Τραγανά, γεμισμένα, νηστίσιμα κουλούρια! Χωρίς ζάχαρη. Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;
Αυτά τα νηστίσιμα κουλουράκια χωρίς καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη, πιστέψτε με: δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα κλασικά γλυκά κουλούρια. Αρώματα από πορτοκάλι, κανέλα, γαρύφαλλο και γεμισμένα με σταφίδες, καρύδια και αμύγδαλα. Η γλύκα δεν τους λείπει μιας που η γέμιση τους έχει μέλι και η ζύμη τους λίγη ζάχαρη καρύδας.
Σε ένα απογευματινό καφέ στο σπίτι φίλης, μερικά κουλουράκια έκαναν την εμφάνιση τους. Με το πρώτο δάγκωμα με εντυπωσίασαν. Η φίλη μου με πληροφόρησε ότι πρόκειται για τα “γνωστά” σταφιδωτά Κρήτης, αλλά εγώ ούτε τα είχα ακούσει ποτέ και φυσικά ούτε τα είχα δοκιμάσει. Φεύγοντας πήρα το πεσκέσι μου, δηλαδή μερικά από τα νοστιμότατα κουλουράκια και τις επόμενες ημέρες συνόδευαν τον πρωινό μου καφέ.
Η σημερινή συνταγή έχει ως αφετηρία τα σταφιδωτά Κρήτης. Αλλά επειδή τα τρώμε δυο δυο, αποφάσισα να μην χρησιμοποιήσω επεξεργασμένη ζάχαρη. Η γλύκα από τις σταφίδες και το μέλι είναι αρκετή για να τα κάνει ακαταμάχητα. Κανείς δεν θα καταλάβει ότι αυτά τα σούπερ τέλεια κουλουράκια δεν έχουν ίχνος επεξεργασμένης ζάχαρης.
Και όπως σας είπα ήδη, είναι νηστίσιμα, οπότε αν νηστεύετε, αυτά τα κουλουράκια δεν πρέπει να τα αγνοήσετε!
Υλικά
για τη γέμιση
- 200 γρ. ξανθές σταφίδες
- 70 γρ. καρύδια
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 1 κ.γ. κανέλα (σκόνη)
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλο (σκόνη)
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 80 γρ. μέλι (περίπου 3 κ.σ.)
- 2 κ.σ. σουσάμι
για τη ζύμη
- 200 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 30 ml κονιάκ
- 100 ml χυμό πορτοκάλι
- 1 κ.γ. baking powder
- 500 – 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Στο μηχάνημα με το μαχαίρια (multi) ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από τις σταφίδες και το μέλι. Χτυπάμε μέχρι να σπάσουν καλά οι ξηροί καρποί (όχι να γίνουν σκόνη) και κατόπιν αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε στο multi τις σταφίδες. Τις πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μία πάστα. Τις ρίχνουμε στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς ενώ προσθέτουμε και το μέλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με τη ζάχαρη καρύδας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό και σταδιακά το αλεύρι και το baking. Συνεχίζουμε για λίγο το ανακατέμα, απαλά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει. Προσοχή, δεν πρέπει να το παρακάνουμε στο ανακάτεμα (γιατί η ζύμη θα “βγάλει” το λάδι).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. στις αντιστάσεις.
Βήμα 3: Φτιάχνουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες (μεγέθους καρυδιού), ενώ με τα χέρια μας ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα. Στο κέντρο της προσθέτουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και κλείνουμε περιφερειακά.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το κάθε κουλούρι με νερό και αμέσως το βουτάμε στο σουσάμι πιέζοντας ελαφρά.
Τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μπορείτε να τα διατηρήσετε σε αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον 5 ημέρες.
Δείτε εδώ αυτά τα τέλεια νηστίσιμα donuts φούρνου, και εδώ άλλη μία συνταγή για μπισκότα χωρίς ζάχαρη.
Φτιάξτε αυτά τα τραγανά νηστίσιμα κουλούρια. Θα χαρώ να δω τις φωτογραφίες σας, στο instagram. Μην ξεχάσετε να με κάνετε mention γράφοντας @thecookinyou .
Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι ή να μου πείτε πώς σας φάνηκαν, μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο τέλος της σελίδας.
Και φυσικά: Μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα μου στο Facebook ή στο Pinterest, για να μαθαίνετε πρώτοι τις κανούργιες συνταγές μου.
Και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube για να βλέπετε τα βιντεάκια που ανεβάζω.
4 σκέψεις στο “Νηστίσιμα κουλουράκια με σταφίδες”
Φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα ! Ωραίες φωτογραφίες!
Ευχαριστώ πολύ! Αν τα δοκιμάσετε θα χαρώ να μάθω πώς σας φάνηκαν.
Τα έφτιαξα και έγιναν φανταστικά! Πολύ νόστιμα και όχι πολύ γλυκά. Ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή!
Πόσο χαίρομαι που σου άρεσαν. Και σε ευχαριστώ για την ενημέρωση!