Καλοκαιρινό, ελληνικό, ελαφρύ ριζότο με μελιτζάνα & φέτα. Αρώματα και καθαρές γεύσεις σε ένα πιάτο, με εξαιρετική νοστιμιά. Αυτό το ριζότο μου αρέσει πολύ, μιας που η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο μου λαχανικό.
Λατρεύω τις μελιτζάνες. Τρελαίνομαι για ριζότο. Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν έχω να επιλέξω σε ένα εστιατόριο το κυρίως πιάτο μου, καταλήγω σε ένα ριζότο που θα μου φανεί ενδιαφέρον, παραμερίζοντας πολλές γαστρονομικές προκλήσεις.
Σήμερα αποφάσισα να συνδυάσω αυτές τις δυο μου αγάπες σε ένα πιάτο. Ριζότο με μελιτζάνα, λιαστή ντομάτα και τρίμματα φέτας λοιπόν, ένα ριζότο με απόλυτα ελληνικά υλικά και μοναδική γεύση.
Είναι εύκολο να το φτιάξετε, απλά φροντίστε να έχετε το κατάλληλο ρύζι. Εγώ προτιμώ αρμπόριο, το οποίο θεωρώ ιδανικό, μιας που έχει πολύ άμυλο και αυτό βοηθάει το ριζότο να χυλώνει υπέροχα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε όμως, με ένα καλό ελληνικό ρύζι καρολίνα.
Άλλο ένα μυστικό για το τέλειο ριζότο είναι το σκεύος που θα το μαγειρέψουμε. Πρέπει να είναι ιδανικά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Αυτό γιατί το ρύζι κολλάει εύκολα στον πάτο και η μεγάλη διάμετρος του σκεύους βοηθάει να “απλώνεται” και να μαγειρεύεται ομοιόμορφα.
Σας προτείνω να το δοκιμάσετε τώρα το καλοκαίρι, την επόμενη φορά που θα θέλετε ένα πιάτο διαφορετικό, στο τραπέζι σας. Σίγουρα θα με θυμηθείτε!
Υλικά
• 2 μελιτζάνες φλάσκες
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• φρέσκο θυμάρι
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. βούτυρο
• 320 γρ. ρύζι αρμπόριο
• 200 ml λευκό κρασί
• 1200 ml ζεστός ζωμός λαχανικών
• 8-10 λιαστές ντομάτες
• αλάτι, πιπέρι, φρέσκο θυμάρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 200 οC. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση (οριζόντια) και ρίχνουμε πάνω στη σάρκα τους αλάτι. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεπικρίσουν. Tις χαράζουμε με ένα μαχαίρι, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγο θυμάρι. Τις ψήνουμε σε λαδόκολλα, για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρούμε την ψίχα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Κόβουμε και τις λιαστές ντομάτες σε λεπτές λωρίδες.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μία πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε, σε μέτρια φωτιά μέχρι να λαδωθεί καλά όλο το ρύζι. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί.
Αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό με μία μεγάλη κουτάλα. Ρίχνουμε από μία κουτάλα με ζωμό, κάθε φορά που το ρύζι δείχνει να στεγνώνει, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν θα μας έχουν μείνει 2-3 κουτάλες ζωμού, ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις λιαστές ντομάτες και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός.
Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο θυμάρι και τρίβουμε στο πιάτο λίγη φέτα.
Αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες όπως εμένα, δείτε και αυτή τη συνταγή για τα απίθανα ρολάκια με μελιτζάνα και προσούτο, κάνοντας κλικ εδώ.
Εσείς αν φτιάξετε αυτό το ριζότο με μελιτζάνα & φέτα, πολύ θα χαρώ να το μάθω. Βγάλτε αν θέλετε μια φωτογραφία και κάντε με tag στο instagram και θα την βάλω στα stories μου!