Αν στο ψυγείο σας έχετε μήλα και στο μυαλό σας τριγυρνάει η ιδέα μιας μηλόπιτας, αλλά τη θέλετε εύκολη και γρήγορη, τότε είστε στο σωστό μέρος!
Μια ανοιχτή μηλόπιτα, ή μία τάρτα μήλου ή όπως τη λένε οι γάλλοι μία “galette”, με μήλα & κρέμα από φυστικοβούτυρο. Εύκολα και γρήγορα, χωρίς πολλά πολλά και θα έχετε ένα νόστιμο επιδόρπιο!
Η ιδέα μια διαφορετικής αλλά πάνω απ’ όλα εύκολης μηλόπιτας, τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Και όταν θυμήθηκα την αγαπημένη μου ζύμη για galette, αμέσως κατάλαβα πως κάπως έτσι θα πρέπει να είναι η φετινή μηλόπιτα που θα σας παρουσιάσω. Αυτή τη ζύμη τη λατρεύω. Την έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές σε γλυκιές αλλά και αλμυρές τάρτες (εδώ μπορείς να δεις κάποιες από αυτές). Είναι η πιο νόστιμη και εύκολη ζύμη που υπάρχει. Είναι απίστευτα τραγανή και βουτυράτη, ετοιμάζεται γρήγορα και το καλύτερο: δεν χρειάζεται μίξερ.
Ήθελα να προσθέσω μια μικρή πινελιά στη συνταγή μου και έτσι κόβοντας ένα κομμάτι μήλο, το άλειψα με φυστικοβούτυρο. Και ξετρελάθηκα. Ταίριαξε απόλυτα και κάπως έτσι προέκυψε η κρέμα, πάνω στην οποία ξάπλωσαν τα ψιλοκομμένα μήλα.
Αν σας αρέσει το φυστικοβούτυρο, θα λατρέψετε και αυτή την ανοιχτή μηλόπιτα. Ετοιμάστε την με την πρώτη ευκαιρία και θα με θυμηθείτε!
Λίγα μυστικά:
- Η ζύμη γίνεται σούπερ τραγανή. Αν θέλετε να τη διατηρήσετε το ίδιο τραγανή και την επόμενη μέρα, κλείστε την μηλόπιτα σε ένα αεροστεγές δοχείο.
- Εγώ χρησιμοποιώ φυστικοβούτυρο με κομμάτια φυστικιού γιατί μου αρέσει η crunchy υφή του.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι ποικιλία μήλων σας αρέσει.
- Τα φυστίκια που χρησιμοποίησα για την επικάλυψη της ζύμης είναι τα φυστίκια του Γκούφη. :-). ‘Η αλλιώς αραχίδα, ή πιο απλά αράπικα! Όπως και αν τα λέτε, φροντίστε μόνο να είναι ανάλατα. Σπάστε τα σε μικρά κομμάτια, χρησιμοποιώντας το γουδί.
- Και όπως σε κάθε σπιτική μηλόπιτα μια μπάλα παγωτό βανίλια ταιριάζει υπέροχα.
Υλικά
για τη ζύμη
• 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1/4 κ.γ. αλάτι
• 160 γρ. παγωμένο βούτυρο
• 3-4 κ.σ. παγωμένο νερό
• 2 κ.σ. ξύδι
• 1 αβγό (ξεχωριστά το ασπράδι και ο κρόκος)
για την κρέμα φυστικοβούτυρο
• 50 γρ. φυστικοβούτυρο
• 30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 αβγό
• 3-4 μήλα σε λεπτές φέτες
• 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
• 1 κ.σ. κανέλα
• 60 γρ. φυστίκια (σε μικρά κομμάτια)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Ανακατεύοντας με μία σπάτουλα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα και τα μήλα.
Βήμα 2: Φτιάχνουμε την κρέμα φυστικοβούτυρου & ετοιμάζουμε τα μήλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αβγό. Αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες, ρίχνουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Βήμα 3: Συναρμολογούμε και ψήνουμε τη galette.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε ένα κυκλικό φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Τη μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνεια της με το ασπράδι. Απλώνουμε την κρέμα φυστικοβούτυρου και από πάνω τοποθετούμε προσεκτικά και ομοιόμορφα τα μήλα.
Φροντίζουμε να αφήσουμε περιμετρικά της ζύμης 2-3 εκατοστά κενό. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω και τις αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού. Ρίχνουμε σε όλο το “στεφάνι” της ζύμης τα φυστίκια και ψήνουμε για περίπου 30- 35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η galette μας.
Προαιρετικά σερβίρουμε με μέλι.
Αν φτιάξετε την galette με μήλα και φυστικοβούτυρο είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ. Γράψτε μου πώς σας φάνηκε στο instagram ή στο Facebook.
Και φυσικά: κάντε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.