Εύκολη galette με ροδάκινα

3 Σεπτεμβρίου 2018
Η πρώτη μου γνωριμία με τη galette έγινε στο instagram. Τις έβλεπα καθημερινά μπροστά μου όλο και περισσότερο μέχρι που τελικά αποφάσισα να μάθω, τι ακριβώς είναι αυτές οι ασύμμετρες “πίτες” με τα φρούτα.

Η galette μοιάζει με τάρτα, απλά είναι πιο ελεύθερη, πιο λεπτή, πιο τραγανή και πολύ πιο απλή στην παρασκευή της. Γίνεται όπως και η τάρτα αλμυρή και γλυκιά. Μπορούμε να την γεμίσουμε με ότι μας αρέσει.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα μια μέρα διακοπών, να τη δοκιμάσω. Τα ροδάκινα είναι από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα και ότι καλύτερο για να στολίσω την πρώτη μου galette. Τα άφησα για λίγες μέρες να ωριμάσουν και δειλά δειλά την ξεκίνησα.

Λοιπόν; Είστε έτοιμοι; Βάλτε ότι φρούτο σας αρέσει, ή συνδυάστε πολλά φρούτα μαζί ή απλά χρησιμοποιήστε ότι έχετε στο ψυγείο και πρέπει να καταναλώσετε άμεσα.

 

Υλικά για τη ζύμη

• 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

• 1 κ.σ. ζάχαρη

• 1 πρέζα αλάτι

• 115 γρ. παγωμένο βούτυρο

• 2 κ.σ. παγωμένο νερό

• 2 κ.σ. ξύδι

Υλικά για τη γέμιση

• 4 ροδάκινα/νεκταρίνια κομμένα σε λεπτές φέτες

• 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

• 2 κ.σ. κορν φλάουρ

• 1/2 κ.γ. κανέλα

• ξύσμα από ένα λεμόνι ή lime

• 1 αβγό (χωρισμένο ασπράδι, κρόκος)

• 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Για το σερβίρισμα

• ζάχαρη άχνη / μέλι / αμύγδαλα / παγωτό / σαντυγί

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τα χέρια μας τρίβουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν τρίμματα ψωμιού. Ανακατεύοντας με μία σπάτουλα, προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το ξύδι και το παγωμένο νερό, μέχρι να έχουμε μία μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Την κάνουμε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα φρούτα και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Πετάμε ότι υγρό βγάλουν τα φρούτα και τους προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, την κανέλα και το ξύσμα. Ανακατεύουμε ελαφριά.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα κυκλικό φύλλο πάχους λιγότερο από ένα εκατοστό. Τη μεταφέρουμε στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και την αλείφουμε με το ασπράδι. Ρίχνουμε το μείγμα με τα φρούτα, αφήνοντας περίπου 2-3 εκ. κενό, γύρω γύρω. Αναδιπλώνουμε τις άκρες προς τα πάνω. Με πινέλο αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αβγού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ή προσθέτουμε μέλι, αμύγδαλα, ή παγωτό.

Λίγα μυστικά για τη galette.

#1. Το ξύδι το βάζουμε για πιο τραγανή ζύμη. Τρώγεται πολύ ευχάριστα και την επόμενη μέρα, παρόλο που έχει μαλακώσει λιγάκι.

#2. Καλό θα είναι όταν ζυμώνουμε τα υλικά να φορέσουμε γάντια μίας χρήσης, για να μην μεταφέρουμε θερμότητα με τα δάχτυλά μας.

#3. Το ξύδι και το νερό τα ρίχνουμε σταδιακά. Σκοπός μας είναι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη. Ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό ή αντίθετα λίγο ακόμα αλεύρι.

#4. Αλείφουμε τη ζύμη με ασπράδι, για να μην λασπώσει από τα υγρά των φρούτων και να ψηθεί ομοιόμορφα η ζύμη και στο εσωτερικό της μέρος.

Αν δοκιμάσετε τη galette, θα χαρώ να μου γράψετε αν σας άρεσε στα σχόλια στο κάτω μέρος της σελίδας.

Μοιραστείτε το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Σχολιάστε

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας.
Αποδοχή