Έχω καιρό να φτιάξω κέικ. Και στ’ αλήθεια μας έλειψε, μιας που καθημερινά η κόρη μου πρέπει να έχει μαζί της στο σχολείο κολατσιό. Αλλά τον προηγούμενο μήνα λόγω γιορτών όλο και κάτι διαφορετικό φτιάχναμε και έτσι δεν μπήκε κάποιο κέικ στο φούρνο. Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε μυρωδάτα μαφινάκια με μήλο και κανέλα. Τα μήλα είναι σε αφθονία λόγω εποχής, οπότε αποφάσισα να ξεφύγω λίγο από το αγαπημένο της μικρής μου με πραλίνα και μπανάνα (δες τη συνταγή εδώ) και να δοκιμάσουμε αυτά τα πανεύκολα αλλά τόσο νόστιμα muffins με μήλο. Το αποτέλεσμα με δικαίωσε αφού την ενθουσίασε η καινούρια συνταγή και πήρε μαζί της τέσσερα για να κεράσει και τις φίλες της.
Αφράτα, ζουμερά, μυρωδάτα και μοναδικά φρουτένια τα σημερινά μας μαφινάκια.
Η συνταγή ετοιμάζεται γρήρορα, με υλικά που σίγουρα έχουμε στο σπίτι και δεν χρειάζεται μίξερ. Μπορεί να γίνει και κέικ, απλά με λίγο ψήσιμο παραπάνω.
Αν σας περισσεύουν λοιπόν μήλα, δοκιμάστε την και θα ενθουσιαστείτε.
Υλικά
• 160 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 60 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 1/2 κ.γ. σόδα
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ (προαιρετικά)
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1 αβγό
• 180 ml χυμός πορτοκαλιού
• 110 ml ηλιέλαιο
• 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 200 γρ. μήλα
για το crumble
• 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 30 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 1/2 κ.γ. κανέλα
• 1 κ.γ. βανίλια
• 4 κ.σ. λάδι
για το γλάσο
• 100 γρ. ζάχαρη άχνη
• 2 κ.σ. γάλα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C (αντιστάσεις).
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πηρούνι όλα τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το αβγό, το χυμό, το ηλιέλαιο και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μία μαρίζ. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρά κυβάκια και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το crumble, βάζοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ. Με τα χέρια ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σαν ψίχουλα. Σε ταψάκι για muffins βάζουμε χάρτινες θήκες και τις γεμίζουμε 3/4. Από πάνω ρίχνουμε το crumb περίπου 1 κ.σ. στο κάθε muffin. Ψήνουμε για περίπου 20-23 λεπτά, ή μέχρι όταν βυθίζοντας μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός muffin, βγει καθαρή.
Για να φτιάξουμε το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη με το γάλα μέχρι να γίνει απαλό και λείο. Ρίχνουμε πάνω από κάθε muffin, αφού έχει κρυώσει.
…και μην ξεχνάτε: αν δοκιμάσετε την συνταγή μου ή απλά θέλετε να με ρωτήσετε κάτι, γράψτε μου στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας. Θα χαρώ πολύ!