Μου αρέσει πολύ το ψωμί. Νομίζω πως αν έπρεπε να ζήσω με μόνο ένα είδος φαγητού, ίσως να διάλεγα το ψωμί.
Πριν πολλά χρόνια είχα αρτοπαρασκευαστή. Έφτιαχνα συχνά ψωμί, γιατί ήταν εύκολο. Όλα τα υλικά στον κάδο, προγραμματισμός και το πρωϊ ξύπναγα με την μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού. Κάποτε χάλασε και δεν τον επισκεύασα ποτέ. Για χρόνια δεν ζύμωνα. Δεν είναι ότι το φοβόμουν, απλά δεν το αποφάσιζα. Και κάποια στιγμή είπα να φτιάξω ένα ψωμί.
Και έτσι αφού δοκίμασα αρκετές συνταγές καθιέρωσα το ψωμάκι χωρίς ζύμωμα. Αυτή η εκδοχή σπιτικού ψωμιού μου αρέσει γιατί δεν χρειάζεται να έχεις μπράτσα για να την εκτελέσεις. Μου αρέσει επίσης γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα “δυνατό” σπιτικό ψωμί, με τραγανή κόρα, που τρώγεται ευχάριστα και τις επόμενες ημέρες.
Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της συνταγής, είναι ότι πρέπει να περιμένεις. Στην πραγματικότητα όμως ανακατεύεις τα υλικά και μετά το ξεχνάς. Οπότε καλύτερα, να το ετοιμάσεις την προηγούμενη, να το ξεχάσεις σκεπασμένο και την επόμενη μέρα να το ψήσεις. Επίσης μία άλλη ιδιαιτερότητα αυτού του ψωμιού είναι ότι πρέπει να ψηθεί μέσα σε γάστρα. Ή σε μία κατσαρόλα φούρνου, εν πάσει περιπτώσει. Θέλει δηλαδή καπάκι.
Έχω φτιάξει αυτό το ψωμί με διάφορα είδη αλευριού, ολικής, λευκό, καλαμποκιού.
Στο σημερινό ψωμάκι χρησιμοποίησα σκληρό αλεύρι και καλαμποκίσιο. Πρόσθεσα κουρκουμά που τον λατρεύω και παπαρουνόσπορο.
Πραγματικά, δεν έχω λόγια. Ένα υπέροχο χρυσαφένιο χρώμα με περίμενε μόλις έκοψα την πρώτη φέτα και μια ελαφριά πιπεράτη γεύση στην πρώτη δαγκωνιά. Δεν μπόρεσα να περιμένω. Σε ένα πιάτο ελαιόλαδο, ρίγανη, χοντρό αλάτι και ένα κομμάτι κατσικίσια γραβιέρα. Πρωταγωνιστής το ζεστό, δικό μου ψωμάκι.
Υλικά
• 300 γρ. αλεύρι (για ψωμί)
• 200 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
• 9 γρ. ξηρή μαγιά
• 1/2 κ.γ. ζάχαρη
• 1 1/2 κ.γ. αλάτι
• 370 γρ. χλιαρό νερό
• 1 κ.γ. κουρκουμά
• 1 κ.σ. μπαλσάμικο
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό (προσοχή να μην είναι καυτό). Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια).
Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τον κουρκουμά και τον παπαρουνόσπορο. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το μπαλσάμικο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Πρέπει να αναμειχθούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Η ζύμη μας θα είναι ρευστή, θα είναι περίπου σαν το χυλό του κείκ. Καλύπτουμε το μπωλ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 15 ώρες, στο ψυγείο. Αν μπορείτε να την αφήσετε και 24 ώρες, ακόμα καλύτερα. Μετά από 15-24 ώρες η ζύμη έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Τη μεταφέρουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο πάνω μέρος της και στα χέρια μας και τη διπλώνουμε τραβώντας την δύο-τρεις φορές. Την ξαναβάζουμε στο μπωλ, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο της για περίπου 2 ώρες.
Περίπου μιάμιση ώρα μετά, προθερμαίνουμε το φούρνο στου 230 °C με αέρα και τοποθετούμε μέσα στο φούρνο τη γάστρα με το καπάκι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, στρώνουμε μία λαδόκολα στη γάστρα και τοποθετούμε τη ζύμη. Κάνουμε μερικές χαρακιές με ένα μαχαίρι, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει η κόρα ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Είμαι σίγουρη πως αν το δοκιμάσετε μια φορά, θα το φτιάχνετε συνέχεια. Θα χαρώ να μάθω αν σας άρεσε.
2 σκέψεις στο “Σπιτικό ψωμί με κουρκουμά”
Καλημέρα σας!
Πρόσφατα βρήκα τη συνταγή σας για ψωμί του τόστ στο iefimerida.gr, και επειδή ενθουσιάστηκα με την απλότητα της πάτησα στο σύνδεσμο σας και μπήκα στο δικό σας σάιτ (γενικά προσπαθούμε κι εμείς στο σπίτι να αποκλείουμε τροφές που κραυγάζουν για συντηρητικα, και ειδικά το ψωμί του τόστ είναι πολύ ύποπτο, μα πώς γίνεται να μη χαλάει ποτε!). Εκεί βρήκα το υπέροχο ψωμί με κουρκουμά, τον οποίο λατρεύω… Προχθές λοιπόν ξεκίνησα να το φτιάχνω! Για άλλο πήγαινα (ψωμι τοστ) αλλού κατέληξα… Είμαι άπειρη με ζύμες, και τις φοβάμαι κι όλας γιατί ποτέ δεν ξέρω πότε είναι αρκετό αυτο που γίνεται, αρκετά χλιαρό νερο, αρκετή ωρα για φούσκωμα, αρκετά ρευστη ζύμη, αρκετό ψήσιμο, κλπ, οπότε τις έχω απο φόβο… Χάρη όμως στις οδηγίες σας, τις οποίες ακολούθησα πιστά, τα πήγα αρκετά καλά! Το ψωμί είναι φανταστικό! Δεν ξέρω πώς θα κρατηθώ να μην το φάω όλο μεμιας! Λίγο δύσκολο για τον άπειρο ουρανίσκο του γιου μου που ειναι 7 χρονών, αλλά έχει ελπίδες…
Ήθελα λοιπόν να σας ευχαριστήσω για τις υπέροχες συνταγές σας, (η επόμενη θα είναι το ψωμι για τοστ!) και να σας ρωτήσω δυο πραγματάκια που με δυσκόλεψαν χθες στην παρασκευή του ψωμιού… Και αν μπορέσετε κάποια στιγμή μου απαντάτε.
Οταν ένωσα τα δυο υλικά, τα υγρά με τη μαγιά και τα στερεά με τα άλευρα, δε βγήκε μια ρευστη ζύμη, ήταν αρκετά στέρεη… ήταν έτοιμη να τη ζυμωσω με το χέρι δηλαδή. Και τα υλικά ήταν ακριβώς ζυγισμένα, και οι χρόνοι μετρημένοι, και το νερό χλιαρό (ήταν αρκετά όμως;) Με την απειρία μου λοιπόν, πρόσθεσα μερικές κουταλιές χλιαρό νερο, και το έκανα πιό ρευστο, σαν ζύμη κέικ όπως γράφατε.
Μετα τις 24 ώρες δεν είχε φουσκώσει όμως, και ήταν ακόμη ρευστο… πρόσθεσα κι άλλα αλεύρια για να το φέρω σε κατάσταση για ζύμωμα… Στη δεύτερη φάση φουσκώματος φούσκωσε ευτυχως! Τελικά ψήθηκε, και είναι νοστιμότατο, έχω την αισθηση όμως οτι θα έπρεπε να είναι πιο αφράτο, είναι λίγο συμπαγές…. Αν έχετε κάποια ιδέα για το τί έκανα λάθος, ή τί θα μπορούσα να έχω κάνει διαφορετικά για να το σώσω, θα χαρώ να την ακούσω!
Σας ευχαριστώ πολύ, όπως και να έχει το ψωμι είναι φανταστικό, και συγχαρητήρια για το σάιτ σας!
Φιλικά
Μαρία Μπαμπούρα
Καλημέρα και καλώς ήρθατε στο blog μου. Καταρχήν σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Τώρα όσον αφορά στο ψωμί, πρέπει να σας πω ότι όντως αυτό το ψωμί βγαίνει συμπαγές και “βαρύ”, οπότε παρά τις δυσκολίες φαίνεται να σας πέτυχε. Το φούσκωμα της ζύμης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, π.χ. αν η μαγιά ενεργοποιήθηκε σωστά (το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να μην προσθέσουμε το αλάτι στη μαγιά), από το είδος του αλευριού που χρησιμοποιούμε. Ελπίζω να βοήθησα!