Προσοχή: Αυτά τα αλμυρά κρακεράκια είναι εθιστικά. Είναι εξαιρετικά τυρένια και τραγανιστά που δύσκολα σταματάς να τα τρως! Ένα εύκολο σνακ για όλες τις ώρες. Είναι τα πιο νόστιμα αλμυρά τυρένια κρακεράκια που έχετε δοκιμάσει!
Υπάρχουν ώρες που θέλω να βάλω κάτι στο στόμα μου και δυστυχώς καταλήγω να τρώω κάτι τυποποιημένο που θα βρεθεί στο ντουλάπι μου.
Αποφάσισα να αντικαταστήσω τα σακουλάκια με τα αλμυρά κράκερς, με μια σπιτική συνταγή, που φυσικά δεν έχει “κακά” πρόσθετα και συντηρητικά. Είναι τόσο εύκολα στην παρασκευή τους, που τουλάχιστον εγώ τα φτιάχνω συνέχεια, τα διατηρώ φρέσκα για μία εβδομάδα σε ένα αεροστεγές βάζο. Μπορούν να μπουν δίπλα σε ένα πλατό τυριών ή αλλαντικών και να συνοδέψουν το κρασί σας αλλά και μια παγωμένη μπύρα.
Δοκιμάστε να τα κόψετε σε ότι σχήμα σας αρέσει, χρησιμοποιώντας μικρά κουπ-ατ μπισκότων. Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποια, ανοίξτε τη ζύμη και κόψτε την με ένα μαχαίρι σε μικρά τετραγωνάκια.
Πειραματιστείτε με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά. Η καπνιστή πάπρικα και το θυμάρι που εγώ προτείνω στη συνταγή, μπορεί να αντικατασταθεί με σκόνη από σκόρδο, κουρκουμά, ρίγανη, δεντρολίβανο ή ότι άλλο σκεφτείτε. Πασπαλίστε τα με χοντρό αλάτι ή σουσάμι και να είστε σίγουροι ότι, με αυτά τα κρακεράκια θα κολλήσετε!
Υλικά
• 190 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
• 100 γρ. κρύο βούτυρο
• 1/2 γ.λ. baking powder
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
• 1 κ.γ. θυμάρι
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 230 γρ. τριμμένη γραβιέρα
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 50 ml κρύο νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, την πάπρικα, το θυμάρι και baking. Ρίχνουμε το κρύο βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια. Με τα δάχτυλά μας αρχίζουμε να “τρίβουμε” τα υλικά, μέχρι να έχουμε μια τριφτή ζύμη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το τυρί, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με τα χέρια. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό, μέχρι έχουμε μία μαλακή ζύμη, που δεν κολλάει στο χέρια. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα ανοίξουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε επάνω. Ανοίγουμε με ένα πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών και κόβουμε με κουπ-ατ που μας αρέσει. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και τοποθετούμε τα κρακεράκια. Προαιρετικά ρίχνουμε πάνω τους χοντρό αλάτι ή σουσάμι. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα.
Αν φτιάξετε τα αλμυρά τυρένια κρακεράκια, θα χαρώ να το μάθω. Βάλτε τις φωτογραφίες του πιάτου σας κάνοντας με tag στο instagram ή αφήστε μου το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.