Hot cross buns | πασχαλινά ψωμάκια

11 Απριλίου 2025

Αυτά τα μικρά και αφράτα ψωμάκια, διακοσμημένα με σταυρό, μας έρχονται από την Αγγλία και παραδοσιακά συνδέονται με το Πάσχα.

Ο σταυρός συμβολίζει τη Σταύρωση, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται πως αν τα ψήσεις τη Μεγάλη Παρασκευή, θα μείνουν φρέσκα για όλο το χρόνο! Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην αυθεντική συνταγή λένε πως θυμίζουν τα αρώματα που χρησιμοποιήθηκαν στην Ταφή του Ιησού.

Είναι πλέον αρκετά δημοφιλή και τα βλέπουμε συχνά σε διάφορες παραλλαγές. Πάντα όμως παραμένουν φουσκωτά και αφράτα και απόλυτα ακαταμάχητα.

Σήμερα αποφάσισα να τα γεμίσω με σοκολάτα και να προσθέσω στη ζύμη κακάο. Αυτό σίγουρα τα έκανε ακόμα πιο λαχταριστά, προσφέροντας τους έναν πλούσιο σοκολατένιο “χαρακτήρα” που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς.

Φυσικά η κόρη μου εντυπωσιάστηκε. Αφού πήρε ένα στα χέρια της, το κοίταξε με δυσπιστία, το έκοψε διστακτικά και μόλις αντίκρισε τη λιωμένη κουβερτούρα που ξεχύλισε από το εσωτερικό του bun, το καταβρόχθισε με δύο μπουκιές!

hot cross buns

Υλικά (για 9 hot cross buns)

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 50 γρ. κακάο
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 250 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 αβγό
  • 60 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 120 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια

για τον σταυρό

  • 50 γρ. αλεύρι
  • 3-4 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα τη μαγιά και μία κουταλιά από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Παράλληλα στον κάδο της κουζινομηχανής ρίχνουμε το αλεύρι, το κακάο, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις το μείγμα της μαγιάς έχει βγάλει φουσκάλες στην επιφάνειά του, το ρίχνουμε στον κάδο και προσθέτουμε και το αβγό. Ζυμώνουμε με τον γάντζο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να είναι μαλακή και ελαστική. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά ακόμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Βήμα 2: Πλάθουμε και γεμίζουμε τα hot cross buns.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ελαφρά με πλάστη και τοποθετούμε στο κέντρο 1-2 κομμάτια κουβερτούρας (15 γρ. περίπου). Κλείνουμε τη ζύμη δημιουργώντας ένα μπαλάκι και τοποθετούμε σε ταψί (23χ23 εκ.), με τις ενώσεις προς τα κάτω.

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσουν και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C με αέρα.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το μείγμα για το σταυρό, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το νερό με το αλεύρι. Το βάζουμε σε κορνέ και μόλις τα ψωμάκια φουσκώσουν δημιουργούμε στην επιφάνειά τους τον σταυρό.

Βήμα 3: Ψήνουμε τα πασχαλινά ψωμάκια.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά και μόλις βγουν από τον φούρνο τα αλείφουμε προαιρετικά με λιωμένο βούτυρο.

Διατηρούνται αφράτα και φρέσκα για 2-3 ημέρες, σε αεροστεγές δοχείο.

Δείτε επίσης αυτά τα εύκολα πασχαλινά ψωμάκια. Και εδώ για ένα πασχαλινό babka γεμισμένο με σοκολάτα.

Αν φτιάξετε αυτά τα hot cross buns, θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας, στο instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention γράφοντας @thecookinyou .

Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι ή απλά να πείτε ένα γεια, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.

Και φυσικά: Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις κανούργιες συνταγές μου.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή