Ζυμαρικά με μανιτάρια, φασκόμηλο & κοτόπουλο

15 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτά τα ζυμαρικά με μανιτάρια, φασκόμηλο & κοτόπουλο θα σας κάνουν να παραμιλάτε. Εύκολο και γρήγορο πιάτο, που όμως έχει ένα γκουρμέ χαρακτήρα, μιας που η γεύση του φασκόμηλου, σε βγάζει έξω από τα συνηθισμένα.

Στην αρχή της άνοιξης ένας κηπουρός φύτεψε στον κήπο μας κάποια αρωματικά. Ο λόγος: τα κουνούπια. Έχουμε πολλά κουνούπια το καλοκαίρι και μας πρότεινε να δοκιμάσουμε, μήπως φυτεύοντας διάφορα αρωματικά περιορίσουμε λιγάκι τη δράση τους. Φύτεψε λοιπόν δεντρολίβανο, ρίγανη, λεβάντες και κάτι άλλα που ποτέ δεν κατάφερα να αναγνωρίσω και να θυμηθώ.

Ζυμαρικά με μανιτάρια φασκόμηλο & κοτόπουλο σκιουφικτά

Και όταν κάποια στιγμή δοκίμασα ένα πιάτο με βοδινό και φασκόμηλο, το μυαλό πήγε στο μικρό μου κήπο. Ήμουν σίγουρη ότι έχω φασκόμηλο, αλλά ποτέ ως εκείνη τη στιγμή δεν είχα σκεφτεί να το χρησιμοποιήσω. Και έτσι η ιδέα δεν άργησε να έρθει. Ζυμαρικά με μανιτάρια, φασκόμηλο & κοτόπουλο!

Ότι πρέπει για εύκολο και νόστιμο και πολύ ξεχωριστό φαγητό για κάποια στιγμή που ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Τα υλικά του είναι απλά και αν δεν έχετε φασκόμηλο στη γλάστρα, στα ψυγεία των super market θα βρείτε συσκευασμένα φυλλαράκια ή μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή με αποξηραμένο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το φρέσκο δίνει άλλη νότα στο φαγητό, όμως και με το ξερό η γεύση του παραμένει αξεπέραστη.

Διαλέξτε όποια ζυμαρικά θέλετε (νομίζω ότι καλύτερα ταιριάζουν πένες ή ριγκατόνι). Εγώ σήμερα χρησιμοποίησα σκιουφικτά (κρητικά ζυμαρικά). Τα είχα αγοράσει πριν καιρό και τα είχα ξεχάσει στο ντουλάπι, οπότε νομίζω ότι βρήκαν την καλύτερη συνταγή για να μπουν στο πιάτο. Τρίψτε μπόλικη παρμεζάνα και… καλή σας όρεξη!

Υλικά

• 500 γρ. ζυμαρικά (της αρεσκείας σας)

για τη σάλτσα

• 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο

• 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)

• 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο

• 4 κ.σ. βούτυρο

• 3 κ.σ. ελαιόλαδο

• 600 γρ. κοτόπουλο στήθος (κομμένο σε κυβάκια)

• 500 ml ζωμός από κοτόπουλο

• αλάτι, πιπέρι

• παρμεζάνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάμε από το νερό που έβρασαν μία κούπα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε δύο κουταλιές σούπας από το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το φασκόμηλο και ανακατεύουμε, για λίγο μέχρι να βγάλει τα αρώματά του (προσοχή μην καεί).

Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε να σωταριστούν τα μανιτάρια και να βγάλουν τα υγρά τους, για περίπου 6-7 λεπτά.

Αφαιρούμε από το τηγάνι τα μανιτάρια, μαζί με το φασκόμηλο και το σκόδρο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στο ίδο τηγάνι προσθέτουμε μία ακόμα κουταλιά βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει. Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και το ανακατεύουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε τον μισό από το ζωμό και αφήνουμε να μαγειρευτεί. Ανακατεύουμε τακτικά, προσέχοντας να μην στεγνώσει το τηγάνι και προσθέτουμε τμηματικά λίγο ζωμό.

Σκοπός μας είναι όταν το κοτόπουλο έχει βράσει, να έχουμε λίγα από τα υγρά του στη βάση του τηγανιού. Μπορεί να μην χρειαστεί να ρίξουμε όλο το ζωμό. Πρέπει να το μαγειρέψουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κοτόπουλο να είναι μαλακό και ζουμερό.

Όταν είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια και το φασκόμηλο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Ρίχνουμε λίγο από το νερό που έχουμε φυλάξει από τα βρασμένα μακαρόνια (1/4 του φλυτζανιού περίπου ή μέχρι να έχουμε μία κρεμώδη υφή) και την τελευταία κουταλιά από το βούτυρο.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται καθώς και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Ζυμαρικά με μανιτάρια φασκόμηλο & κοτόπουλο σκιουφικτά

Don’t forget: Σε περίπτωση που δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, να ξέρετε ότι θα χαρώ να το μάθω. Φωτογραφίστε το πιάτο και κάντε με tag στο instagram @thecookinyou, ή γράψτε μου πώς σας φάνηκε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Aκολουθήστε στο facebook ή στο instagram, για να μαθαίνετε πρώτοι τις νέες συνταγές μου.

Εδώ θα βρείτε την κλασσική συνταγή για μακαρόνια με κιμά με ένα μικρό μυστικό.

Μοιραστείτε το

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε