Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πολλά. Τα αγαπημένα μου ροδάκινα, σήμερα γίνονται μια υπέροχη τάρτα.
Μια ροδακινόπιτα με κρέμα ζαχαροπλαστικής, είναι το γλυκό που μας ξετρέλανε. Η αφράτη αλλά και τραγανή βάση της, έδεσε τέλεια με την γλυκιά κρέμα και τα ζουμερά ροδάκινα και το γλυκό εξαφανίστηκε πριν καλά καλά εμφανισθεί.
Θα ξέρετε ίσως πως κάθε καλοκαίρι, περνάω κάποιες μέρες στο χωριό μου στα Γιάννενα. Εκεί βρισκόμαστε πολλοί, φίλοι, ξαδέλφια και τα τσιμπούσια πάνε κι έρχοντε! Τα ψησίματα έχουν την τιμητική τους και το τσίπουρο ρέει άφθονο. Κιθάρες και τραγούδια μέχρι αργά το βράδυ στη δροσιά του ορεινού χωριού μου κάτω από το επιβλητικό βουνό της Ολύτσικας.
Αλλά μετά από τα ψητά χρειάζεται ένα γλυκάκι. Κι έτσι σκέφτηκα να ετοιμάσω μία δροσερή καλοκαιρινή τάρτα με ροδάκινα και ελαφριά κρέμα ζαχαροπλαστικής και να την παρουσιάσω στο τραπέζι.
Την ετοίμασα από το μεσημέρι, για να προλάβει να κρυώσει καλά και αφού την πασπάλισα με μπόλικη άχνη την εμφάνισα. Ενθουσίασε τους πάντες και όσοι πρόλαβαν έφαγαν και δεύτερο κομμάτι.
Υπέροχη και δροσερή αυτή η τάρτα, φτιάξτε την οπωσδήποτε και απολαύστε την όσο υπάρχουν τα αγαπημένα μας ροδάκινα.
Υλικά (για τη βάση)
• 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 1 κ.γ. αλάτι
• 40 γρ. κρύο βούτυρο
• 80 γρ. φυτίνη
• 70-100 ml κρύο νερό
για την κρέμα
• 2 αβγά
• 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
• 500 ml γάλα
• 45 γρ. κορν φλάουρ
• 20 γρ. βούτυρο
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 4-5 ροδάκινα
• 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
• άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη βάση.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τη φυτίνη. Με τα χέρια μας, αρχίζουμε να τρίβουμε τα βούτυρα και να τα αναμιγνύουμε με το αλεύρι μέχρι να μοιάζει με τρίμματα ψωμιού. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Σταματάμε να ρίχνουμε νερό όταν σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 °C.
Βήμα 2: Φτιάνουμε την κρέμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τα αβγά με τη μισή ζάχαρη. Προσθέτουμε μισή κούπα από το γάλα και και το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια. Αφού πάρει βράση ρίχνουμε αργά αργά, το γάλα στο μίγμα με τα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βρασμό σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.
Βάζουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ και την καλύπτουμε με μεμβάνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην πιάσει πέτσα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε.
Βήμα 3: Συναρμολόγηση και ψήσιμο της ροδακινόπιτας.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την κρύα ζύμη με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 30 εκατοστά. Την μεταφέρουμε σε φόρμα για τάρτα διαμέτρου 22-25 εκ. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να κολλήσει καλά στον πάτο και στα τοιχώματα της φόρμας. Με ένα πηρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Τοποθετούμε για 15 λεπτά στο ψυγείο και αφού κρυώσει βάζουμε φασόλια ή ρεβύθια πάνω στη ζύμη και την ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βγάζουμε από το ψυγείο την κρέμα και την χτυπάμε για λίγο με το μίξερ χειρός να αφρατέψει. Την απλώνουμε πάνω στην προψημένη βάση.
Κόβουμε τα ροδάκινα σε λεπτές φέτες και τα απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην κρέμα. Πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι τα ροδάκινα να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Σερβίρουμε αφού κρυώσει εντελώς με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Aν φτιάξετε αυτή τη ροδακινόπιτα με κρέμα ξέρετε πόσο θα χαρώ να το μάθω! Ποστάρετε την φωτογραφία σας στο instagram αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε hashtag #thecookinyou για να τη δω.
Και μην ξεχνάτε: Αν δεν το κάνετε ήδη, ακολουθήστε με στο instagram ή στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.