Η σημερινή συνταγή είναι αρκετά δημοφιλής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα χόρτα με αβγά είναι ένα εύκολο και απλό φαγάκι, που με έχει κερδίσει με τη νοστιμιά του. Αν δεν έχετε φτιάξει ποτέ, χόρτα με αβγά, φροντίστε την επόμενη φορά που θα βρείτε στους πάγκους της λαϊκής, ωραία χορταράκια, να τα αγοράσετε και να το δοκιμάσετε.
Ένα δέμα με διάφορα “καλούδια” έφτασε από το ορεινό χωριό μου. Σπαράγγια, μαρούλια, μυρωδικά, φρέσκα αβγά και πολλά μα παρά πολλά άγρια χόρτα.
Τα βραστά χόρτα με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι, υπάρχουν συχνά στο τραπέζι μας. Ας είναι καλά η μανούλα, που φροντίζει πάντα και υπάρχουν στο ψυγείο μου καθαρισμένα και πλυμένα. Γιατί αλήθεια, είναι η μόνη δουλειά που αρνούμαι να κάνω.
Μερικά από αυτά τα έκανα πιτούλα, (αυτήν την εύκολη χωρίς φύλλο, δες τη συνταγή εδώ), αλλά και πάλι περίσσεψαν πολλά. Ευτυχώς που ήταν τόσο φρέσκα και διατηρήθηκαν στο ψυγείο για μέρες.
Έτσι σήμερα αποφάσισα να τα κάνω τσιγαριστά, παρέα με τα φρέσκα αβγουλάκια. Γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ετοιμάστηκε το φαγητό της ημέρας. Το συνοδέψαμε με μπόλικη φέτα και ελιές.
Υλικά
• 1/2 κιλό άγρια χόρτα
• 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
• 80 ml ελαιόλαδο
• 3 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
• 200 ml νερό
• 4 αβγά
• αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
EΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι με καπάκι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το σκόρδο, επίσης ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε στο τηγάνι τα χόρτα και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό και αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν τα χόρτα και να εξατμιστούν τα υγρά, ανακατεύοντας το φαγητό τακτικά. Προσοχή: Τα χόρτα δεν πρέπει να παραβράσουν και να χάσουν το χρώμα τους.
Κάνουμε 4 “λακουβίτσες” ανάμεσα στα χόρτα και αφού ξαναδυναμώσουμε τη φωτιά ρίχνουμε τα αβγά. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα αβγά. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με πάπρικα.
Εσείς πώς αλλιώς μαγειρεύετε τα χόρτα;
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να το μάθω. Βάλτε τις φωτογραφίες του πιάτου σας κάνοντας με tag στο instagram ή αφήστε μου το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.