέρια πιάνουμε τη ζύμη και την κάνουμε μία μπάλα. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιάσει ο όγκος της.

Βήμα 2: Κόβουμε τα bomboloni.

Παίρνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό με τα χέρια μας, μέχρι να φύγει όλος ο αέρας. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα ορθογώνιο πάχους περίπου 1.5 εκατοστού. Με ένα στρογγυλό κουπ-ατ διαμέτρου 7-8 εκ. (ή με ένα ποτήρι), κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλούς δίσκους, τους οποίους τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε ξανά τα bomboloni και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν (για περίπου 30-60 λεπτά).

Βήμα 3: Τηγανίζουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε προσεκτικά τα bomboloni. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το λάδι και στη συνέχεια τα ρολάρουμε στη ζάχαρη.

ιταλικά bomboloni, donuts, ντονατς

Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας, στο instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention γράφοντας @thecookinyou .

Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι ή απλά να πείτε ένα γεια, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.

Και φυσικά: Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις κανούργιες συνταγές μου.

Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

2 σκέψεις στο “Bomboloni | τα ιταλικά donuts”

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή