Αυτό το ανατολίτικο γλυκό κλέβει την παράσταση με την απλότητα του και την πλούσια γεύση του.
Το κιουνεφέ είναι το απόλυτο γλυκό που συνδυάζει τη γλυκιά τραγανή υφή του κανταϊφιού με την πλούσια, λιωμένη καρδιά τυριού, δημιουργώντας μια αξεπέραστη γευστική εμπειρία. Σήμερα, θα σου δείξω πώς να φτιάξεις αυτό το ανατολίτικο αριστούργημα στην κουζίνα σου, με εύκολα βήματα και μικρά μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα.
Αυτό το γλυκό το συναντάς σε ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια της Ανατολής, από την Τουρκία και τον Λίβανο μέχρι τη Συρία και την Παλαιστίνη. Σε κάθε τόπο έχει τις δικές του παραλλαγές αλλά πάντα διατηρεί τον αυθεντικό του χαρακτήρα.
Συνήθως τηγανίζεται, εμείς σήμερα θα το βάλουμε στο φούρνο και θα το κάνουμε πιο ελαφρύ αλλά εξίσου λαχταριστό. Θα χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο και τριμμένη μοτσαρέλα για μαστιχωτή αλλά παράλληλα ανάλαφρη υφή και γεύση και θα το σιροπιάσουμε ελαφρά. Όπως θα δεις στις φωτογραφίες εγώ το έψησα σε ατομικές φόρμες, εσύ μπορείς να το ψήσεις σε ταψί ή σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο (περίπου 30 εκ).
Λίγα μυστικά:
- Η αυθεντική συνταγή χρειάζεται τυρί dil peyniri. Αν έχεις κοντά σου κάποιο μπακάλικο με πολίτικα προϊόντα ψάξτο και χρησιμοποιήσε το στις ίδιες ποσότητες.
- Αν δεν σου αρέσει η έντονη γεύση του αιγοπρόβειου βουτύρου βάλε ένα καλής ποιότητα αγελαδινό.
- Πίεσε πολύ καλά στη βάση του ταψιού ή της φόρμας το βουτυρωμένο κανταΐφι, μέχρι να είναι συμπαγές.
- Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το κιουνεφέ καυτό. Οπότε φτιάξτε νωρίτερα και βάλτο στο ψυγείο.
- Σέρβιρε το με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι και θα το απογειώσεις.
Υλικά (για περίπου 10 μερίδες)
για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 120 ml νερό
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
για το κιουνεφέ
- 300 γρ. φύλλο κανταϊφι
- 160 γρ. λιωμένο αιγοπρόβειο βούτυρο
- 30 γρ. μέλι
- 200 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
- 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2: Ετοιμάζουμε τα κιουνεφέ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Ανοίγουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας μέχρι να διαχωριστεί εντελώς και να αφρατέψει. Με ένα ψαλίδι το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ. Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε στο κανταΐφι, κρατώντας μια μικρή ποσότητα για το άλειμμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ανθότυρο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε την μοτσαρέλα και το μέλι και τα ανακατεύουμε να ενωθούν.
Αλείφουμε τα φορμάκια με βούτυρο και προσθέτουμε μία μικρή ποσότητα (περίπου 2 κ.σ.) από το κανταΐφι και το πιέζουμε πολύ καλά. Κάνουμε μικρές μπαλίτσες από το μείγμα με τα τυριά και τοποθετούμε πάνω στο κανταΐφι. Κλείνουμε με ακόμα μία μικρή ποσότητα κανταΐφι και πιέζουμε ξανά.
Βήμα 3: Ψήνουμε τα κιουνεφέ & σιροπιάζουμε.
Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα.
Μόλις βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε πάνω στα καυτά κιουνεφέ το κρύο σιρόπι.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Φέτος τις γιορτές φτιάξε αυτό το εξαιρετικό κιουνεφέ και γράψε μου πώς σου φάνηκε, στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.
Ή βγάλε μία φωτογραφία και ανέβασε ένα story στο instagram και κάνε με tag για να το δω (αν ο λογαρισμός σου είναι δημόσιος). Διαφορετικά στείλε μου μήνυμα με μια φωτογραφία τους, για να χαρώ και να την ποστάρω στο @thecookinyou.