Σούπα μινεστρόνε

6 Ιανουαρίου 2019

Οι γιορτές πέρασαν και τώρα, ώρα για αποτοξίνωση. Δεν αντέχω άλλο κρέας, έτσι κι αλλιώς “δουλεύω” την ιδέα να το βγάλω εντελώς από την διατροφή μου. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ποτέ, αλλά τουλάχιστον προς το παρόν το έχω περιορίσει. Τρώω κόκκινο κρέας μία φορά στις δεκαπέντε μέρες περίπου και σπάνια τρώω χοιρινό. Στις γιορτές όμως ξέφυγα. Και μαζί με μένα και όλη μου η οικογένεια. Σιγά σιγά θα ξαναμπούμε στους ρυθμούς μας, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!

Άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι εύκολα και νόστιμα πιάτα χωρίς κρέας για να ξεκινήσουμε την προσαρμογή. Και για να μην μας κακοφανεί και μας πέσει απότομο είπα να ετοιμάσω μια σουπίτσα με ζυμαρικά. Μια “μινεστρόνε”, που λένε και οι γείτονες μας Ιταλοί.

Σας έχω ξαναπεί ότι ο Γιώργος είναι από την Κεφαλονιά, ένα νησί που έχει ξεσηκώσει πολλά από τους Ιταλούς, μιας που έζησε για χρόνια κάτω από την ενετική κυριαρχία.  Μιλάνε τραγουδιστά, έχουν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο ιταλικές λέξεις και φυσικά η κεφαλονίτικη κουζίνα έχει πολλές ιταλικές επιρροές.μινεστρόνε, χορτόσουπα, minestrone, νερόσουπα

Την πιο απλή λοιπόν εκδοχή της ιταλικής μινεστρόνε, την έμαθα από τον Γιώργο. “Νερόσουπα” την λένε στην Κεφαλονιά και στην πραγματικότητα είναι βρασμένο νερό με ντομάτα κρεμμύδι και ζυμαρικά.  Εμείς την φτιάχνουμε συχνά, όταν δεν έχουμε φαγητό και θέλουμε κάτι γρήγορο και ελαφρύ.

Η σημερινή είναι η δική μου συνταγή, αυτή που φτιάχνω στο σπίτι και όλοι μας γεμίζουμε οπωσδήποτε και δεύτερο πιάτο. Ετοιμάζεται σε περίπου μισή ώρα και είναι λαχταριστή. Τη φτιάχνω με ότι ζυμαρικό έχω στο ντουλάπι, αλλά αυτό που νομίζω ότι της πάει περισσότερο είναι το κοφτό μακαρονάκι. Στη σουπίτσα που ετοίμασα σήμερα, έβαλα μακαρονάκι με βουβαλίσιο γάλα και αυτό νομίζω ότι την απογείωσε. Επίσης πρόσθεσα και λίγα τορτελίνια με γέμιση τυριού, που είχαν ξεμείνει και της ταίριαξε υπέροχα.

Υλικά

• 4 κ.σ. ελαιόλαδο

• 1 ξερό κρεμμύδι

• 1 σκελίδα σκόρδο

• 2 καρότα

• 2 μικρές πατάτες

• 1 φύλλο δάφνη

• 3 κλαδάκια σέλινο

• 3 μικρές ώριμες ντομάτες

• 1,5 λίτρο νερό

• 1/4 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

• 1/4 κ.σ. κουρκουμά

• αλάτι, πιπέρι

• 200 γρ. κοφτό μακαρονάκι

• 50 γρ. τορτελίνια (προαιρετικά)

 

Κόβουμε όλα τα λαχανικά (εκτός από τη ντομάτα), σε κυβάκια, μεγέθους περίπου ενός εκατοστού. Τρίβουμε τη ντομάτα στο τρίφτη. Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι να γυαλίσει και προσθέτουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, τον κουρκουμά και το νερό. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα λαχανικά, περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ζυμαρικά και αφήνουμε να βράζουν. Όταν σερβίρουμε μπορούμε να ρίξουμε από πάνω λίγη τριμμένη φέτα ή παρμεζάνα.

μινεστρόνε, χορτόσουπα, minestrone, νερόσουπα

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή